Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki pestek z dyni
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
- 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek kalifornijskich
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki rodzynek
- 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
- 3 łyżeczki naturalnego słodzika np. Stevia Base
- 2-3 łyżki miodu
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku po pieczenia
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki jogurtu
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód. Masę wyrabiamy ręcznie.
- Jeśli masa jest za sucha możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka, jeśli za rzadka - dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy obok siebie porcje masy, odpowiednio je formując. Pieczemy około 25-30 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ciasteczka się za mocno nie przypiekają. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasteczka sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie lub też przekąska w ciągu dnia.
Na podstawie materiałów prasowych Dr. Jacob’s