Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka wody
- jajko
- 2 łyżki masła
- sól
- olej
Na farsz:
- 30 dag kaszanki
- cebula
- jabłko
- majeranek
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z kaszanką i jabłkami!
- Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykryj miską i odstaw.
- Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę pokrój drobno, zeszklij na oliwie.
- Kaszankę obierz, rozdrobnij i wymieszaj z cebulą i jabłkiem, posyp łyżeczką majeranku - smaż kilka minut.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i wytnij krążki.
- Każdy napełnij farszem i dokładnie zlep brzegi.
- Przygotowane pierożki wrzuć na wrzątek i gotuj kilka minut do czasu, aż wypłyną. Podsmaż.