Drinki wszech czasów: Margarita

Margarita to koktajl na bazie tequili rodem z Meksyku. Jest to łatwy i szybki w przygotowaniu drink, który otrzymujemy mieszając ze sobą w shakerze lód, tequilę, triple sec („Cointreau”) i sok cytrynowy. Margaritę podajemy w płaskim, okrągłym pucharku, którego brzegi zanurzone są w soli.
/ 21.07.2010 08:25

Margarita to koktajl na bazie tequili rodem z Meksyku. Jest to łatwy i szybki w przygotowaniu drink, który otrzymujemy mieszając ze sobą w shakerze lód, tequilę, triple sec („Cointreau”) i sok cytrynowy. Margaritę podajemy w płaskim, okrągłym pucharku, którego brzegi zanurzone są w soli.

Składniki:

  • 3/10 triple sec („Cointreau”),
  • 5/10 Tequila,
  • 2/10 soku cytrynowego,

Składniki na dekorację:

  • plasterek cytryny,
  • sól.

Wykonanie:
Brzeg klasycznego pucharka na Margaritę posmarujcie odrobiną soku z cytryny, obróćcie do góry dnem i zanurzcie jego brzeg w soli. Ozdóbcie plasterkiem z cytryny.
Tak przygotowany pucharek włóżcie do lodówki i dobrze schłodźcie.
W międzyczasie wypełnijcie ¾ shakera kosteczkami lodu, dodajcie pozostałe składniki Margarity i mieszajcie energicznie przez parę sekund. Otrzymany płyn przelejcie do pucharka. Drink jest gotowy do spożycia.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/16.08.2010 13:20
Cointreau – likier z gorzkich pomarańczy
/05.08.2010 21:20
triple sec („Cointreau”) - hmm nawet nie mam zielonego pojęcia co to jest