Podstawą tatara jest surowe, siekane mięso wołowe z dodatkiem cebuli i kiszonego ogórka, doprawione solą i pieprzem. Jakie mięso wołowe najlepiej nadaje się na tatara? Powinno być dość chude i dobrze oczyszczone - wybieraj tylko te o wysokiej jakości i ze sprawdzonego źródła. Polecamy przede wszystkim ligawę (chudą część udźca) albo polędwicę wołową.
Tatar serwuj zawsze lekko schłodzony - przed podaniem, wyrobioną dłońmi mięsną masę, odstaw na 30 minut do lodówki. Uważaj przy nakładaniu żółtka - powinno być podane w całości.
Przepis na klasycznego tatara
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej,
- 2 żółtka,
- opcjonalnie: kilka kaparów,
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- kilka kaparów (opcjonalnie),
- marynowane grzybki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania mięsa. Posiekaj je bardzo drobno ostrym nożem. Najlepiej zrobić to 2-3 krotnie.
- Do mięsa dodaj żółtko, odrobinę wody i olej. Dopraw solą i pieprzem, dłońmi wyrób mięso.
- Uformuj na talerzu zgrabny medalion i zrób w nim wgłębienie na żółtko.
- Obok mięsa połóż drobniutko posiekaną cebulkę i ogórka. Tatar doskonale smakuje również w towarzystwie grzybków i kaparów.
- Całość oprósz grubo zmielonym pieprzem.
- Tatara podawaj ze świeżym pieczywem z masłem.
Więcej przepisów na dania z mięsa wołowego:

Czulent z wołowiną i fasolą. Zobacz przepis na tradycyjne żydowskie danie

Papryka nadziewana mieloną wołowiną - przepis, składniki i przygotowanie

Mostek z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie

Wołowina w sosie z wina i ziół - przepis składniki i przygotowanie

Wołowina w sosie - przepis składniki i przygotowanie

Wołowina z sosem

Wołowina duszona z grzybami - przepis

Wołowe zrazy duszone z grzybami

Szaszłyki z wołowiny w boczku

Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis

Polędwica wołowa z sosem pomidorowym - przepis
