- 250 g krewetek
- czosnek
- masło
- 200 ml białego wytrawnego wina
- pęczek dzikich szparagów (ew. zwykłych)
- garść płatków róży
- prażony sezam
- oliwa
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- ok. 200 ml mleka 3,2%
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Na maśle z dodatkiem oliwy podsmaż czosnek. Dodaj krewetki. Gdy puszczą wodę, dolej wino. Powstały sos gotuj, aż będzie miał konsystencję kisielu.
2. Szparagi obgotuj w lekko osolonym wrzątku.
3. Zrób sos beszamelowy: W rondlu rozpuść masło, oprósz mąką i przygotuj jasną zasmażkę. Dolej ciepłe mleko i ciągle mieszaj trzepaczką, aż powstanie dość gęsty sos (nie dopuść, by się zagotował). Dopraw sos pieprzem, solą i gałką muszkatołową, dodaj do niego połowę płatków róży i sos z krewetek. Wymieszaj.
4. Na talerzu ułóż szparagi i krewetki. Polej sosem i przed podaniem posyp resztą płatków róży i prażonym sezamem.
Kulinarne inspiracje - forum >>