Kruche ciasteczka jajka według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na kruche ciasteczka w kształcie jajek:
- pół szklanki cukru
- 60 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- duże jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru pudru
- ok. 5 łyżek mleka
- barwniki spożywcze
- dekoracje
Jak zrobić kruche ciasteczka w kształcie jajek?
Do miseczki wsypujemy cukier, sól oraz miękkie masło. Ucieramy na gęstą i puszysta masę. Dodajemy jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy tak, aby składniki połączyły się. Następnie ugniatamy rękoma tworząc zgrabną kulę ciasta. Wykładamy na papier do pieczenia i przykrywamy kolejnym kawałkiem. Rozwałkowujemy na cienki placek ok. 3-4 mm. Ciasto chowamy do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia. Następnie wykrawamy kształt jajek i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu udekorujemy je lukrem. Do miski wsypujemy 2 szklanki cukru pudru i około 5 łyżek mleka. Dodatkowo dzielimy porcję lukru na kilka części, dodając dowolne barwniki spożywcze. Nakładamy na kruche ciastko i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. na koniec posypujemy jadalnymi dekoracjami.
Polecamy!
Zobacz, jak przygotować mazurek wegański! Tylko u nas! Urocze zajączki wprost do koszyczka wielkanocnego! Sprawdź!