Wiosenne grillowanie - jak grillować żółty ser?

Jak zaskoczyć znajomych niecodziennymi przekąskami z grilla? Wybierz ser, który jest łatwo dostępny, prosty do przyrządzenia i smakuje wybornie.
/ 29.04.2011 09:43

Grill

Z całą pewnością można stwierdzić, że nadeszła wiosna, czas pikników, odpoczynków na świeżym powietrzu, wyjazdów do podmiejskich campingów, a przede wszystkim grillowania. Jednak większości z nas tradycyjne wiosenne grillowanie kojarzy się ze smażoną karkówką czy kiełbaską. Warto jednak spróbować czegoś innego, na przykład ryb, warzyw lub serów.

Ser, ale jaki?

Wśród dużej ilości i rożnego rodzaju serów, wciąż najczęściej wybieranym na grilla przysmakiem jest polski oscypek. Czasem należałoby zaryzykować i spróbować grillowanego sera żółtego, fety, mozzarelli czy camemberta, które są naprawdę smaczne.

Zobacz także: Polskie żółte sery

Jak przyrządzić taki ser?

Najlepiej ser pokroić w średnio grube plasterki, owinąć folią aluminiową lub grillować na specjalnych aluminiowych tackach, następnie poczekać aż się zarumieni i zrobi się na nim twardawa i chrupiąca skorupka. Odpowiednio jest podawać jeszcze gorący, wtedy bardzo dobrze smakuje i smakowicie rozpływa się w ustach.

Zobacz także: Jak zrobić biały ser

Jak podawać?

Tak przygotowany i zrobiony ser można dodawać do mięs lub sałatek, a także podawać w towarzystwie pomidorów, aromatycznych ziół, z czosnkiem lub z innym dodatkami, które lubisz albo masz akurat pod ręką. Jeśli na twoim stole zagościł tradycyjny oscypek, koniecznie podaj go z żurawiną.

Zobacz także: Grillowanie - dobre rady

Redakcja poleca

REKLAMA