Jak upiec maślane ciasteczka? Tradycyjne, z lawendą lub orzechowe

ciastka maślane fot. Adobe Stock
To kilka prostych przepisów, które sprawią, że w prosty i szybki sposób uzupełnisz puszki domowymi wypiekami.
Sylwia Kazimierczuk / 24.07.2019 12:28
ciastka maślane fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis na ciasteczka maślane
  2. Wersja z lawendą
  3. Wersja z masłem orzechowym
  4. Jak je przechowywać?

Ciasteczka maślane – przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 jajka
  • Kostka masła
  • 50 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • Laska wanilii lub cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
  2. Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników. Zrób to szybko i sprawnie, aby masło miało jak najkrótszy czas ogrzewania przez ręce.
  3. Możesz uformować ciasto w rulonik lub złożyć w kulę. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
  4. Jeżeli zdecydowałaś się na rulonik, pokrój ciasto w 2 cm szerokości krążki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. W innej wersji rozwałkuj ciasto i wykrawaj dowolne kształty za pomocą foremek.
  6. Piecz przez 15 minut do zezłocenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Wersja z lawendą

Składniki:

  • 2 jajka
  • Kostka masła
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suszonej lawendy
  • Laska wanilii lub aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
  2. Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników.  
  3. Posyp lawendą i zagnieć, aby równomiernie ją rozprowadzić. Zrób to szybko i sprawnie, aby masło miało jak najkrótszy czas ogrzewania przez ręce.
  4. Możesz uformować ciasto w rulonik lub złożyć w kulę. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto i wykrój zgrabne koła. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Ciasteczka maślane z lawendą
fot. Adobe Stock

Wersja z masłem orzechowym

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • Pół szklanki masła orzechowego
  • ¾ kostki masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie

  1. Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
  2. Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników. Dodaj masło orzechowe gładkie lub z kawałkami orzeszków. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Jeżeli zdecydowałaś się na rulonik, pokrój ciasto w 2 cm szerokości krążki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na każdym z nich zrób charakterystyczny wzorek kratki za pomocą widelca.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Ciasteczka z masłem orzechowym
fot. Adobe Stock

Jak je przechowywać?

  1. Pozwól, aby domowe ciasteczka całkowicie się schłodziły przed ich przechowywaniem. Gorące uwalniają parę wodną, powodując rozmoczenie innych ciasteczek w pojemniku. Studź je na kratce, wtedy masz pewność, że woda wyparuje.
  2. Przenieś je do szczelnego pojemnika. Dzięki temu staną się kruche. Szczelne torebki strunowe z tworzywa sztucznego lub plastikowe pojemniki to jeden z lepszych wyborów. Jeśli to możliwe, wybierz opakowanie tak, aby mogło pomieścić je ciasno. Pomaga to ograniczyć przepływ powietrza w pojemniku i dłużej utrzymuje kruche ciasteczka w świeżości.
  3. Umieść kawałek białego chleba w pojemniku, aby zachować ich świeżość. Pomoże on wchłonąć wilgoć, którą mogłaby doprowadzić do zmiękczenia i spleśnienia.

Zobacz też:
Przepisy na doskonałe kokosanki Pomysły na zdrowe ciasteczka owsiane
 

Redakcja poleca

REKLAMA