Margarita to koktajl na bazie tequili rodem z Meksyku. Jest to łatwy i szybki w przygotowaniu drink, który otrzymujemy mieszając ze sobą w shakerze lód, tequilę, triple sec („Cointreau”) i sok cytrynowy. Margaritę podajemy w płaskim, okrągłym pucharku, którego brzegi zanurzone są w soli.
Składniki:
- 3/10 triple sec („Cointreau”),
- 5/10 Tequila,
- 2/10 soku cytrynowego,
Składniki na dekorację:
- plasterek cytryny,
- sól.
Wykonanie:
Brzeg klasycznego pucharka na Margaritę posmarujcie odrobiną soku z cytryny, obróćcie do góry dnem i zanurzcie jego brzeg w soli. Ozdóbcie plasterkiem z cytryny.
Tak przygotowany pucharek włóżcie do lodówki i dobrze schłodźcie.
W międzyczasie wypełnijcie ¾ shakera kosteczkami lodu, dodajcie pozostałe składniki Margarity i mieszajcie energicznie przez parę sekund. Otrzymany płyn przelejcie do pucharka. Drink jest gotowy do spożycia.
WYPOWIEDZ SIĘ!