Składniki:
- 5-7 pieczarek (zależnie od wielkości i własnych upodobań),
- 8 jajek,
- 1/2 cebuli (opcjonalnie),
- 4 łyżki bułki tartej + do panierowania,
- 50 g sera żółtego,
- szczypiorek, koperek lub natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- masło do smażenia,
- słodka papryka.
Przygotowanie:
Kotlety jajeczne z pieczarkami to jeden z moich smaków dzieciństwa - w piątki zawsze na obiad była ryba, albo właśnie kotlety jajeczne. W wykonaniu mojej mamy nigdy nie były nudne i często zawierały różne dodatki.
Oprócz pieczarek mogą to być suszone pomidory, kapary albo pokrojona w kostkę szynka - oczywiście ta ostatnia opcja odpada, jeśli kotlety jajeczne z pieczarkami mają stanowić obiad bez mięsa. Kotleciki pasują do kaszy albo pieczonych ziemniaków i surówki.
- 6 jajek ugotuj na twardo. 2 jaja powinny pozostać surowe.
- Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę albo zetrzyj na tarce.
- Pieczarki oczyść, obierz i drobniutko posiekaj.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Pieczarki i cebulę przesmaż na maśle przez kilka minut.
- Natkę (albo szczypiorek lub koperek) drobno posiekaj.
- Ugotowane jajka rozgnieć widelcem albo drobno pokrój nożem. Dodaj do nich cebulę, pieczarki, ser oraz zieleninę.
- Dopraw do smaku solą, papryką i pieprzem. Dodaj 4 łyżki bułki tartej.
- Do masy na kotlety jajeczne z pieczarkami, wbij 2 surowe jajka, całość dokładnie wymieszaj.
- Z farszu formuj kotlety.
- Kotlety jajeczne z pieczarkami panieruj w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim jajeczne kotlety.
- Smaż na złocisty kolor po obu stronach. Kotlety jajeczne z pieczarkami podawaj bezpośrednio po usmażeniu - odsącz je tylko najpierw na ręczniku papierowym.
Zobacz więcej przepisów na dania z jajek:
Chleb w jajku
Fit śniadania z jajek
15 pomysłów na obiad z jajek