POLECAMY

Pierogi gryczane z farszem z soczewicy i jarmużu

Zobacz przepis na pierogi w wersji fit: są z ciasta gryczanego, a farsz wykonaj z soczewicy i jarmużu!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi gryczane z farszem z soczewicy i jarmużu Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 35 g zmielonego siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy
  • 1,5 szklanki wody

Farsz:

  • 400 g ugotowanej soczewicy
  • 180 g jarmużu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól
  • sok z cytryny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi w wersji fit z ciastem gryczanym i farszem z soczewicy oraz jarmużu!

  1. Zagotuj wodę z olejem.
  2. Gdy zacznie się gotować, wsyp siemię i 1/3 mąki.
  3. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Przestudź.

Smażone pierogi ziemniaczane - przepis

  1. Wysyp na stolnicę resztę mąki, dodaj zaparzone ciasto i zagnieć. Podziel na 4 części i każdą po kolei rozwałkuj na placki o grubości około 2 mm.
  2. Obierz i pokrój cebulę, a potem zeszklij ją.
  3. Dodaj obrany i pokrojony czosnek, podduś.

Pierogi ryżowe z komosą - przepis

  1. Przełóż cebulę z czosnkiem do miski.
  2. Na tej samej patelni, po dolaniu odrobiny oleju, duś pod przykrywką posiekany jarmuż przez 5-7 minut.

 

  1. Zmiksuj soczewicę, natkę pietruszki oraz podsmażone warzywa. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Z rozwałkowanych płatów ciasta wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
  3. Gotuj w lekko osolonej wodzie - po wypłynięciu przez 2-3 minuty.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)