Wegańska babka drożdżowa według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na wegańską babkę drożdżową:
- 370 g mąki pszennej
- pół kostki świeżych drożdży
- 50 ml syropu z agawy lub daktylowego
- 175 g miękkiej margaryny
- 100 ml mleka roślinnego
- garść rodzynek
- szczypta soli
- skórka otarta z pomarańczy
- skórka otarta z cytryny
Jak zrobić wegańską babkę drożdżową?
Do miski wlewamy ciepłe mleko roślinne. Wkruszamy pół kostki świeżych drożdży. Dolewamy syrop z agawy lub daktyli. Możemy go zastąpić również łatwo dostępnym syropem klonowym. Dodajemy odrobinę mąki i dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli, margarynę, rodzynki, skórkę otartą z pomarańczy. Gdy ciasto jest za suche, możemy wlać dodatkową porcję ciepłego mleka roślinnego. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy do formy i pozostawiamy jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia w formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut. Wyciągamy babkę z formy i oprószamy cukrem pudrem. Tak przygotowana babka idealnie nadaje się na stół wielkanocny.
Polecamy!
Wielkanocny hit: babka wielkanocna na 8 sposobów Przepis na najlepszą babkę wielkanocną. Sprawdź!