Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku lub wodzie,
  • 1 cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:

Kotlety mielone z indyka są doskonałe, gdy znudzą ci się już zwykłe mielone. Mięso indycze jest chudsze od wieprzowego, warto więc uważać, by kotlety nie smażyły się zbyt długo – mogą być wtedy suche i niesmaczne. Jeśli jednak szukasz dietetycznego dania, zrezygnuj z panierki lub przygotuj gotowane pulpety z indyka.

Jak się zabrać za gotowanie? Kotlety mielone z indyka przygotuj dokładnie tak samo, jak ich odpowiedniki z czerwonego mięsa.

  1. Mielone mięso przełóż do miski. Dodaj porządnie odciśniętą bułkę, pokrojoną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy.
  2. Wyrób mięso dłońmi na jednolitą masę. Powinna mieć dość luźną konsystencję.
  3. Z mięsa uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i kładź na rozgrzanej patelni z olejem.
  4. Smaż mięso po kilka minut na każdą ze stron. Kotlety mielone z indyka podawaj z puree ziemniaczanym oraz surówką z marchewki i jabłka. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów z indykiem w roli głównej:
Gulasz z indyka
Pieczony udziec indyczy
Duszone sznycle z indyka

Reklama
Reklama
Reklama