Dietetyczny obiad nie musi wcale być pozbawiony smaku! Kasia Bukowska prezentuje przepis na burgery drobiowe w wersji fit - nie zawierają wielu kalorii dzięki temu, że są pieczone w piekarniku. Mięso jest ułożone na świeżych warzywach, co sprawia że danie wygląda kolorowo i smacznie! Taki dietetyczny obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Dietetyczne obiady - 10 propozycji
Składniki na burgery w wersji fit ze zdrową sałatką to:
- 500 g drobiowego mięsa (najlepiej z indyka),
- 2-3 ząbki czosnku,
- nieduża cebula,
- bułka grahamka namoczona w mleku lub wodzie,
- marchewka lub nieduża cukinia,
- 2 garści mieszanki sałat,
- 300-400 g pomidorków koktajlowych,
- 2 zwykłe pomidorów,
- ser mozzarella (najlepiej w wersji light),
- garść czarnych oliwek,
- kawałek ogórka,
- chili,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- ocet balsamiczny,
- pęczek bazylii.
Bułkę odciśnij. Przełóż ją do miski. Czosnek zetrzyj na tarce wprost do naczynia, to samo zrób z cebulą. Ścieraj na drobnych oczkach! Teraz zetrzyj marchewkę (lub cukinię), dodaj mięso. Wszystko razem wymieszaj. Masę dopraw chili, pieprzem i solą. Burgery zagnieć na jednolitą, gładką masę. Posmaruj dłonie oliwą i uformuj kotlety. Piecz je w 200 stopniach C, aż będą porządnie zrumienione.
Przepisy dietetyczne - dania na płaski brzuch
Dietetyczny obiad nie może istnieć bez sałatki! Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Ogórka pokrój, do warzyw dorzuć oliwki (najlepiej bez siekania). Mozzarellę pokrój w kostkę i dołącz do sałatki wraz z posiekaną bazylią. Teraz pora na sól, pieprz, ocet balsamiczny i oliwę. Talerz wyłóż sałatą i pokrojonymi pomidorami, a na wierzch przełóż przygotowaną warzywną sałatkę. Na warzywach umieść burgera, którego również od góry możesz ozdobić ogórkiem i innymi warzywami. W końcu w dietetycznym obiedzie witamin nigdy za dużo!