Carla Bruni fot. ONS

Carla Bruni poleca: Creme brulee

Od kiedy piosenkarka została Pierwszą Damą Francji i akceptuje menu na oficjalne przyjęcia w Pałacu Elizejskim, na liście deserów zawsze jest creme brulee
/ 18.07.2010 08:44
Carla Bruni fot. ONS
Składniki:
- 400 ml słodkiej śmietany 36%
- 300 ml mleka
- laska wanilii
- 8 żółtek
- 20 g cukru (do masy)
- 50 g cukru trzcinowego

Sposób wykonania:
1. Wlej mleko i śmietanę do garnka, wrzuć laskę wanilii i zagotuj. Zdejmij z ognia tuż przed momentem wrzenia.

2. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Przestudzoną śmietanę wolno wlej do jajek, cały czas mieszając.

3. Krem przelej do żaroodpornych kokilek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C na 60–70 minut.

4. Deser wystudź. Przed podaniem posyp cukrem trzcinowym i wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika tuż pod górną grzałką, by cukier się skarmelizował.

Pyszne ciasta - forum >>