Groszek cukrowy - pomysły na potrawy

Co można wyczarować ze świeżego cukrowego groszku? Oprócz sałatek doskonale smakuje w wersji pieczonej a także gotowanej - w formie smacznej zupy-krem.
/ 13.06.2013 13:57

Groszek cukrowy z sezamem

Groszek

Słodki groszek cukrowy podaj na surowo z papryką i sezamem. Czarny sezam jest słodki i ma lekko orzechowy smak. Dodatkowo tę małą przekąskę (którą czasem można spotkać w punktach z azjatycką kuchnią) warto skropić sosem sojowym.

Zobacz także: Groszek cukrowy - obróbka

Makaron z warzywami

Makaron

Warto przygotować potrawę jednogarnkową, w tym przypadku polecamy skorzystać z woka. Jeśli do kulinarnych eksperymentów inspiruje nas kuchnia azjatycka, wykorzystajmy kiełki fasoli mung, grzyby mun, kukurydzę, papryczkę chilli.

Zupa z groszkiem cukrowym

Zupa

Do zupy warto wykorzystać ziarno – dodajmy włoszczyznę, część groszku można przetrzeć.

Ryba na groszku

groszek

Groszek wystarczy ugotować, tak samo jak popularniejszy – groch zielony. Ryba, tak jak inne mięsa będzie też dobrze smakować z puree z cukrowego groszku.

Pasta z cukrowego groszku

Pasta z groszku

Podobnie jak z zielonego groszku, ugotowane ziarno groszku cukrowego można rozetrzeć – otrzymamy zdrową pastę do smarowania pieczywa.

Zobacz także: Cebula dymka - polecamy przepisy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)