Pierogi z kaszanką i jabłkami - przepis składniki i przygotowanie

Sprawdź nasz pomysł na nietypowe pierogi!
Weronika Kwaśniak / 28.08.2015 06:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kaszanką i jabłkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 40 dag mąki
  • szklanka wody
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • olej

Na farsz:


  • 30 dag kaszanki
  • cebula
  • jabłko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z kaszanką i jabłkami!

  1. Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Przykryj miską i odstaw.
  3. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  4. Cebulę pokrój drobno, zeszklij na oliwie.
  5. Kaszankę obierz, rozdrobnij i wymieszaj z cebulą i jabłkiem, posyp łyżeczką majeranku - smaż kilka minut.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  7. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i wytnij krążki.
  8. Każdy napełnij farszem i dokładnie zlep brzegi.
  9. Przygotowane pierożki wrzuć na wrzątek i gotuj kilka minut do czasu, aż wypłyną. Podsmaż.

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA