Składniki:
- 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 35 g zmielonego siemienia lnianego
- 1,5 łyżki oleju lub oliwy
- 1,5 szklanki wody
Farsz:
- 400 g ugotowanej soczewicy
- 180 g jarmużu
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi w wersji fit z ciastem gryczanym i farszem z soczewicy oraz jarmużu!
- Zagotuj wodę z olejem.
- Gdy zacznie się gotować, wsyp siemię i 1/3 mąki.
- Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Przestudź.
Smażone pierogi ziemniaczane - przepis
- Wysyp na stolnicę resztę mąki, dodaj zaparzone ciasto i zagnieć. Podziel na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na placki o grubości około 2 mm.
- Obierz i pokrój cebulę, a potem zeszklij ją.
- Dodaj obrany i pokrojony czosnek, podduś.
Pierogi ryżowe z komosą - przepis
- Przełóż cebulę z czosnkiem do miski.
- Na tej samej patelni, po dolaniu odrobiny oleju, duś pod przykrywką posiekany jarmuż przez 5-7 minut.
- Zmiksuj soczewicę, natkę pietruszki oraz podsmażone warzywa. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Z rozwałkowanych płatów ciasta wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
- Gotuj w lekko osolonej wodzie - po wypłynięciu przez 2-3 minuty.