Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- żółtko
- 3 łyżki stopionego masła
- ciepłe mleko
Farsz:
- 40 dag dyni o twardym miąższu
- 10 dag rodzynek
- 1/4 szklanki zmielonych migdałów
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- miód lub cukier
- cynamon
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z dynią i bakaliami!
- Dynię ułóż na blaszce i piecz do miękkości w piekarniku o temperaturze 200°C.
- Ostudź, rozgnieć widelcem.
- Połącz ze sparzonymi i osączonymi rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową. Smak można wzbogacić miodem lub cukrem oraz cynamonem.
- Z mąki, żółtka, masła i dobrze ciepłego mleka zagnieć elastyczne ciasto.
- Rozwałkuj cienko, wykrój krążki, obłóż farszem, zlep tworząc ozdobny rancik.
- Gotuj w lekko osolonej wodzie 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Polej masłem.