Gwyneth Paltrow fot. ONS

Gwyneth Paltrow poleca: Szaszłyki w sosie satay

Gwiazda na przyjęciach serwuje saszłyki w orzechowym sosie satay. Podaje je w duecie z tajską sałatką warzywną.
/ 26.01.2011 09:05
Gwyneth Paltrow fot. ONS
Składniki:
- pierś kurczaka

Sos:
- 5 łyżek masła orzechowego
- 10 dag nerkowców
- 200 ml mleka kokosowego
- papryczka chilli
- sok z limonki
- sos sojowy
- mały kawałek imbiru
- brązowy cukier
- ziarna sezamu

Sposób wykonania:
1. Pierś kurczaka pokrój na kawałki.

2. Przygotuj sos: do blendera wrzuć masło orzechowe i nerkowce. Dolej mleko kokosowe i dorzuć trochę posiekanej chilli bez pestek. Dopraw do smaku sokiem z limonki, sosem sojowym, świeżo startym imbirem i ew. cukrem. Całość zmiksuj i wymieszaj z sezamem.

3. W gotowym sosie zamarynuj mięso (na blisko 4 godz.). Potem nadziej je na patyczki i zgrilluj.

Kulinarne inspiracje - forum >>