Ciasto francuskie to jeden z tych składników, który zawsze warto mieć w lodówce, bo daje ogromne pole do popisu w kuchni. Idealnie nadaje się na szybkie kolacje czy przekąskę na imprezę. Sprawdź te szybkie i proste przepisy.
Spis treści:
- Tarta z serem i warzywami
- Mini rożki z szynką i serem
- Roladki z łososiem i szpinakiem
- Kieszonki z kurczakiem i pieczarkami
- Różyczki z jabłkiem i cynamonem
Kolacja z ciasta francuskiego: tarta z warzywami i serem feta
Lekko słodkie w smaku ciasto francuskie uwielbia towarzystwo serów, w szczególności słonych i pleśniowych. W połączeniu z mieszanką ziół i domowym sosem czosnkowym lub tzatziki tworzy idealną kolację dla całej rodziny.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- średnia cukinia,
- papryka (czerwona lub żółta),
- 100 g sera feta,
- 2 łyżki oliwy,
- zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół.
- Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Warzywa umyj i pokrój w cienkie plasterki lub paski.
- Ser feta pokrój w kostkę lub pokrusz w palcach.
- Ułóż warzywa na cieście, zostawiając 2-3 cm marginesu od brzegów.
- Posyp fetą, skrop oliwą i dopraw ziołami.
- Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
fot. Kolacja z ciasta francuskiego: tarta z warzywami i serem feta/Adobe Stock, O.B.
Kolacja z ciasta francuskiego: mini rożki z szynką i serem
Ciasto francuskie z szynką i serem nie tylko sprawdzi się na kolację, ale także szybkie drugie śniadanie czy jako ciepła przekąska na imprezę. Możesz podać gotowe rożki z keczupem, sosem czosnkowym lub domowym sosem tysiąca wysp.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g dowolnej szynki,
- 100 g sera żółtego,
- jajko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
- Rozłożone na blasze ciasto francuskie podziel na kwadraty o boku ok. 10 cm.
- Na środku każdego kawałka połóż plaster szynki i sera. Możesz także zetrzeć ser na grubych oczkach.
- Złóż ciasto w trójkąt, dokładnie zlepiając brzegi.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika (200 stopni) na ok. 15-20 minut.
fot. Kolacja z ciasta francuskiego: mini rożki z szynką i serem/Adobe Stock, DAVID
Kolacja z ciasta francuskiego: roladki z łososiem i szpinakiem
To chyba najpopularniejsze połączenie, jeśli chodzi o to, co można zrobić z ciasta francuskiego. Łososiowo-szpinakowe roladki idealnie sprawdzą się w każdej okazji. Pysznie smakują na kolacji, ale także jako przekąska na elegancką kolację czy menu na komunię w domu.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g wędzonego łososia,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 50 g serka kremowego śmietankowego,
- sok z cytryny, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj cienką warstwą serka.
- Ułóż na nim świeży szpinak, a następnie plastry łososia.
- Skrop lekko sokiem z cytryny i dopraw.
- Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości 2 cm.
- Piecz w 200 stopni przez 15 minut.
fot. Kolacja z ciasta francuskiego: roladki z łososiem i szpinakiem/Adobe Stock, zi3000
Kolacja z ciasta francuskiego: kieszonki z kurczakiem i pieczarkami
Kieszonki z kurczakiem i pieczarkami, w połączeniu z żółtym serem, to idealny pomysł na każdą domówkę czy spotkanie rodzinne, a także szybką i pożywną kolację.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 g filetu z kurczaka,
- 100 g pieczarek,
- ocebula,
- ojajko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
- Umyj, osusz i pokrój kurczaka w drobną kostkę, podsmaż na niewielkiej ilości oleju z pokrojonymi pokrojonymi pieczarkami i cebulą.
- Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Wytnij z ciasta francuskiego kwadraty, nałóż farsz na środku i zlep brzegi jak kieszonki.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 190 stopni przez 20 minut.
fot. Kolacja z ciasta francuskiego: kieszonki z kurczakiem i pieczarkami/Adobe Stock, SewcreamStudio
Kolacja z ciasta francuskiego na słodko: różyczki z jabłkiem
Jeśli lubisz kolację na słodko, świetnie sprawdzą się te różyczki z jabłkami i solidną szczyptą cynamonu. Sprawdzą się nie tylko w okresie jesiennym, ale także na co dzień.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 jabłka (najlepiej czerwone, np. Gala lub Ligol),
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego,
- cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokrój na cienkie plasterki (nie musisz obierać).
- Włóż plasterki do miski z wodą i sokiem z cytryny - zapobiegnie to ciemnieniu jabłek.
- W garnku zagotuj wodę. Wrzuć plasterki jabłek na 2-3 minuty, aż staną się elastyczne, ale nie rozgotowane. Odcedź i osusz na papierowym ręczniku.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski o szerokości ok. 5 cm.
- Posmaruj każdy pasek cienką warstwą dżemu.
- Na górnej połowie każdego paska ciasta ułóż plasterki jabłek, tak aby lekko nachodziły na siebie. Skórka jabłka powinna wystawać poza brzeg ciasta, tworząc efekt „płatków”.
- Złóż dolną część paska ciasta na jabłka, lekko je przykrywając, a następnie zwiń w rulon, formując kształt różyczki.
- Ułóż różyczki w formie do muffinek, aby zachowały kształt podczas pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
fot. Kolacja z ciasta francuskiego na słodko: różyczki z jabłkiem/Adobe Stock, Anna
Zobacz też inne pomysły na ciasto francuskie: