Groszek cukrowy z sezamem
Słodki groszek cukrowy podaj na surowo z papryką i sezamem. Czarny sezam jest słodki i ma lekko orzechowy smak. Dodatkowo tę małą przekąskę (którą czasem można spotkać w punktach z azjatycką kuchnią) warto skropić sosem sojowym.
Zobacz także: Groszek cukrowy - obróbka
Makaron z warzywami
Warto przygotować potrawę jednogarnkową, w tym przypadku polecamy skorzystać z woka. Jeśli do kulinarnych eksperymentów inspiruje nas kuchnia azjatycka, wykorzystajmy kiełki fasoli mung, grzyby mun, kukurydzę, papryczkę chilli.
Zupa z groszkiem cukrowym
Do zupy warto wykorzystać ziarno – dodajmy włoszczyznę, część groszku można przetrzeć.
Ryba na groszku
Groszek wystarczy ugotować, tak samo jak popularniejszy – groch zielony. Ryba, tak jak inne mięsa będzie też dobrze smakować z puree z cukrowego groszku.
Pasta z cukrowego groszku
Podobnie jak z zielonego groszku, ugotowane ziarno groszku cukrowego można rozetrzeć – otrzymamy zdrową pastę do smarowania pieczywa.
Zobacz także: Cebula dymka - polecamy przepisy