Jak zrobić tatar fot. Adobe Stock

Jak zrobić tatar? Prosty przepis na klasyczny wołowy tatar

Do zrobienia tatara najlepiej nadaje się ligawa albo polędwica wołowa. Mięso dopraw solą i pieprzem, a obok niego ułóż pokrojone w kostkę ogórki kiszone, cebulę i kapary.
Małgorzata Machnicka / 24.11.2020 01:12
Jak zrobić tatar fot. Adobe Stock

Podstawą tatara jest surowe, siekane mięso wołowe z dodatkiem cebuli i kiszonego ogórka, doprawione solą i pieprzem. Jakie mięso wołowe najlepiej nadaje się na tatara? Powinno być dość chude i dobrze oczyszczone - wybieraj tylko te o wysokiej jakości i ze sprawdzonego źródła. Polecamy przede wszystkim ligawę (chudą część udźca) albo polędwicę wołową. 

Tatar serwuj zawsze lekko schłodzony - przed podaniem, wyrobioną dłońmi mięsną masę, odstaw na 30 minut do lodówki. Uważaj przy nakładaniu żółtka - powinno być podane w całości. 

Przepis na klasycznego tatara

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej,
  • 2 żółtka,
  • opcjonalnie: kilka kaparów,
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • kilka kaparów (opcjonalnie),
  • marynowane grzybki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Posiekaj je bardzo drobno ostrym nożem. Najlepiej zrobić to 2-3 krotnie.
  2. Do mięsa dodaj żółtko, odrobinę wody i olej. Dopraw solą i pieprzem, dłońmi wyrób mięso.
  3. Uformuj na talerzu zgrabny medalion i zrób w nim wgłębienie na żółtko. 
  4. Obok mięsa połóż drobniutko posiekaną cebulkę i ogórka. Tatar doskonale smakuje również w towarzystwie grzybków i kaparów.
  5. Całość oprósz grubo zmielonym pieprzem.
  6. Tatara podawaj ze świeżym pieczywem z masłem.

Więcej przepisów na dania z mięsa wołowego:

Czulent z wołowiną i fasolą. Zobacz przepis na tradycyjne żydowskie danie
Czulent z wołowiną i fasolą. Zobacz przepis na tradycyjne żydowskie danie
Czulent to danie, które gotuje się bardzo długo – nawet 12 godzin! Tradycyjnie podawało się je podczas szabasu.
Papryka nadziewana mieloną wołowiną - przepis, składniki i przygotowanie
Papryka nadziewana mieloną wołowiną - przepis, składniki i przygotowanie
Doskonała ze świeżym, chrupiącym chlebem lub makaronem.
Mostek z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie
Mostek z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie
Niebanalne mięso na obiad wielkanocny!
Wołowina z sosem
Wołowina z sosem
Gotuj w naczyniu żaroodpornym!
Wołowina duszona z grzybami - przepis
Wołowina duszona z grzybami - przepis
To tak smaczne, że zapragniesz przyrządzać to danie częściej!
Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis
Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis
Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis na pyszne danie obiadowe z mięsa wołowego.
Polędwica wołowa z sosem pomidorowym - przepis
Polędwica wołowa z sosem pomidorowym - przepis
Polędwica wołowa z sosem pomidorowym to to doskonała propozycja na wyjątkowe spotkanie z bliskimi.
Bitki wołowe w ziołach - przepis
Bitki wołowe w ziołach - przepis
Bitki wołowe w ziołach najlepiej smakują z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i ciepłą jarzynką z buraczków.