Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego to obowiązkowa pozycja w menu na 31 grudnia. Dlaczego? Świetnie smakują zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Czasem nawet nie wymagają sięgania po talerzyk - to dobra opcja, gdy planujesz bufet w formie szwedzkiego stołu.
Spis treści:
Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 100 g cienkich plasterków boczku wędzonego,
- ulubione przyprawy: np. zioła prowansalskie,
- 2 jajka do posmarowania,
- opcjonalnie: ser żółty.
Sposób przygotowania:
- Jeden arkusz ciasta francuskiego rozwiń i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Poukładaj na całym arkuszu plastry boczku - jeden obok drugiego.
- Jeśli masz ochotę, posyp boczek tartym serem - możesz pominąć ten etap.
- Drugi arkusz ciasta rozwiń i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na boczku i serze jajkiem do dołu (wierzch powinien być suchy).
- Mocno dociśnij do siebie arkusze ciasta. Teraz pokrój całość w długie paski (najlepiej o szerokości 1,5-2 cm).
- Każdy pasek zawijaj w kształt spiralny. Gotowe paski jeszcze raz posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp ulubionymi przyprawami - np. ziołami prowansalskimi.
- Przełóż zawijasy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach C, aż będą rumiane. Ta przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
fot. Zawijasy z ciasta francuskiego z boczkiem/Adobe Stock, noirchocolate
Przepis na ślimaczki z łososiem, szpinakiem i serem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 400 g mrożonego szpinaku (może być też świeży),
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g sera feta lub sera żółtego (może być też np. gorgonzola, jeśli lubisz wyraziste smaki),
- 200 g wędzonego łososia,
- 3-4 łyżki śmietany 18%,
- pieprz,
- sól,
- słodka papryka,
- jajko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
- Szpinak podduś na patelni, dopraw obranym i drobno posiekanym czosnkiem, a także solą, pieprzem i słodką papryką. Pamiętaj, żeby nie solić za dużo, szczególnie jeśli używasz słonej fety.
- Przełóż szpinak do miski, wkrusz do niego fetę (lub dodaj starty ser żółty albo gorgonzolę).
- Dodaj pokrojonego na małe kawałki łososia.
- Dodaj śmietanę. W razie potrzeby dopraw jeszcze raz.
- Zaczekaj, aż cała masa wystygnie - szpinak nie może być gorący, bo będzie ci trudno posmarować nim ciasto francuskie w taki sposób, żeby nie namiękło.
- Posmaruj arkusz ciasta francuskiego masą szpinakowo-łososiową. Zwiń w zwartą roladę.
- Roladę pokrój na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj powstałe ślimaczki z ciasta francuskiego.
- Posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w 200 stopniach C przez około 20 minut. Przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego i szpinaku gotowa!
fot. Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem/Adobe Stock, zi3000
Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- zioła prowansalskie,
- jajko do posmarowania,
- opcjonalnie: ser żółty.
- Ciasto francuskie pokrój na prostokąty.
- Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój. Układaj na prostokątach. Teraz możesz posypać je również tartym serem żółtym.
- Dopraw ziołami prowansalskimi.
- Wierzch przekąski posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w 200 stopniach C przez 15-20 minut, aż do zrumienienia. To przekąska na sylwestra z ciasta francuskiego w prawdziwie włoskim stylu.
fot. Ciasto francuskie z pomidorkami koktajlowymi/Adobe Stock, zi3000
Zobacz więcej przepisów na przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego: