Pamiętajmy, by pieczeń kroić po kilku minutach od wyjęcia jej z piekarnika.

Jak podawać pieczyste?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak i w którym momencie pokroić złotą, piękną, mięciutką pieczeń, aby najlepiej zachować jej wspaniały smak i wygląd? Wbrew pozorom, ma to znaczenie.
/ 29.09.2010 10:17
Pamiętajmy, by pieczeń kroić po kilku minutach od wyjęcia jej z piekarnika.

1. Nigdy nie krój pieczystego zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zostaw formę z potrawą w spokoju na kilka minut, aby mięso z powrotem wchłonęło soki. 

2. Nie krój też mięsa w formie – ryzyko, że sos spod mięsa wyląduje na twojej sukience jest bardzo duże. Lepiej przełóż mięso na deskę, pokrój je używając specjalnego, długiego widelca i ostrego, nie ząbkowanego noża, umieść w formie, w której chcesz podawać swój specjał gościom – bądź na talerzu, jeśli wolisz serwować gościom osobne porcje.

3. Polej mięso sosem.

4. Jeśli niepokoisz się, że twoje pieczyste wystygnie do czasu podania, przechowuj je w piekarniku nagrzanym do 50 stopni. Zachowa dzięki temu temperaturę, a twoje naczynia pozostaną niezniszczone. 

Polecamy: Jak podawać rostbef?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)