Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 75 dag winnych jabłek
- sok z cytryny
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka tartych orzechów
- szklanka mąki
- łyżeczka zmielonego cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na korzenny placek z jabłkami! To ciasto, które idealnie nadaje się na wiele okazji i smakuje absolutnie wszystkim.
- Jabłka umyj, obierz.
- Duże pokrój w cząstki, małe możesz pozostawić nawet w całości.
- Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis
- Masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno jajka.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, tarte orzechy oraz cynamon, goździki i kilka rozgniecionych ziarenek anyżu.
- Dokładnie zmiksuj.
- Formę z kominkiem natłuść masłem, wysyp tartą bułką.
- Napełnij ciastem, powciskaj w nie jabłka.
- Piecz 50 minut w temperaturze 190 stopni C.