Przepisy na dietetyczne obiady, kolacje, a nawet desery to często nie lada wyzwanie. Istotne jest, aby w naszej diecie pojawiły się warzywa i owoce, które dostarczają niezbędnego błonnika pokarmowego i witamin. Smażenie i grillowanie powinno ustąpić gotowaniu potraw na parze, duszeniu oraz zapiekaniu. Sprawdź jak przyrządzić ulubione dania w odchudzonej wersji!
Zdrowe obiady
Tortilla z warzywami
Oto składniki na tortillę z warzywami:
- 4 placki tortilli
- 2 łyżki hummusu
- 1 awokado
- pokrojona papryka
- pokrojona cukinia
- starty ser żółty
Jak zrobić tortillę z warzywami?
Placki tortilli układamy na stolnicy i smarujemy wcześniej zmiksowanym awokado i hummusem. Paprykę kroimy razem z cukinią w drobne paseczki. Ser żółty ścieramy drobno i układamy na wierzch warzyw. Całość składamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy tortille przez 15 minut. Lekko wystudzone podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Dietetyczne przepisy na kolację
Łosoś z brokułami
Oto składniki na łososia z brokułami:
- 400 g filetu z łososia
- rozmaryn
- szczypta soli
- brokuły
- oliwa z oliwek
- średnia cebula
- sok z limonki
- orzeszki pinii
- szczypta pieprzu
Jak zrobić łososia z brokułami?
Łososia posypujemy suszonym rozmarynem, solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Brokuły rozdrabniamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy warzywa. Siekamy cebulę i dodajemy. Wyciskamy sok z limonki i polewamy nim łososia. Na suchej patelni podprażamy orzeszki pinii i odstawiamy na bok. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 8 minut w 180 stopniach Celsjusza. Całość podajemy z brokułami i orzeszkami pinii. Serwujemy z sosem koperkowym na bazie jogurtu lub cytrynowym.
Dieta wątrobowa – przepisy
Placki jaglane
Oto składniki na placki jaglane:
- 200 g kaszy jaglanej
- jajko
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- olej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
Jak zrobić placki jaglane?
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, wcześniej pamiętając o dwukrotnym przepłukaniu, w celu usunięcia goryczy. Ugotowaną kaszę miksujemy w blenderze. Dodajemy mąkę kukurydzianą, roztrzepane jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe placki. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowane placki podajemy z niskosłodzonym dżemem, jogurtem lub z pokrojonymi owocami sezonowymi.