Tatar serwuj zawsze lekko schłodzony – przed podaniem, wyrobioną dłońmi mięsną masę, odstaw na 30 minut do lodówki. Uważaj przy nakładaniu żółtka – powinno być podane w całości. Czy wiesz, jakie mięso wołowe nadaje się konkretnie na tatara?
Spis treści:
Jak zrobić tatara wołowego?
Przepis na klasycznego tatara, który znajduje się poniżej, warto nauczyć się na pamięć, bo gdy zrobisz go raz, to już nie będziesz chciała przestać!
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej,
- 2 żółtka,
- opcjonalnie: kilka kaparów,
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- kilka kaparów (opcjonalnie),
- marynowane grzybki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania mięsa. Posiekaj je bardzo drobno ostrym nożem. Najlepiej zrobić to 2-3 krotnie.
- Do mięsa dodaj żółtko, odrobinę wody i olej. Dopraw solą i pieprzem, dłońmi wyrób mięso.
- Uformuj na talerzu zgrabny medalion i zrób w nim wgłębienie na żółtko.
- Obok mięsa połóż drobniutko posiekaną cebulkę i ogórka. Tatar doskonale smakuje również w towarzystwie grzybków i kaparów.
- Całość oprósz grubo zmielonym pieprzem
- Tatara podawaj ze świeżym pieczywem z masłem.
Tatar z łososia alternatywą dla mięsożerców
Tatar z łososia przygotowywać można z surowej ryby tak, jak sushi, bądź z wędzonej ryby. Być może zdziwisz się, ale ma on dużo swoich zwolenników, tak samo, jak ten klasyczny, wołowy. Tatar z łososia da się lubić bądź nie, dlatego zachęcamy cię do wypróbowania poniższego przepisu.
Składniki:
- 300 g surowego łososia,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- pieprz,
- kapary (opcjonalnie),
- koperek,
- cebula (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zdejmij z niego skórę oraz wyjmij wszystkie ości. Zmiel go maszynką bądź drobno posiekaj.
- Przełóż łososia do miski, posyp solą oraz pieprzem, a następnie skropl cytryną i całość wymieszaj.
- Następnie pokrój cebulę, koperek oraz kapary. Te składniki podaj oddzielnie.
- Wyłóż tatar na talerz, formując z niego kulki, udekoruj, a następnie schłodź w lodówce, ponieważ takiego się podaje.
Przepis na tatar ze śledzia
Był tatar wołowy, był tatar z łososia, to teraz czas na śledzia!
Składniki:
- filet śledziowy,
- 1 łyżeczka natki,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- olej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego,
- 2 łyżki marynowanej ostrej papryczki,
- 3 łyżki marynowanych podgrzybków,
- 1 łyżka marynowanej cebuli.
Sposób przygotowania:
- Jeśli filet ze śledzia był marynowany w occie, to dokładnie osusz go ręcznikiem papierowym. Następnie połóż go na deskę.
- Drobno posiekaj śledzia razem z natką pietruszki. Dodaj pieprz, sok z cytryny, musztardę oraz cukier i wszystko wymieszaj.
- Pokrój papryczki, podgrzybki i cebulę razem ze szczypiorkiem, a następnie wymieszaj mieszankę ze śledziem.
- Do małej filiżanki wlej olej, a następnie wypełnij je tatarem ze śledzia. Takie przygotowane naczynia połóż na talerzyku. Udekoruj je listkiem natki.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 31.07.2010 przez Małgorzatę Machnicką.
Więcej przepisów na dania z mięsa wołowego: