Gotowana ryba - jak ją przygotować? Najlepszy przepis

Gotowana ryba fot. Adobe Stock
Gotowana ryba to pyszne, zdrowe i dietetyczne danie. Podstawą aromatycznego dania jest esencjonalny bulion, który przygotujesz na bazie warzyw, liści laurowych i ziela angielskiego.
Małgorzata Machnicka / 08.02.2021 08:53
Gotowana ryba fot. Adobe Stock

Gotowana ryba powinna na stałe zagościć w naszym codziennym menu - może smakować równie dobrze jak ryba smażona czy pieczona, trzeba ją tylko umieć w odpowiedni sposób przyrządzić i doprawić.

W wersji gotowanej świetnie sprawdzają się ryby, których mięso jest w miarę zbite np. sandacz, sola, łosoś, mintaj czy dorsz.

Przepis na gotowaną rybę

Kluczem do pysznej i aromatycznej gotowanej ryby jest przygotowanie dobrego i esencjonalnego wywaru - może być to bulion warzywny lub mięsny - drobiowy bądź drobiowo-wołowy. Dodaj do niego sporo warzyw: marchew, seler, cebulę, czosnek, pietruszkę, a także gałązki tymianku bądź lubczyku.

Składniki:

  • 700-800 g ryby o białym mięsie,
  • 1 seler,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 cebule, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • świeży tymianek,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz przez 10 minut, aż delikatnie sczernieją.
  2. Do garnka przełóż wszystkie obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, cebulę, przyprawy i zalej całość zimną wodą.
  3. Gdy będzie gorąca dodaj masło i gotuj przez około 2 godziny.
  4. Pod koniec gotowania zmniejsz ogień tak, aby płyn tylko mrugał i włóż do niego rybę - nie za wiele kawałków za jednym razem, ponieważ znacznie obniżą one temperaturę wywaru i ryba zanim będzie gotowa, rozpadnie się na kawałki.
  5. Ryba będzie ugotowana dosłownie po 3-4 minutach, gdy zmieni kolor na jaśniejszy, a części mięsa będą łatwo od siebie odchodzić.
  6. Ugotowaną rybę ostrożnie wyciągnij cedzakiem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Z czym podawać gotowaną rybę?

Gotowaną rybę podawaj z ziemniakami - pieczonymi lub z wody, ryżem lub ulubioną kaszą. Serwuj do niej gotowane warzywa - fasolkę, brokuły, marchewkę i kalafiora albo surówki - z selera lub surówkę kiszonej kapusty

Do gotowanej ryby doskonale pasuje również sos - ten na bazie jogurtu czy masła albo dressing przygotowany z oliwy z oliwek, soku z cytryny i ulubionych ziół.

Jeśli zdarzy się, że kawałki gotowanej ryby rozpadną się po wyjęciu, możesz je wrzucić do blendera (wyjmując uprzednio ości), dodać jajko, pieprz i sól do smaku, odrobinę koperku i zrobić kotlety rybne

Więcej przepisów na rybę:

Garść pomysłów na rybę z grilla: przepisy, wskazówki i sposoby przygotowania w różnych typach grilla
Garść pomysłów na rybę z grilla: przepisy, wskazówki i sposoby przygotowania w różnych typach grilla
Ryba z grilla jest zdrowa i pyszna, a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Wystarczy odpowiednio dobrać przyprawy lub przygotować aromatyczną marynatę. Ryby lubią towarzystwo soku i plasterków cytrusowych, a także świeżych ziół i ząbki czosnku. Smak ryby podkreślisz także solą i pieprzem.
Ryba z piekarnika na kilka pysznych sposobów: przygotujesz ją z dodatkiem warzyw, z aromatycznym sosem lub zapieczesz w folii
Ryba z piekarnika na kilka pysznych sposobów: przygotujesz ją z dodatkiem warzyw, z aromatycznym sosem lub zapieczesz w folii
Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, sakiewkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia, jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Możesz też wykorzystać je do zrobienia sosu do pieczonej ryby. Zobacz, jak przygotować pieczoną rybę.
Przepis na mirunę - pyszna, delikatna ryba z piekarnika i z patelni
Przepis na mirunę - pyszna, delikatna ryba z piekarnika i z patelni
Miruna to smaczna ryba z rodziny dorszowatych. Jest chuda i bardzo zdrowa. Można ją przygotować zarówno w piekarniku, jak i usmażyć na patelni.
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku to po prostu biała ryba, włoszczyzna i garść przypraw. To jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnego stołu.
RYBA PO GRECKU: ryba po grecku przepis, przepis na rybę po grecku
RYBA PO GRECKU: ryba po grecku przepis, przepis na rybę po grecku
Jak zrobić rybę po grecku? Chociaż to danie wymyślili Polacy, świetnie przyjęło się pod "mylącą" nazwą.
Ryba z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie
Ryba z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie
Paprykowe danie prosto z kuchni bałkańskiej!
RYBA: ryba pieczona, ryba na parze, ryba na obiad
RYBA: ryba pieczona, ryba na parze, ryba na obiad
Ryba to doskonałe źródło białka, które doskonale sprawdza się w diecie wegetariańskiej – sprawdź nasze przepisy!
Ryba w wersji fit - przepis na święta
Ryba w wersji fit - przepis na święta
Zobacz przepis na świąteczną rybę w wersji fit: święta na diecie są możliwe!
Ryba na ostro - przepis składniki i przygotowanie
Ryba na ostro - przepis składniki i przygotowanie
Serwuj z kaszą lub ziemniakami!

Redakcja poleca

REKLAMA