Kotlety mielone z indyka. Pyszna alternatywa dla klasycznych mielonych
Kotlety mielone z indyka są równie pyszne, co te wołowe lub wieprzowe. Podaj je z ziemniakami i tradycyjną surówką z marchewki.
Opublikowano: 20.01.2020, 16:33
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 sucha bułka namoczona w mleku lub wodzie,
- 1 cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:
Kotlety mielone z indyka są doskonałe, gdy znudzą ci się już zwykłe mielone. Mięso indycze jest chudsze od wieprzowego, warto więc uważać, by kotlety nie smażyły się zbyt długo – mogą być wtedy suche i niesmaczne. Jeśli jednak szukasz dietetycznego dania, zrezygnuj z panierki lub przygotuj gotowane pulpety z indyka.
Jak się zabrać za gotowanie? Kotlety mielone z indyka przygotuj dokładnie tak samo, jak ich odpowiedniki z czerwonego mięsa.
- Mielone mięso przełóż do miski. Dodaj porządnie odciśniętą bułkę, pokrojoną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy.
- Wyrób mięso dłońmi na jednolitą masę. Powinna mieć dość luźną konsystencję.
- Z mięsa uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i kładź na rozgrzanej patelni z olejem.
- Smaż mięso po kilka minut na każdą ze stron. Kotlety mielone z indyka podawaj z puree ziemniaczanym oraz surówką z marchewki i jabłka. Smacznego!
Reklama
Więcej przepisów z indykiem w roli głównej:
Gulasz z indyka
Pieczony udziec indyczy
Duszone sznycle z indyka
Reklama
Reklama
Reklama