Trwająca wiele godzin impreza sylwestrowa powinna być zaopiekowana przynajmniej jednym ciepłym daniem. Mamy wiele pomysłów na gorące dania na sylwestra w domu. Możesz postawić na klasyczny weselny barszcz i paszteciki z kapustą i grzybami albo wybrać coś większego. Ciepłe danie na pewno będzie miłym dodatkiem do klasycznych przekąsek sylwestrowych.
Spis treści:
Gorące dania na sylwestra w domu: burrito w dwóch wersjach
Meksykańskie burrito to idealna propozycja na każde menu sylwestrowe czy w ogóle imprezowe. Możesz przygotować je w wersji klasycznej z mięsem mielonym, a w wersji wege zastąpić je wędzonym tempehem - dostaniesz go w sieci i w sklepach ze zdrową żywnością.
Składniki:
- 4-6 placków tortilli,
- 500 ml bulionu,
- 500 g mielonego mięsa lub wędzonego tempehu,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g ryżu,
- puszka krojonych pomidorów,
- 200 g tartego żółtego sera,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 200 g czerwonej fasoli z zalewy,
- sól i pieprz,
- łyżeczka cukru,
- szczypta chili,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- oliwa lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Odmierz 400 ml bulionu i zagotuj w rondelku. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj ryż i gotuj do miękkości.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Następnie zeszklij na odrobinie oleju lub oliwy.
- Dodaj mielone mięso lub tempeh i smaż przez chwilę, aż lekko się zrumieni. Następnie wlej pozostałe 100 ml bulionu oraz pomidory w puszce, przykryj i duś ok. 10-15 minut.
- Na koniec dodaj kukurydzę oraz fasolę, a także dopraw farsz do smaku. Dodaj też ryż i smaż jeszcze chwilę bez przykrycia.
- Jeśli wciąż będzie zbyt wiele płynu, zwiększ ogień i mieszaj, aż większość wyparuje.
- Tak przygotowany farsz wyłóż na środek tortilli, posyp obficie serem, a następnie zawiń w burrito.
- Możesz dodatkowo podpiec gotowe burrito w piekarniku, a także przetrzymać je tam aż do podania gościom.
fot. Gorące dania na sylwestra: burrito/Adobe Stock, George Dolgikh
Gorące dania na sylwestra w domu: stripsy z kurczaka z sosem
Stripsy z kurczaka to pyszna przekąska, ale mogą być także pożywnym głównym daniem. Wystarczy, że dodasz do nich aromatyczny sos warzywny albo jogurtowy, a także miks surówek.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 140 g płatków owsianych lub kukurydzianych,
- 60 g mąki kukurydzianej,
- 2 jajka,
- łyżka papryki słodkiej,
- szczypta papryki ostrej,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka umyj, osusz, a następnie podziel na kawałki.
- W miseczce wymieszaj jajka, mąkę oraz przyprawy, do drugiej wsyp płatki.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kawałki kurczaka dokładnie obtocz w jajecznej masie, następnie w płatkach, a potem od razu ułóż na rozgrzanym oleju.
- Smaż kilka minut z każdej strony, aż mocno się zrumienią.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami - może to być ryż, ziemniaki lub miks surówek - a także z wybranym sosem.
fot. Gorące dania na sylwestra: stripsy z kurczaka/Adobe Stock, julie208
Gorące danie na sylwestra w domu: nóżka z kurczaka w glazurze
Jeśli chcesz przygotować na sylwestra coś ciepłego, ale niezobowiązującego, postaw na pieczone podudzia z kurczaka i dodatek w postaci np. pieczonych ziemniaków. Tę potrawę warto zacząć przygotowywać wcześniej, nawet wieczór przed sylwestrem.
Składniki:
- 6-7 podudzi z kurczaka (pałek),
- 40 ml sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka umyj i osusz. Czosnek posiekaj drobno albo przeciśnij przez praskę.
- Dodaj sos sojowy, miód, oraz ocet. Na koniec dodaj przyprawy i całość energicznie zamieszaj.
- Udka dokładnie obtocz w powstałej glazurze, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij je z glazury i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej resztą glazury i dodaj ok. 100 ml wody.
- Przykryj i wstaw do piekarnika (200 stopni) na godzinę. Następnie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze przez 15-20 minut.
fot. Gorące danie na sylwestra: podudzia z kurczaka/Adobe Stock, Uuganbayar
Gorące dania na sylwestra w domu: lasagne
Jeśli chcesz przygotować coś naprawdę pożywnego, postaw na klasyczną lasagne. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty!
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego,
- kilka płatów makaronu do lasagne,
- 500 ml mleka,
- 25 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 150 g startej mozzarelli,
- cebula,
- puszka pomidorów krojonych,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę lub piórka i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso mielone i smaż, aż się mocno zrumieni.
- Następnie dodaj pomidory z puszki oraz sól i pieprz. Całość smaż przez ok. 10 minut, często mieszając.
- Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść masło, a następnie podsmaż na nim mąkę. Kiedy całość będzie już jednolita, wlej mleko, dodaj gałkę oraz sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Sos musi być dość gęsty.
- Do formy wkładaj naprzemiennie płat makaronu, porcję farszu oraz część startej mozzarelli. Kiedy składniki się skończą, zalej wszystko beszamelem i posyp resztką mozzarelli.
- Wstaw lasagne do piekarnika (180 stopni) na 45 minut.
fot. Gorące danie na sylwestra: lasagne/Adobe Stock, nata_vkusidey
Zobacz także inne imprezowe przepisy na ciepło: