Spis treści
Ciasteczka maślane – przepis podstawowy
Składniki:
- 2 jajka
- Kostka masła
- 50 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- Laska wanilii lub cukier waniliowy
Przygotowanie
- Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
- Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników. Zrób to szybko i sprawnie, aby masło miało jak najkrótszy czas ogrzewania przez ręce.
- Możesz uformować ciasto w rulonik lub złożyć w kulę. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Jeżeli zdecydowałaś się na rulonik, pokrój ciasto w 2 cm szerokości krążki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W innej wersji rozwałkuj ciasto i wykrawaj dowolne kształty za pomocą foremek.
- Piecz przez 15 minut do zezłocenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Wersja z lawendą
Składniki:
- 2 jajka
- Kostka masła
- 60 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki suszonej lawendy
- Laska wanilii lub aromat waniliowy
Przygotowanie
- Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
- Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników.
- Posyp lawendą i zagnieć, aby równomiernie ją rozprowadzić. Zrób to szybko i sprawnie, aby masło miało jak najkrótszy czas ogrzewania przez ręce.
- Możesz uformować ciasto w rulonik lub złożyć w kulę. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i wykrój zgrabne koła. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
fot. Adobe Stock
Wersja z masłem orzechowym
Składniki:
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- Pół szklanki masła orzechowego
- ¾ kostki masła
- 50 g cukru
Przygotowanie
- Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
- Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników. Dodaj masło orzechowe gładkie lub z kawałkami orzeszków. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Jeżeli zdecydowałaś się na rulonik, pokrój ciasto w 2 cm szerokości krążki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na każdym z nich zrób charakterystyczny wzorek kratki za pomocą widelca.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
fot. Adobe Stock
Jak je przechowywać?
- Pozwól, aby domowe ciasteczka całkowicie się schłodziły przed ich przechowywaniem. Gorące uwalniają parę wodną, powodując rozmoczenie innych ciasteczek w pojemniku. Studź je na kratce, wtedy masz pewność, że woda wyparuje.
- Przenieś je do szczelnego pojemnika. Dzięki temu staną się kruche. Szczelne torebki strunowe z tworzywa sztucznego lub plastikowe pojemniki to jeden z lepszych wyborów. Jeśli to możliwe, wybierz opakowanie tak, aby mogło pomieścić je ciasno. Pomaga to ograniczyć przepływ powietrza w pojemniku i dłużej utrzymuje kruche ciasteczka w świeżości.
- Umieść kawałek białego chleba w pojemniku, aby zachować ich świeżość. Pomoże on wchłonąć wilgoć, którą mogłaby doprowadzić do zmiękczenia i spleśnienia.
Zobacz też:
Przepisy na doskonałe kokosanki Pomysły na zdrowe ciasteczka owsiane