Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 5-7 pieczarek (zależnie od wielkości i własnych upodobań),
  • 8 jajek,
  • 1/2 cebuli (opcjonalnie),
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania,
  • 50 g sera żółtego,
  • szczypiorek, koperek lub natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło do smażenia,
  • słodka papryka.
Reklama
Przygotowanie:

Kotlety jajeczne z pieczarkami to jeden z moich smaków dzieciństwa - w piątki zawsze na obiad była ryba, albo właśnie kotlety jajeczne. W wykonaniu mojej mamy nigdy nie były nudne i często zawierały różne dodatki.

Oprócz pieczarek mogą to być suszone pomidory, kapary albo pokrojona w kostkę szynka - oczywiście ta ostatnia opcja odpada, jeśli kotlety jajeczne z pieczarkami mają stanowić obiad bez mięsa. Kotleciki pasują do kaszy albo pieczonych ziemniaków i surówki.

  1. 6 jajek ugotuj na twardo. 2 jaja powinny pozostać surowe.
  2. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę albo zetrzyj na tarce.
  3. Pieczarki oczyść, obierz i drobniutko posiekaj.
  4. Ser zetrzyj na tarce.
  5. Pieczarki i cebulę przesmaż na maśle przez kilka minut.
  6. Natkę (albo szczypiorek lub koperek) drobno posiekaj.
  7. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem albo drobno pokrój nożem. Dodaj do nich cebulę, pieczarki, ser oraz zieleninę.
  8. Dopraw do smaku solą, papryką i pieprzem. Dodaj 4 łyżki bułki tartej.
  9. Do masy na kotlety jajeczne z pieczarkami, wbij 2 surowe jajka, całość dokładnie wymieszaj.
  10. Z farszu formuj kotlety.
  11. Kotlety jajeczne z pieczarkami panieruj w bułce tartej.
  12. Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim jajeczne kotlety.
  13. Smaż na złocisty kolor po obu stronach. Kotlety jajeczne z pieczarkami podawaj bezpośrednio po usmażeniu - odsącz je tylko najpierw na ręczniku papierowym.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z jajek:
Chleb w jajku
Fit śniadania z jajek
15 pomysłów na obiad z jajek

Reklama
Reklama
Reklama