Orzechy.

Czym zastąpić bułkę tartą?

Bułka tarta na patelni zachowuje się jak wygłodniałe dziecko w fabryce czekolady – wchłania wszystko. Dlatego zanim zdecydujesz się na jej użycie, zastanów się, czy bardziej nie odpowiada ci opcja „mniej cholesterolu”.
/ 28.07.2010 13:09
Orzechy.

Żeby była jasność – nie zniechęcam do używania bułki tartej. Chodzi tylko o to, żeby dobrze rozważyć, czy za każdym razem jest nam ona rzeczywiście potrzebna.

Niepanierowane mięso również doskonale smakuje – wystarczy obtoczyć je np. w suszonych przyprawach, a odkryje przed nami zupełnie nowe smaki.

Jeśli jednak bardzo chcemy coś panierować, wybierzmy produkt, który wchłania mniej tłuszczu niż bułka tarta.

Orzechy
Dobrze sprawdzą się w takim przypadku wszelakie orzechy: w zmielonej postaci dokładnie oblepią mięso i dodatkowo wzbogacą jego smak. Bardzo dobrze sprawdzają się w tej roli orzechy pistacjowe lub orzechy nerkowca. Jeśli wolimy mocniejsze aromaty – użyjmy migdałów bądź orzechów włoskich.

Nasiona
Na panierkę dobrze nadają się też mielone nasiona – lnu, dyni lub słonecznika (w przypadku słonecznika mielenie nie jest konieczne). Podobnie jak orzechy zawierają tłuszcz, więc nie potrzebują wchłaniać niczego więcej z patelni.

Mniej zdrowo, ale ciekawie
Mniej zdrową wersją niż zioła, orzechy czy nasiona jest opcja panierowania w kruszonych krakersach, chipsach, płatkach owsianych (koniecznie prażonych) lub kukurydzianych. Wchłoną one i tak mniej tłuszczu niż bułka tarta, i w dodatku dadzą ciekawy efekt wizualny.

Polecamy: Smażymy owoce