Co zrobić z wiśni fot. Adobe Stock

Co zrobić z wiśni? Przepisy na nalewki, soki i konfitury wiśniowe

Z wiśni można zrobić pyszne dżemy, konfitury, soki czy nalewki. Te małe czerwone owoce są również świetnym dodatkiem do ciast i innych deserów.
Małgorzata Machnicka / 09.07.2020 09:51
Co zrobić z wiśni fot. Adobe Stock

Z wiśni można zrobić niemal wszystkie rodzaje domowych przetworów. Świetnie nadają do dżemów i konfitur - podawane ze świeżym pieczywem i białym serem, to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub kolację. Z wiśni można przygotować również pyszne soki i nalewki - nalewka z wiśni to jeden z najbardziej docenianych przez Polaków trunków.

Przepis na konfiturę z wiśni

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 1,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i przełóż do dużego garnka.
  2. Owoce zasyp cukrem i odstaw na całą noc.
  3. Odlej sok, a wiśnie smaż do czasu, aż będą miały szklisty wygląd.
  4. Włóż do słoiczków i pasteryzuj około 20 minut.
  5. Po skończeniu pasteryzacji odwróć słoiki do góry dnem i wstaw do spiżarni.
  6. Konfitura z wiśni to idealny dodatek do naleśników lub słodkich placuszków. 

konfitura z wiśni
fot. Adobe Stock

Przepis na chłodnik z wiśni 

Składniki:

  • 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru (jeśli ktoś nie lubi kwaśnego smaku wiśni, może dodać więcej),
  • kilka goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i przełóż do rondla.
  2. Dodaj sok z cytryny, cynamon i cukier. Dolej pół szklanki wody i duś na małym ogniu.
  3. Zupę po rozgotowaniu zmiksuj.
  4. Mąkę wymieszaj bardzo dokładnie z połową wody, dodaj do zmiksowanej zupy i zagotuj.
  5. Dodaj kilka goździków do smaku.
  6. Po ostudzeniu włóż wiśniową zupę do lodówki.
  7. Podawaj chłodnik z wiśni z kleksem gęstej śmietany.

Przepis na ciasto z wiśniami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • pół kostki margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dowolna ilość wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i wydryluj.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier.
  3. Żółtka wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia i delikatnie przekładaj do masy białkowej.
  4. Dodaj śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej margaryną, na wierzchu ułóż wiśnie.
  6. Piecz ciasto z wiśniami w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.

Przepis na sok z wiśni

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka.
  2. Owoce zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Odstaw na kilka godzin aż owoce puszczą sok.
  3. Całość zagotuj i zostaw na gazie przez około 30 minut.
  4. Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków i szczelnie zamknij.
  5. Sok z wiśni pasteryzuj przez około 15 minut.

sok z wiśni
fot. Adobe Stock

Przepis na sos wiśniowy

Składniki:

  • 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml wody, 
  • 200 ml mleka,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku roztop masło i uduś na nim wiśnie przez około 7-8 minut.
  2. Odstaw i zasyp mąką.
  3. Zalej wodą i wyrób na jednolitą masę.
  4. Dodaj cukier, mleko i zagotuj.
  5. Sos wiśniowy to doskonały dodatek do waniliowych deserów, np. budyniów.

Zobacz więcej ciekawych przepisów:

Domowy kisiel, budyń i galaretka
Domowy kisiel, budyń i galaretka
W epoce instant i fast foodu wielu z nas nie pamięta już smaku domowych deserów. Kisiele, budynie i galaretki, których smak przywołuje wspomnienie dzieciństwa, są na wyciągnięcie ręki!
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Wino z wiśni zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy to świetny pomysł na praktyczne wykorzystanie tych owoców - na surowo są niejadalne, jednak świetnie sprawdzają się jako baza przetworów.
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Idealny nie tylko na kanapkę lub do naleśników. Świetny również jako słodka marynata do mięsa i warzyw!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/28.07.2013 14:52
A GDZIE W PRZEPISIE PODZIAŁA SIE MĄKA I TO 3 SZKLANKI?!cIASTO BEZ MĄKI....MNIEJ TUCZĄCE!?