Pierogi z dynią i bakaliami - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na pyszny obiad!
Weronika Kwaśniak / 18.09.2015 07:03
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z dynią i bakaliami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 40 dag mąki
  • żółtko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • ciepłe mleko

Farsz:


  • 40 dag dyni o twardym miąższu
  • 10 dag rodzynek
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • miód lub cukier
  • cynamon
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z dynią i bakaliami!

  1. Dynię ułóż na blaszce i piecz do miękkości w piekarniku o temperaturze 200°C.
  2. Ostudź, rozgnieć widelcem.
  3. Połącz ze sparzonymi i osączonymi rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową. Smak można wzbogacić miodem lub cukrem oraz cynamonem.
  4. Z mąki, żółtka, masła i dobrze ciepłego mleka zagnieć elastyczne ciasto.
  5. Rozwałkuj cienko, wykrój krążki, obłóż farszem, zlep tworząc ozdobny rancik.
  6. Gotuj w lekko osolonej wodzie 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Polej masłem.

Zobacz inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA