By mięso przeszło aromatem przypraw z marynaty, powinno marynować się przynajmniej przez godzinę, ale warto zostawić je na całą noc.
Ich skład możesz modyfikować według uznania – za każdym razem otrzymasz nieco inny, niepowtarzalny aromat.
Spis treści:
- Tradycyjna marynata do mięsa wieprzowego
- Tymiankowa marynata drobiu i cielęciny
- Musztardowa marynata do drobiu
- Chińska marynata do wieprzowiny i drobiu
- Winna marynata do cielęciny
- Tradycyjna marynata do wołowiny
- Jogurtowa marynata do drobiu
Tradycyjna marynata do mięsa wieprzowego
Składniki:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka miodu,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki oregano.
Sposób przygotowania:
- Mokre składniki wymieszaj w miseczce.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj. Nasmaruj marynatą mięso i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
Tymiankowa marynata do cielęciny i drobiu
Składniki:
- 2 łyżki tymianku,
- 2 łyżki rozmarynu,
- 0,5 szklanki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Tymianek i rozmaryn wymieszaj z połową szklanki oleju.
- Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, przypraw solą i pieprzem.
- Marynatę dokładnie wymieszaj z kawałkami mięsa i odstaw na minimum 1 godzinę.
fot. Adobe Stock
Musztardowa marynata do drobiu
Składniki:
- 5 łyżek musztardy Dijon,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Musztardę Dijon wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i mieloną papryką.
- Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
- Marynatą natrzyj mięso i odstaw do lodówki na godzinę.
Chińska marynata do wieprzowiny i drobiu
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka pikantnego ketchupu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki miodu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta pieprzu kajeńskiego.
Sposób przygotowania:
- Olej wymieszaj z ketchupem i sosem sojowym. Dodaj miód i przyprawy.
- Czosnek rozgnieć, dodaj do marynaty, wymieszaj.
- Marynatą natrzyj mięso i odstaw na 1 - 2 godziny.
Winna marynata do cielęciny
Składniki:
- 1 szklanka octu winnego,
- 4 łyżki białego wina wytrawnego,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren jałowca,
- kilka ziaren pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, zalej mięso.
- Marynuj przez 2 dni w lodówce.
Tradycyjna marynata do wołowiny
Składniki:
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- 0,5 szklanki czerwonego octu winnego,
- 10 ziaren pieprzu,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Przegotowaną wodę wymieszaj z octem winnym. Dodaj przyprawy.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj i zalej nią mięso. Dociśnij, by w całości było zanurzone w płynie lub obracaj co jakiś czas.
- Marynuj mięso w lodówce 12 - 24 godziny.
fot. Adobe Stock
Jogurtowa marynata do drobiu
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 garść liści mięty,
- sok wyciśnięty z 2 cytryn,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka nasion kolendry,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Miętę drobno posiekaj, kolendrę ugnieć w moździerzu.
- Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, przyprawami i oliwą.
- Porcje mięsa wymieszaj z marynatą, wstaw na 1 - 2 godziny do lodówki.
Artykuł powstał na podstawie tekstu Roberta Grotkowskiego. Pierwotnie został opublikowany 25.02.2015.
Zobacz więcej porad na temat mięs:
Sos do mięs - 6 przepisów
Marynata do karkówki, kurczaka z grilla i innych mięs
Sprawdzone przepisy na polędwiczki wieprzowe
Jakie mięso wołowe na bitki, rolady, burgery i zrazy?