Dynia Muscat to dość popularna odmiana dyni o charakterystycznym, żebrowatym kształcie i zielonej barwie. Ma lekko słodkawy smak i intensywnie pomarańczowy miąższ, który świetnie nadaje się do wielu potraw na słodko i na słono.
Z tego powodu cieszy się uznaniem wśród szefów kuchni na całym świecie. Muskat możesz przyrządzić na wiele sposobów - ta odmiana dyni będzie idealnie smakować w formie zupy, dania głównego, deseru, a także sprawdzi się w przetworach z dyni.
Spis treści:
- Kremowa zupa z dyni Muscat
- Dynia Muscat: przepis na makaron z sosem dyniowym
- Ciasto z dyni Muscat
- Dynia Muscat: przepis na dżem
Kremowa zupa z dyni Muscat
Zupa dyniowa to bezsprzecznie królowa jesieni. Możesz ją przygotować w wersji łagodnej lub na ostro, z dodatkiem papryczki chili lub pieprzu cayenne. Najlepsza zupa z dyni wychodzi z tej upieczonej wcześniej w przyprawach.
Składniki:
- 1.5 kg obranej dyni Muscat bez miąższu,
- 300 g papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 60 ml mleka kokosowego,
- łyżka oliwy,
- łyżka mielonej słodkiej papryki,
- pół łyżeczki kardamonu,
- sól i pieprz,
- łyżeczka imbiru (mielonego lub startego),
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta chili (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Dynię i paprykę pokrój w większe kawałki, a następnie włóż do miski. Dodaj obrane ząbki czosnku.
- Posyp mieloną papryką, solą i pieprzem, polej oliwą i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były obtoczone w przyprawach.
- Przełóż na blachę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 25 minut, aby warzywa zmiękły i lekko się zarumieniły.
- Gorące, upieczone warzywa przełóż do rondelka i zalej zimnym bulionem. Następnie zblenduj całość na gładki krem.
- Dodaj sól, pieprz, resztę przypraw oraz sok z cytryny, a następnie zagotuj. Pod koniec wlej mleko kokosowe.
- Podawaj z gorącymi grzankami lub serem mozzarella.
fot. Zupa z dyni Muskat/Adobe Stock, Natalia Klenova
Dynia Muscat: przepis na makaron z sosem dyniowym
Przepisy na dynię Muscat to przede wszystkim pyszne, kremowe i aksamitne sosy, którymi możesz polać makaron lub które śmiało możesz podawać z ryżem.
Składniki:
- 600 g dyni Muscat (obranej i z wydrążonym gniazdem nasiennym),
- makaron tagliatelle,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 3 duże papryki,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- po łyżce tymianku i rozmarynu,
- sól i pieprz,
- łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki kardamonu,
- łyżka parmezanu lub grana padano,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Dynię i paprykę pokrój w kawałki, skrop oliwą i przełóż na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
- Włóż do piekarnika (180 stopni) na 25 minut.
- W tym czasie cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Upieczone warzywa przełóż do miski, zalej zimnym bulionem i zblenduj na gładko.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i mieszaj, aż całość mocno się zrumieni.
- Następnie dodaj zblendowane warzywa, przyprawy i wszystko wymieszaj.
- Na patelnię przełóż ugotowany makaron i mieszaj tak długo, aż sos dobrze się z nim połączy.
- Przełóż na talerze i udekoruj serem oraz natką pietruszki.
fot. Makaron z sosem z dyni Muscat/Adobe Stock, Jenifoto
Ciasto z dyni Muscat
Prowansalski smak dyni Muscat idealnie sprawdza się do przygotowania aromatycznych, jesiennych deserów. Z jej pomocą zaskoczysz swoich domowników i gości pysznym, cynamonowym wypiekiem. Pomysłów na potrawy z dyni jest mnóstwo, a ciasta to prawdziwa jesienna klasyka.
Składniki:
- 300 g purée z pieczonej dyni,
- 240 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 3 białka,
- 200 g masła,
- 180 g cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka cynamonu,
- skórka z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Puree z dyni przygotujesz, obierając dynię, krojąc ją na kawałki i piekąc 25 minut w 180 stopniach, a następnie blendując na gładko.
- Do ciasta potrzebne będzie purée w temperaturze pokojowej.
- Masło rozpuść w rondelku na ogniu lub w kąpieli wodnej i dodaj oba cukry.
- Mieszaj tak długo, aż cały cukier się rozpuści, a następnie odstaw z ognia.
- Purée z dyni przełóż do dużej miski, dodaj masło, żółtka i wymieszaj.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodaj je do masy dyniowej.
- Mąkę wymieszaj z sodą, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Wymieszaj bardzo delikatnie silikonową szpatułką.
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 50 minut. Piecz do suchego patyczka.
fot. Ciasto z dyni Muscat/Adobe Stock, Jenifoto
Dynia Muscat: przepis na dżem
Odmiana Muscat świetnie sprawdza się także do przygotowania pysznych, jesiennych przetworów. Dżem z dyni będzie idealny do gofrów, naleśników czy słodkich placków. Dynia Muscat ma francuski, lekko melonowy smak, dzięki czemu pomoże odczarować chłodne, jesienne wieczory.
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni,
- 350 g drobnego cukru,
- skórka i sok z dwóch pomarańczy,
- 2 łyżki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Surową dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do rondelka.
- Dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy, a następnie zasyp cukrem i zagotuj całość.
- Uważaj, aby dynia ani cukier się nie przypaliły. Gotuj ok. 10 minut na bardzo małym ogniu.
- Kiedy cukier się rozpuści, a dynia zmięknie i lekko rozpadnie, dodaj cynamon, dokładnie zamieszaj całość i przełóż do wyparzonych słoików.
- Zakręć i zapasteryzuj.
fot. Dżem z dyni Muscat/Adobe Stock, tbralnina
Zobacz także podobne przepisy na dania z dyni: