Gotowana ryba powinna na stałe zagościć w naszym codziennym menu - może smakować równie dobrze jak ryba smażona czy pieczona, trzeba ją tylko umieć w odpowiedni sposób przyrządzić i doprawić.
W wersji gotowanej świetnie sprawdzają się ryby, których mięso jest w miarę zbite np. sandacz, sola, łosoś, mintaj czy dorsz.
Przepis na gotowaną rybę
Kluczem do pysznej i aromatycznej gotowanej ryby jest przygotowanie dobrego i esencjonalnego wywaru - może być to bulion warzywny lub mięsny - drobiowy bądź drobiowo-wołowy. Dodaj do niego sporo warzyw: marchew, seler, cebulę, czosnek, pietruszkę, a także gałązki tymianku bądź lubczyku.
Składniki:
- 700-800 g ryby o białym mięsie,
- 1 seler,
- 2 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- świeży tymianek,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz przez 10 minut, aż delikatnie sczernieją.
- Do garnka przełóż wszystkie obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, cebulę, przyprawy i zalej całość zimną wodą.
- Gdy będzie gorąca dodaj masło i gotuj przez około 2 godziny.
- Pod koniec gotowania zmniejsz ogień tak, aby płyn tylko mrugał i włóż do niego rybę - nie za wiele kawałków za jednym razem, ponieważ znacznie obniżą one temperaturę wywaru i ryba zanim będzie gotowa, rozpadnie się na kawałki.
- Ryba będzie ugotowana dosłownie po 3-4 minutach, gdy zmieni kolor na jaśniejszy, a części mięsa będą łatwo od siebie odchodzić.
- Ugotowaną rybę ostrożnie wyciągnij cedzakiem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Z czym podawać gotowaną rybę?
Gotowaną rybę podawaj z ziemniakami - pieczonymi lub z wody, ryżem lub ulubioną kaszą. Serwuj do niej gotowane warzywa - fasolkę, brokuły, marchewkę i kalafiora albo surówki - z selera lub surówkę kiszonej kapusty.
Do gotowanej ryby doskonale pasuje również sos - ten na bazie jogurtu czy masła albo dressing przygotowany z oliwy z oliwek, soku z cytryny i ulubionych ziół.
Jeśli zdarzy się, że kawałki gotowanej ryby rozpadną się po wyjęciu, możesz je wrzucić do blendera (wyjmując uprzednio ości), dodać jajko, pieprz i sól do smaku, odrobinę koperku i zrobić kotlety rybne.
Więcej przepisów na rybę: