Garść pomysłów na rybę z grilla: przepisy, wskazówki i sposoby przygotowania w różnych typach grilla

ryba z grilla fot. Adobe Stock, myviewpoint
Ryba z grilla jest zdrowa i pyszna, a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Wystarczy odpowiednio dobrać przyprawy lub przygotować aromatyczną marynatę. Ryby lubią towarzystwo soku i plasterków cytrusowych, a także świeżych ziół i ząbki czosnku. Smak ryby podkreślisz także solą i pieprzem.
Małgorzata Machnicka / 24.05.2024 08:45
ryba z grilla fot. Adobe Stock, myviewpoint

Ryba z grilla to świetna alternatywa dla ciężkich i mięsnych posiłków. Do grillowania w całości można przeznaczyć właściwie dowolną rybę: pstrąga, karpia, szczupaka, leszcza, labraksa, makrelę, łososia czy tilapię. Każda z tych ryb jest inna, jednak w większości przypadków dobrze komponuje się z takimi ziołami jak: tymianek, pietruszka, oregano czy rozmaryn. Obowiązkowo zaopatrz się również w cytrynę lub limonkę, sól i pieprz.

Pamiętaj! Wystrzegaj się za to gotowej „przyprawy do ryb" - najczęściej zawiera bardzo dużo soli. Poza tym grill daje ogromne pole do popisu, wykorzystaj więc świeże zioła, aby ich aromat podkreślił smak mięsa.

Spis treści:

  1. Marynata do ryby z grilla
  2. Ryba z grilla w folii bez marynaty
  3. Jak grillować rybę?

Jak zrobić rybę z grilla w folii: przepisy na marynatę

Bardzo ważne jest przygotowanie odpowiedniej marynaty. Ryby często same w sobie mają bardzo neutralny smak, który doskonale możesz wzbogacić kremowymi lub olejowymi miksturami. Do ryb możesz wykorzystać marynaty do mięs: ziołowe, paprykowe, czosnkowe i na bazie musztardy.

Świeżą rybę w całości umyj i osusz na papierowym ręczniku, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Do marynaty zawsze dodaj choć niewielką ilość oleju lub oliwy, która natłuści rybę i zapobiegnie przywieraniu skórki do rusztu lub do folii aluminiowej. Wstaw zamarynowaną rybę do lodówki. Warto by spędziła tam przynajmniej godzinę.

Dzięki temu będzie miała intensywniejszy smak. Najlepiej, jeśli odstawisz ją nawet na kilka godzin. Ryby przeznaczone do grillowania w całości warto również delikatnie naciąć w kilku miejscach - łatwiej przejdą wówczas aromatem marynaty. Rybę wyjmij z lodówki tuż przed położeniem na grilla, nie ma potrzeby ogrzewania jej.

ryba z grilla elektrycznego

fot. Ryba z grilla/Adobe Stock, Ievgen Skrypko

Przepis na marynatę cytrynowo-ziołową

Marynata cytrynowo-ziołowa idealnie dopełni smak każdej ryby przeznaczonej do grillowania. Doskonale będzie też komponować się z pieczonymi ziemniakami oraz lekkim dipem.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 plasterki cytryny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • po łyżeczce tymianku i rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki poza plasterkami cytryny wymieszaj ze sobą i dokładnie natrzyj nią rybę.
  2. Tak przygotowaną rybę włóż do naczynia, w którym robiłaś marynatę i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  3. Po ułożeniu ryby na grillu połóż na niej plasterki cytryn.

Marynata do ryby z musztardy i miodu

Marynata miodowo-musztardowa świetnie pasuje do łososia i pstrąga, ale możesz ją także wykorzystać do innych ryb. Dodaj do niej świeże zioła oraz przyprawy - możesz zrobić marynatę w wersji łagodnej i pikantnej.

Składniki:

  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • łyżka oliwy lub oleju,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • świeży lub suszony tymianek,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • opcjonalnie płatki chili.

Sposób przygotowania:

  1. Miód, musztardę i sok z cytryny wymieszaj. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  2. Natrzyj rybę, a następnie umieść w naczyniu, w którym robiłaś marynatę i połóż gałązki rozmarynu.
  3. Wstaw na minimum godzinę do lodówki.
  4. Przed grillowaniem wyjmij z marynaty i umieść na ruszcie razem z gałązkami rozmarynu.

Azjatycka marynata do ryby

Marynata w orientalnym stylu idealnie pasuje do grilla i może zaskoczyć gości oryginalnym smakiem. Przygotujesz ją z łatwością i wykorzystasz do każdej ryby.

Składniki:

  • łyżka musztardy,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • sok z połówki cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą musztardę, miód oraz sos sojowy. Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy.
  2. Na koniec dodaj oliwę, imbir i dokładnie wymieszaj. 
  3. Natrzyj rybę, odłóż do naczynia i wstaw do lodówki na godzinę.

jak zrobić rybę na grillu

fot. Ryba z grilla: marynata/Adobe Stock, lsvsvl

Jak zrobić rybę z grilla w folii bez marynaty?

Możesz także przygotować pyszną rybę bez dodatku marynaty. Zamiast tego sięgnij po świeże zioła, oliwę oraz plasterki cytrusów. Tak przygotowana ryba z grilla zawsze będzie smakować doskonale!

Umytą i osuszoną rybę natnij wzdłuż, posól i posyp pieprzem na zewnątrz, a także w środku. Następnie wkrop trochę soku z cytryny i włóż gałązki świeżych ziół. Możesz wykorzystać np. tymianek, pietruszkę, trawę cytrynową, rozmaryn czy oregano. Środek warto wypełnić także startymi warzywami (seler, marchew) oraz pokrojonymi w plasterki porem czy pomidorem.

Jeśli poszukujesz nowych smaków - nie bój się eksperymentować! Do tilapii doskonale pasuje farsz z posiekanego mango z dodatkiem imbiru, listków kolendry i soku z limonki.

Jak grillować rybę?

Na pytanie o właściwy czas grillowania ryb nie da się odpowiedzieć w sposób jednoznaczny. Zależy on nie tylko od gatunku ryby, lecz także od temperatury, jaką udało się osiągnąć na wysokości rusztu grilla. Aby sprawdzić, czy ryba się upiekła, należy ją naciąć i zobaczyć, czy nie jest szklista.

Jak ułożyć rybę na grillu? Jest na to kilka sposobów. Można po prostu położyć rybę bezpośrednio na ruszcie, musisz jednak wiedzieć, że skórka najprawdopodobniej przyklei się do niego, a obracanie (tak, by farsz nie wypadł, a ryba się nie porwała) będzie problematyczne. Aby temu zapobiec, przed nagrzaniem rusztu posmaruj go olejem.

Oto kilka wskazówek na przygotowanie ryby z grilla:

  • Przygotuj folię aluminiową, wysmaruj ją od środka masłem lub oliwą i zawiń przygotowaną według uznania rybę, a następnie ułóż na ruszcie.
  • Wykorzystaj tackę do pieczenia – dzięki tacce będzie można dodatkowo ułożyć wokół ryby gałązki świeżych ziół czy cytrynę bez obaw, że spadną.
  • Użyj specjalnego koszyczka do grillowania ryb – obracanie będzie wyjątkowo łatwe.

ryby z grilla w folii

fot. Ryba z grilla w folii/Adobe Stock, shaiith

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.04.2020.

Zobacz też inne pomysły na rybne dania:

Czas na grilla! Ale jak go przygotować?
Czas na grilla! Ale jak go przygotować?
Sezon grillowy oficjalnie uznajemy za otwarty. Koniec z siedzeniem w domu, pora na spotkania w plenerze. Jeśli poznamy kilka zasad przygotowywania grilla, bez obaw będziemy mogli zapraszać znajomych i miło spędzić letni czas.
Czym przyprawiać grillowane potrawy?
Czym przyprawiać grillowane potrawy?
Mięso na grilla najlepiej odpowiednio wcześniej zamarynować - przyprawienie go na sucho niekoniecznie da się wyczuć. W roli sosu czy marynaty do grillowanych potraw można też wykorzystać... ketchup lub musztardę.
Dorada, czyli królewska ryba o nadzwyczajnych właściwościach prozdrowotnych dostępna w Lidlu i Biedronce. Dlaczego jest taka zdrowa?
Dorada, czyli królewska ryba o nadzwyczajnych właściwościach prozdrowotnych dostępna w Lidlu i Biedronce. Dlaczego jest taka zdrowa?
Dorada (Sparus aurata) to popularna ryba z rodziny prażmowatych, ceniona za swoje białe, delikatne mięso. Dorada nie jest szkodliwa i mogą ją spożywać nawet dzieci i kobiety w ciąży. Powinni na nią uważać głównie alergicy. Dorada jest zdrową rybą. Jest dobrym źródłem białka, kwasów omega-3, witamin B6, B12 i D oraz potasu i fosforu. Chroni m.in. przed chorobami serca i anemią, a także jest dobra dla osób na diecie odchudzającej.
Jak szybko rozmrozić rybę? Poznaj patenty na najszybsze rozmrażanie ryb wyjętych zbyt późno z zamrażalnika
Jak szybko rozmrozić rybę? Poznaj patenty na najszybsze rozmrażanie ryb wyjętych zbyt późno z zamrażalnika
Jak szybko rozmrozić rybę? Fakt, rozmrażanie ryby w lodówce może trwać kilka godzin. W mikrofali zajmie to kilkanaście minut, ale bardzo często ten zabieg wiąże się z tym, że cieńsze fragmenty ryby zaczynają się już ścinać. Jeśli chcesz tego uniknąć, zastosuj rozmrażanie w letniej wodzie, wodzie gazowanej lub w mleku. Do pieczenia nie trzeba ryby rozmrażać.
Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika to świetna alternatywa dla ryb w panierce. W naszym przepisie doprawiony jest papryczką chili, kolorowym pieprzem i cytryną.
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku to po prostu biała ryba, włoszczyzna i garść przypraw. To jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnego stołu.

Redakcja poleca

REKLAMA