Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5-6 jabłek
- opakowanie ciasta francuskiego (42 dag)
- 1/2 szklanki konfitury morelowej
- sok z cytryny
- masło do formy
- cukier puder z wanilią do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciastka-róże z jabłkami! To pyszny wypiek z ciasta francuskiego, który jest prosty w przygotowaniu, a do tego pyszny.
- Ciasto francuskie rozmroź w lodówce, rozwiń i pokrój na 12 pasków.
- Jabłka umyj, przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż gniazda nasienne i ostrym nożem z ząbkami pokrój na cieniuteńkie półplasterki.
Rolada biszkoptowa z jabłkami - przepis
- Skrop sokiem z cytryny.
- Półplasterki jabłek ułóż na paskach ciasta tak, aby część ze skórką nieco wystawała nad ciasto, a dolna krawędź pasków ciasta była wolna.
- Posmaruj podgrzaną i przetartą przez sitko konfiturą.
- Dołki w formie na muffiny wysmaruj masłem.
- Obłożone plasterkami jabłek paski ciasta zwiń w ruloniki i włóż do dołków.
Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis video
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz na złoto około 30 minut.
- Wyjmij, ostudź, oprósz cukrem pudrem.