Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis na prostą przekąskę

Ciasto francuskie ze szpinakiem możesz serwować na zimno lub na ciepło. Jako dodatek proponujemy ser feta lub pleśniowy, dobrze sprawdzi się też parmezan.
Weronika Kwaśniak / 12.12.2019 08:18
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis na prostą przekąskę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • płat ciasta francuskiego,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 100 g sera feta lub sera pleśniowego,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • jajko,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:

Ciasto francuskie ze szpinakiem możesz uformować w różne kształty - sakiewki, koperty, ślimaczki lub pizzerinki. Jeśli masz ochotę, wzbogać przepis o kolejne dodatki: podsmażoną pierś z kurczaka, suszone pomidory lub szynkę parmeńską.

  1. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj, przesmaż na oleju.
  2. Dodaj zamrożony szpinak, przykryj i duś, aż liście zmiękną.
  3. Przypraw pieprzem, solą, gałką i ziołami.
  4. Proponujemy uformowanie ciasta francuskiego ze szpinakiem w kształt sakiewek. Pokrój więc ciasto na kwadraty, kładąc na środek każdego z nich łyżkę farszu.
  5. Dodaj pokruszoną fetę (lub pokrojony ser pleśniowy).
  6. Rogi kwadratów pozwijaj do środka, lekko dociskając aby później się trzymały.
  7. W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim brzegi sakiewek.
  8. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach C, aż ciasto lekko się przyrumieni.
  9. Ciasto francuskie ze szpinakiem możesz podawać na zimno albo na ciepło. Świetnie smakuje np. z sosem czosnkowym.

Zobacz więcej przepisów ze szpinakiem:
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem: 3 przepisy
Rolada szpinakowa z łososiem
Kluseczki gnocchi ze szpinakiem
Roladki schabowe ze szpinakiem
Ciasto Shrek

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/23.12.2019 00:40
Dodaję wszystko co mam w lodówce, jakaś szynka, ser, papryka i przekąska do meczu gotowana. Zazwyczaj polewam kotlinem albo sosem czosnkowym. Polecam lenią bez wielkich zdolności kulinarnych