Okrasa do pierogów to pyszny dodatek, który dopełnia smak klasycznego polskiego dania. Przetestuj wszystkie propozycje i wybierz swój ulubiony dodatek do pierogów.
Spis treści:
Cebulka
Pokrojoną, przesmażoną i zeszkloną na maśle lub oleju cebulkę warto dodać do pierogów z mięsem, kapustą czy ruskich. To też idealna okrasa do pierogów na Wigilię, kiedy nie powinno się jadać mięsnych potraw.
Żeby przygotować idealną cebulową okrasę, smaż cebulkę wolno, by się powoli zeszkliła. Jeśli lubisz chrupiącą cebulkę w okrasie do pierogów, podnieś temperaturę smażenia dopiero pod koniec.
fot. Adobe Stock, gkrphoto
Bułka tarta
Tarta bułka delikatnie przyrumieniona na maśle doskonale pasuje do pierogów z serem lub pierogów z owocami. Można do niej dodać łyżkę cukru, a będzie jeszcze smaczniejsza.
Śmietana
Śmietana w połączeniu z cukrem to najlepszy dodatek do pierogów z owocami. Proponujemy też polewać nią pierogi z serem. Niektórzy chwalą sobie jedzenie pierogów ruskich ze śmietaną.
fot. Adobe Stock, elemakar
Okrasa z boczku
Wędzony, pokrojony i zrumieniony boczek to idealna mięsna okrasa do pierogów. Pasuje do pierogów ruskich, mięsnych i tych z serem. Można go przesmażyć razem z cebulką, by połączyć zalety tych dwóch klasycznych dodatków do pierogów.
fot. Adobe Stock, okkijan2010
Zielona pietruszka


Pierogi z makiem - słodka alternatywa dla klasycznych świątecznych pierogów

Pierogi gryczane z farszem z soczewicy i jarmużu - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi ryżowe z komosą i miodem - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z kaszą i serem - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi argentyńskie - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z ciasta jogurtowego - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić pierogi z truskawkami? Z serem lub ciasta drożdżowego!

Pierogi z zieloną soczewicą - przepis składniki i przygotowanie

Przepis na pierogi z kurczakiem - składniki i przygotowanie

Pierogi z kaszą gryczaną i marchewką

Jak zrobić pierogi z mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z dynią i szałwią - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z dynią i bakaliami - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z jabłkiem i cynamonem - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z kaszanką i jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
