Ryba z grilla to świetna alternatywa dla ciężkich i mięsnych posiłków. Do grillowania w całości można przeznaczyć właściwie dowolną rybę: pstrąga, karpia, szczupaka, leszcza, labraksa, makrelę, łososia czy tilapię. Każda z tych ryb jest inna, jednak w większości przypadków dobrze komponuje się z takimi ziołami jak: tymianek, pietruszka, oregano czy rozmaryn. Obowiązkowo zaopatrz się w cytrynę lub limonkę, sól i pieprz.
Pamiętaj! Wystrzegaj się za to gotowej „przyprawy do ryb" - najczęściej zawiera bardzo dużo soli. Poza tym grill daje ogromne pole do popisu, wykorzystaj więc świeże zioła, aby ich aromat podkreślił smak mięsa.
Zamarynuj rybę przed grillowaniem
Świeżą rybę w całości umyj i natrzyj solą i pieprzem. Warto przygotować marynatę z oliwy i soku z cytryny, która natłuści rybę i zapobiegnie przywieraniu skórki do rusztu lub do folii aluminiowej. Wstaw zamarynowaną rybę do lodówki.
Warto, by ryba poleżała przynajmniej 1 godzinę w marynacie – dzięki temu będzie miała intensywniejszy smak. Najlepiej, jeśli odstawimy ją nawet na kilka godzin. Ryby przeznaczone do grillowania w całości warto delikatnie naciąć w kilku miejscach - łatwiej przejdą aromatem marynaty.
fot. Adobe Stock
Nafaszeruj rybę bezpośrednio przed grillowaniem
Naciętą rybę osól i posyp pieprzem także w środku, wkrop trochę soku z cytryny i włóż gałązki świeżych ziół. Możesz wykorzystać np. tymianek, pietruszkę, trawę cytrynową, rozmaryn czy oregano. Środek warto wypełnić także startymi warzywami (seler, marchew) oraz pokrojonymi w plasterki porem czy pomidorem.
Jeśli poszukujesz nowych smaków - nie bój się eksperymentować! Do tilapii doskonale pasuje farsz z posiekanego mango z dodatkiem imbiru, listków kolendry i soku z limonki.
fot. Adobe Stock
Umieść rybę na grillu
Jak ułożyć rybę na grillu? Jest na to kilka sposobów. Można po prostu położyć rybę bezpośrednio na ruszcie, musisz jednak wiedzieć, że skórka najprawdopodobniej przyklei się do niego, a obracanie (tak, by farsz nie wypadł, a ryba się nie porwała) będzie problematyczne. Aby temu zapobiec, przed nagrzaniem rusztu posmaruj go olejem.
Jak grillować rybę?
- Przygotuj folię aluminiową, wysmaruj ją od środka masłem lub oliwą i zawiń rybę, a następnie ułóż na ruszcie.
- Wykorzystaj tackę do pieczenia – dzięki tacce będzie można dodatkowo ułożyć wokół ryby gałązki świeżych ziół czy cytrynę bez obaw, że spadną.
- Użyj specjalnego koszyczka do grillowania ryb – obracanie będzie wyjątkowo łatwe.
fot. Adobe Stock
Jak długo trzeba grillować rybę?
Na pytanie o właściwy czas grillowania ryb nie da się odpowiedzieć w sposób jednoznaczny. Czas grillowania ryby zależy nie tylko od jej gatunku, lecz także od temperatury, jaką udało się osiągnąć na wysokości rusztu grilla. Aby sprawdzić, czy ryba się upiekła, należy ją naciąć i zobaczyć, czy nie jest szklista.
Jeśli temperatura jest wysoka, pstrąg pieczony w ponakłuwanej folii aluminiowej będzie gotowy już po 10 minutach.
Więcej pomysłów na dania z grilla:

Czas na grilla! Ale jak go przygotować?

Czym przyprawiać grillowane potrawy?

Czerwona tilapia z grilla - przepis

Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis składniki i przygotowanie

Grillowany rabarbar - przepis składniki i przygotowanie

Grillowana pierś z kurczaka z pesto - przepis składniki i przygotowanie

Cevapcici - przepis na grilla

Leszcz z grilla - przepis składniki i przygotowanie

Grillowany łosoś - przepis składniki i przygotowanie

Frykadelki z grilla - przepis składniki i przygotowanie

Grillowany pstrąg z krewetkami - przepis składniki i przygotowanie

Sałatka z grillowanej cukinii - przepis składniki i przygotowanie
