Jak zrobić zapiekankę z bakłażana? Zapiecz w piekarniku z serem.

To sycące danie obiadowe bez dodatku mięsa. Zapiekankę z bakłażana duś przez 45 minut, aby była miękka.
Weronika Kwaśniak / 16.08.2017 12:22

Zapiekanka z bakłażana

Składniki:

  • 2-3 bakłażany,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta chili w płatkach,
  • 100-150 g sera feta,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Rozpocznij od pokrojenia bakłażanów na plastry.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, a 3-4 łyżki na patelni.
  3. Do garnuszka wrzuć cebulę, a na patelni obsmaż bakłażana.
  4. Gdy cebula w garnku się zeszkli, dodaj pokrojone ząbki czosnku, odrobinę chili i cynamonu.
  5. Wymieszaj i podsmaż na niewielkim ogniu.
  6. Teraz dodaj pomidory z puszki. Sos pomidorowy gotuj, aż nieco zgęstnieje.
  7. Podsmażone bakłażany dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki.
  8. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj 1/4 sosu z pomidorów. Wyłóż plastry bakłażana, posyp je natką pietruszki, a potem przełóż kolejną warstwą sosu.
  9. Nałóż kolejne piętro bakłażana, pokrusz ser feta.
  10. Postępuj tak samo, aż do zużycia wszystkich składników.
  11. Zapiekankę piecz w 175 stopniach przez 40-45 minut.

Zobacz też:
Przepisy na bakłażana w kilku odsłonach Przepisy na sycące zapiekanki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)