Lekkie i szybkie pomysły na grillowane warzywa. Czy wiesz, ile grillować warzywa, aby były chrupiące i soczyste naraz?
fot. iStock, Enrique Díaz / 7cero
Grillowane warzywa to pyszny dodatek do mięs i sałatek, a także wegetariańska alternatywa dla klasycznego grillowania. Na wiosnę rozpoczyna się sezon grillowy, więc dobrze jest znać kilka wskazówek na temat tego, jak przygotować idealne warzywa z rusztu, ale także powtórzyć ich smak w piekarniku czy na patelni.
Grillowane warzywa to coraz częściej podstawowe danie lub pyszny dodatek do mięs podczas wiosennego grillowania. Ich smak idealnie dopełnia majówkę oraz letnie spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu. To także świetny pomysł na przygotowanie lekkostrawnego grilla. Zobacz, jak grillować warzywa, aby były chrupiące i soczyste jednocześnie.
Warzywa przed wrzuceniem na ruszt należy odpowiednio przygotować. Musisz je umyć, a potem bardzo dokładnie osuszyć. Jeśli nie chcesz, aby były zbyt miękkie i soczyste, możesz oprószyć je solą i pozostawić na ok. 20-30 minut, a potem dokładnie odsączyć. Pamiętaj także, aby dobrze wyczyścić grill, zwłaszcza przed pierwszym użyciem po zimie.
Z reguły nie grillujemy warzyw w całości, wyjątkiem są kolby kukurydzy i drobne warzywa. Najczęściej wystarczy przekrojenie na pół, cukinie lub bakłażany warto pokroić na grube plastry, tak, żeby były mniej więcej równe. Sprawdzi się także krojenie w półksiężyce oraz ćwiartki. Warzywa, które tracą swoją objętość po obróbce cieplnej, warto kroić grubiej.
Warzywa mogą mieć różny czas grillowania, w zależności od ich miękkości oraz zawartości wody. Czas grillowania warzyw z każdej strony (w minutach), to w przybliżeniu:
Jeśli chodzi o marynatę, możesz przygotować coś specjalnego albo wykorzystać mieszankę przypraw do grilla, w której marynuje się mięso. Możesz także zupełnie zrezygnować z marynaty i jedynie posypać warzywa solą, pieprzem i odrobiną ulubionych przypraw.
Do przygotowania ciekawej marynaty sprawdzi się przede wszystkim oliwa z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy, takie jak zioła prowansalskie, majeranek, pieprz cayenne albo tymianek połączony z rozmarynem. Możesz także przygotować marynatę na bazie miodu i musztardy - po ugrillowaniu warzywa pokryją się błyszczącą, chrupiącą skórką.
Jeśli nie masz grilla ogrodowego albo nie możesz pozwolić sobie na jego użycie, możesz wykorzystać piekarnik. Wystarczy, że na kratce położysz nakłutą widelcem folię aluminiową, a następnie ułożysz na niej przyprawione lub zamarynowane warzywa.
Tak przygotowaną kratkę włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni z termoobiegiem i "grilluj" przez ok. 10-15 minut. Dobrą alternatywą jest także zakup grilla elektrycznego lub urządzenia do raclette.
Warzywa możesz także przygotować na specjalnej patelni grillowej. Nie wymaga ona używania tłuszczu, a specjalne wyżłobienia imitują grillowanie. Wystarczy tylko kilka minut z każdej strony, aby przygotować pyszny warzywny dodatek do potraw - nie tylko grillowych, ale także na obiad czy kolację.
Na zwykłej patelni będzie ci trudno przygotować warzywa, których smak będzie imitował potrawy z grilla. W takim wypadku lepiej będzie skorzystać z piekarnika albo zainwestować w grill elektryczny (jeśli chętnie i często sięgasz po grillowane potrawy).
Keto grill to pyszne potrawy, które niekoniecznie muszą być wyłącznie mięsne. Można w keto stylu przygotować drób, wołowinę, ryby, zrobić szaszłyki lub faszerowane awokado. Aby cały posiłek nie stracił waloru niskiej zawartości węglowodanów, warto przygotować odpowiednie sosy i sałatki. Oczywiście trzeba też odpowiednio dobrać napoje. Tak przygotowane menu na keto grilla posmakuje każdemu.
Kiełbasa z grilla – kaloryczność takiego posiłku zależy od rodzaju kiełbasy i waha się od ok. 200 do ok. 320 kcal. Jest to wartość nieco niższa od kaloryczności surowej kiełbasy. Wynika to z faktu, że podczas grillowania kiełbasa jest pozbawiana części tłuszczu. Ze względów zdrowotnych nie należy jednak kiełbasy grillować zbyt długo, aby się nie przypaliła i nie nasycała niezdrowymi substancjami.
Camembert z grilla można zrobić na grillu węglowym, ale też elektrycznym lub na patelni. Wystarczy 10 minut na grillu, by camembert zrobił się płynny w środku. Grillując camembert, uważaj, by nie przebić jego delikatnej skórki. Owiń go folią dla dodatkowej ochrony. Grillowany camembert podaj z dodatkami: grzankami, żurawiną, warzywami. Serwuj go jako danie główne lub przystawkę. Oto przepis na grillowany camembert, który przekazali mi francuzi.
Sałatki z dyni to świetna propozycja na jesienną przekąskę albo dodatek do dania głównego. Może także sprawdzić się jako pełnowartościowy posiłek w ramach lunchu, kolacji czy lekkiego obiadu. Dynię do sałatki możesz podsmażyć, zgrillować, upiec albo ugotować. Przygotuj klasyczną sałatkę lub sięgnij po super odżywczy bowl.
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Przygotowanie FIT grilla ze zdrowym menu, to żadne wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji na fit potrawy grillowe, przygotowałyśmy dla ciebie 10 przepisów na posiłki, które dostarczą mniej niż 300 kcal i sporo białka. Znajdziesz tu np. szaszłyki hawajskie, krewetki i klasycznego FIT hot doga. Dzięki tym przepisom nie będziesz martwić się liczeniem kalorii na grillu.
Grillowanie może być zdrowe, ale musisz je odpowiednio przeprowadzić. Chcesz grilować zdrowo i lekko? Poznaj błędy przy grillowaniu i wystrzegaj się ich. Najczęstsze błędy przy organizowaniu imprezy grillowej, to np. nakłuwanie mięsa przed położeniem go na grilla, jedzenie zbyt małej ilości świeżych warzyw do potraw z grilla i spożywanie w trakcie imprezy grillowej kalorycznych sosów.
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.