Jak prawidłowo ugotować ziemniaki? Zobacz!

Robimy to prawie codziennie, a jednak nie poświęcamy tej czynności zbyt wiele uwagi. A wystarczy kilka prostych sztuczek, by ziemniaki z wody czy purée smakowały jeszcze wyborniej.
/ 04.07.2018 11:43

1. Ziemniaki zalewaj małą ilością wrzątku – wtedy stracą mniej cennych wartości odżywczych i zyskają na smaku. Gdy się zagotują, przykryj je i gotuj na wolnym ogniu.


2. Dodawaj przyprawy do wody, np. listek laurowy, 2 ząbki czosnku lub 1–2 gałązki koperku, tymianku czy natki. Za każdym razem ziemniaki zaskoczą cię wyjątkowym smakiem.

3. Pomysł na kolorowe purée: do utłuczonych z masłem ziemniaków dodaj zmiksowany burak (purée różowe), łyżkę koncentratu pomidorowego (pomarańczowe) lub łyżeczkę curry, ew. kurkumy (żółte).



4. Do ziemniaków na sałatkę dodaj podczas gotowania trochę octu. Zrób to wtedy, gdy ziemniaki będą półmiękkie. Dzięki temu warzywa nie rozpadną się, a także zachowają ładny kolor. Ciemnieniu ziemniaków zapobiega również dodanie do wody odrobiny soku z cytryny.

Kulinarne inspiracje - forum >>