Zapiekanka z bakłażana
Składniki:
- 2-3 bakłażany,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- puszka krojonych pomidorów,
- szczypta cynamonu,
- szczypta chili w płatkach,
- 100-150 g sera feta,
- oliwa,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie
- Rozpocznij od pokrojenia bakłażanów na plastry.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, a 3-4 łyżki na patelni.
- Do garnuszka wrzuć cebulę, a na patelni obsmaż bakłażana.
- Gdy cebula w garnku się zeszkli, dodaj pokrojone ząbki czosnku, odrobinę chili i cynamonu.
- Wymieszaj i podsmaż na niewielkim ogniu.
- Teraz dodaj pomidory z puszki. Sos pomidorowy gotuj, aż nieco zgęstnieje.
- Podsmażone bakłażany dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj 1/4 sosu z pomidorów. Wyłóż plastry bakłażana, posyp je natką pietruszki, a potem przełóż kolejną warstwą sosu.
- Nałóż kolejne piętro bakłażana, pokrusz ser feta.
- Postępuj tak samo, aż do zużycia wszystkich składników.
- Zapiekankę piecz w 175 stopniach przez 40-45 minut.
Zobacz też:
Przepisy na bakłażana w kilku odsłonach Przepisy na sycące zapiekanki