Dietetyczny obiad - burgery w wersji fit

Szukasz pomysłu na dietetyczny obiad? Wypróbuj burgery w wersji fit!
Weronika Kwaśniak / 26.01.2017 05:59

Dietetyczny obiad nie musi wcale być pozbawiony smaku! Kasia Bukowska prezentuje przepis na burgery drobiowe w wersji fit - nie zawierają wielu kalorii dzięki temu, że są pieczone w piekarniku. Mięso jest ułożone na świeżych warzywach, co sprawia że danie wygląda kolorowo i smacznie! Taki dietetyczny obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dietetyczne obiady - 10 propozycji

Składniki na burgery w wersji fit ze zdrową sałatką to:

  • 500 g drobiowego mięsa (najlepiej z indyka),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • nieduża cebula,
  • bułka grahamka namoczona w mleku lub wodzie,
  • marchewka lub nieduża cukinia,
  • 2 garści mieszanki sałat,
  • 300-400 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 zwykłe pomidorów,
  • ser mozzarella (najlepiej w wersji light),
  • garść czarnych oliwek,
  • kawałek ogórka,
  • chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • pęczek bazylii.

Bułkę odciśnij. Przełóż ją do miski. Czosnek zetrzyj na tarce wprost do naczynia, to samo zrób z cebulą. Ścieraj na drobnych oczkach! Teraz zetrzyj marchewkę (lub cukinię), dodaj mięso. Wszystko razem wymieszaj. Masę dopraw chili, pieprzem i solą. Burgery zagnieć na jednolitą, gładką masę. Posmaruj dłonie oliwą i uformuj kotlety. Piecz je w 200 stopniach C, aż będą porządnie zrumienione.

Przepisy dietetyczne - dania na płaski brzuch

Dietetyczny obiad nie może istnieć bez sałatki! Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Ogórka pokrój, do warzyw dorzuć oliwki (najlepiej bez siekania). Mozzarellę pokrój w kostkę i dołącz do sałatki wraz z posiekaną bazylią. Teraz pora na sól, pieprz, ocet balsamiczny i oliwę. Talerz wyłóż sałatą i pokrojonymi pomidorami, a na wierzch przełóż przygotowaną warzywną sałatkę. Na warzywach umieść burgera, którego również od góry możesz ozdobić ogórkiem i innymi warzywami. W końcu w dietetycznym obiedzie witamin nigdy za dużo!

Redakcja poleca

REKLAMA