Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- jajko
- szklanka wody
- sól
Na farsz:
- 50 dag dyni
- cebula
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki pestek z dyni
- cukier
- ostra papryka w proszku
- listki szałwii
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z dynią i szałwią!
- Miąższ dyni odkrój od skóry i pokrój w drobną kostkę.
- Listki szałwii umyj, osusz i posiekaj (łyżkę pociętych listków odłóż).
- Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle razem z dynią.
- Dodaj pestki dyni uprażone na suchej patelni i szałwię, wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką.
- Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko.
- Wyrób ciasto, dolewając szklankę letniej wody.
- Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj szałwię i delikatnie podgrzewaj, polej nim pierogi.