Kasia gotuje z Polki.pl- Wegańska babka drożdżowa

Wegańska babka drożdżowa to doskonały pomysł na deser wielkanocny! Sprawdź, jak ją przygotować w łatwy sposób!
Sylwia Kazimierczuk / 26.03.2018 11:42

Wegańska babka drożdżowa według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na wegańską babkę drożdżową:

  • 370 g mąki pszennej
  • pół kostki świeżych drożdży
  • 50 ml syropu z agawy lub daktylowego
  • 175 g miękkiej margaryny
  • 100 ml mleka roślinnego
  • garść rodzynek
  • szczypta soli
  • skórka otarta z pomarańczy
  • skórka otarta z cytryny

Jak zrobić wegańską babkę drożdżową?

Do miski wlewamy ciepłe mleko roślinne. Wkruszamy pół kostki świeżych drożdży. Dolewamy syrop z agawy lub daktyli. Możemy go zastąpić również łatwo dostępnym syropem klonowym. Dodajemy odrobinę mąki i dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli, margarynę, rodzynki, skórkę otartą z pomarańczy. Gdy ciasto jest za suche, możemy wlać dodatkową porcję ciepłego mleka roślinnego. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy do formy i pozostawiamy jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia w formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut. Wyciągamy babkę z formy i oprószamy cukrem pudrem. Tak przygotowana babka idealnie nadaje się na stół wielkanocny.

Polecamy!

Wielkanocny hit: babka wielkanocna na 8 sposobów Przepis na najlepszą babkę wielkanocną. Sprawdź!

Redakcja poleca

REKLAMA