POLECAMY

Jak upiec rybę na grillu? - przygotowanie krok po kroku

Kusi cię rybka z grilla, ale nie wiesz, jak grilluje się ryby? Boisz się, że skórka przyklei się do rusztu i spali, a ryba pozostanie surowa? Oto jak krok po kroku upiec całą rybę na grillu - od przygotowania do konsumpcji!
/ miesiąc temu
Jak upiec rybę na grillu? - przygotowanie krok po kroku fot. Fotolia

Do grillowania w całości możemy przeznaczyć właściwie dowolną rybę: pstrąga, karpia, szczupaka, leszcza, labraksa, makrelę, łososia czy tilapię. Każda z tych ryb jest inna, jednak w większości przypadków dobrze komponuje się z takimi ziołami jak: tymianek, pietruszka, oregano czy rozmaryn. Obowiązkowo zaopatrz się w cytrynę lub limonkę, sól i pieprz.

Wystrzegaj się za to gotowej "przyprawy do ryb" - grill daje ci duże pole do popisu, wykorzystaj więc świeże zioła, aby ich aromat podkreślił smak mięsa.

Krok 1: Zamarynuj rybę przed grillowaniem

jak grillować ryby?

Fot. Fotolia

Świeżą rybę w całości umyj i natrzyj solą i pieprzem. Warto przygotować marynatę z oliwy i soku z cytryny, która natłuści rybę i zapobiegnie przywieraniu skórki do rusztu lub do folii aluminiowej. Wstaw zamarynowaną rybę do lodówki.

Warto, by ryba poleżała przynajmniej 1 godzinę w marynacie – dzięki temu będzie miała intensywniejszy smak. Najlepiej, jeśli odstawimy ją nawet na kilka godzin. Ryby przeznaczone do grillowania w całości warto delikatnie naciąć w kilku miejscach - łatwiej przejdą aromatem marynaty.

Zobacz także: Grillowany okoń morski - egzotyczny przepis

Krok 2: Nafaszeruj rybę bezpośrednio przed grillowaniem

Grillowanie ryb

Fot. Fotolia

Naciętą rybę osól i posyp pieprzem także w środku, wkrop trochę soku z cytryny i włóż gałązki świeżych ziół. Możesz wykorzystać np. tymianek, pietruszkę, trawę cytrynową, rozmaryn czy oregano. Środek warto wypełnić także startymi warzywami (seler, marchew) oraz pokrojonymi w plasterki porem czy pomidorem.

Jeśli poszukujesz nowych smaków - nie bój się eksperymentować! Do tilapii doskonale pasuje farsz z posiekanego mango z dodatkiem imbiru, listków kolendry i soku z limonki.

Krok 3: Umieść rybę na grillu

grillowanie ryb

Fot. Fotolia

Jak ułożyć rybę na grillu? Jest na to kilka sposobów. Można po prostu położyć rybę bezpośrednio na ruszcie, musisz jednak wiedzieć, że skórka najprawdopodobniej przyklei się do niego, a obracanie (tak, by farsz nie wypadł, a ryba się nie porwała) będzie problematyczne. Aby temu zapobiec, przed nagrzaniem rusztu posmaruj go olejem. Jak grillować rybę?

  • przygotuj folię aluminiową, wysmaruj ją od środka masłem lub oliwą i zawiń rybę, a następnie ułóż na ruszcie,
  • wykorzystaj tackę do pieczenia – dzięki tacce będzie można dodatkowo ułożyć wokół ryby gałązki świeżych ziół czy cytrynę bez obaw, że spadną,
  • użyj specjalnego koszyczka do grillowania ryb – obracanie będzie wyjątkowo łatwe,

Jak długo trzeba grillować rybę?

Na pytanie o właściwy czas grillowania ryb nie da się odpowiedzieć w sposób jednoznaczny. Czas grillowania ryby zależy nie tylko od jej gatunku, lecz także od temperatury, jaką udało się osiągnąć na wysokości rusztu grilla. Aby sprawdzić, czy ryba się upiekła, należy ją naciąć i zobaczyć, czy nie jest szklista.

Jeśli temperatura jest wysoka, pstrąg pieczony w ponakłuwanej folii aluminiowej będzie gotowy już po 10 minutach.

Zobacz także: 8 rzeczy z grilla, których musisz spróbować!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Sałatka wygląda pysznie. Ale, czy w sałatce nie ma przypadkiem Pani odgarnianych włosów?