Świat rogalików

Rogaliki lubi prawie każdy. Ludzie zajadają się nimi na całym świecie. Jeden lubi rogalika z makiem, inny z nadzieniem, a jeszcze inny po francusku. Rogalików jest tak dużo, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
/ 01.03.2010 14:26

Rogaliki drożdżowe z masą makową

Składniki:
50 dag mąki
15 dag cukru + 15 dag cukru (na masę makową)
¼ litra mleka
2/5 kostki margaryny
4 jaja + 2 jaja (na masę makową)
½ łyżeczki soli
3 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 dag maku
olejek migdałowy (1/3 łyżeczki)
bułka tarta

Ciasto: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki; wymieszać a następnie odstawić i pozostawić do wyrośnięcia (można dla pewności przykryć miskę szmatką). Do dużej miski przesiać mąkę, do której następnie dodajemy rozczyn z drożdżami, żółtka utarte z cukrem i solą, białka ubite na pianę oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Do tego wszystkiego dodajemy roztopioną margarynę, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa: W tym celu należy połączyć ze sobą poszczególne składniki i dobrze je ze sobą wymieszać, aż otrzymamy gładką masę.
Gotowe już ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujemy na okrągłe placki o grubości 1-2 cm. Każdy placek dzielimy na 8 równych trójkącików, na które nakładamy odrobinę masy makowej. Rogaliki skręcamy kierując się od podstawy trójkąta.

Rogaliki pieczemy przez 25 min (180-200 stopni).

Rogaliki z powidłami

Składniki:
50 dag mąki
¼ kostki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag drożdży
5 łyżek mleka
2 jaja
2 opakowania cukru waniliowego
Sól
powidła lub konfitury śliwkowe

Drożdże należy rozpuścić w chłodnym mleku. W misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, margaryną, rozpuszczonymi drożdżami, jajkami, cukrem waniliowym i solą. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, a następnie schładzamy je w lodówce przez okres 2-3 godzin. Po tym czasie wyjmujemy cisto i dzielimy je na dwie równe części. Każda z nich rozwałkowujemy (grubość 3 mm) na okrągłe placki, z których każdy dzielimy na 12 trójkącików. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie śliwkowe i następnie formujemy z nich ciasteczka.

Rogaliki pieczemy przez około 20 min (200 stopni).

Polecamy także: Rogal świętomarciński