Aleksandra Kisio fot. ONS

Aleksandra Kisio poleca: Śliwki w syropie klonowym

Śliwki to mój ulubiony smak z dzieciństwa! Pamiętam przygotowywane przez babcię knedle z węgierkami posypane cukrem pudrem i kompot śliwkowy!
/ 30.08.2012 06:31
Aleksandra Kisio fot. ONS
Składniki:
  • 5 śliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki wody
  • sok z połowy cytryny
  • laska cynamonu

Sposób wykonania:
  1. Śliwki, syrop klonowy, wodę, sok z cytryny i laskę cynamonu przełóż do garnka. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Owoce powinny zmięknąć, ale zachować swój kształt. Po tym czasie zdejmij naczynie z ognia, wyjmij laskę cynamonu.
  2. Śliwki przełóż do pucharków z odrobiną sosu. Posyp orzeszkami pinii.