Przetwory z dyni możesz przechowywać aż do kolejnej jesieni. Marynowana dynia w occie świetnie sprawdzi się do pieczonych mięs, a także jako urozmaicenie deski serów, a konfitura z dyni, szczególnie jeśli będzie wzbogacona smakiem likieru, będzie świetnym dodatkiem do herbaty i ciasta.
Smak dyni doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami oraz cytryną, jabłkiem i pomarańczą. Warto dodać do niej również wanilię, która dodatkowo podkreśli jej słodycz.
Spis treści:
- Przepis na dynię marynowaną
- Przepis na klasyczną dynię w occie
- Przepis na dżem z dyni i pomarańczy
- Przepis na konfiturę z dyni
- Przepis na dżem dyniowo-jabłkowy
- Właściwości dyni
Przepis na dynię marynowaną
Składniki:
- 1 kg oczyszczonego miąższu z dyni,
- 200 ml octu spirytusowego (10%),
- 400 ml wody,
- kilkanaście suszonych goździków,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżki cukru,
- sól,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Dynię oczyść ze skóry, luźnego miąższu i pestek. Wyjątkiem jest odmiana Hokkaido - możesz pozostawić skórę.
- Miąższ pokrój w kostkę i sparz przez około 5 minut we wrzątku.
- Wodę zagotuj. Dodaj do niej ocet, ziele angielskie, goździki, cynamon i sól.
- Kawałki dyni powkładaj do wygotowanych słoiczków i zalej zalewą.
- Pasteryzuj przez 20 minut.
Przepis na klasyczną dynię w occie
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni,
- 400 ml octu,
- 200 g cukru,
- 200 ml wody,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
-
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w średniej wielkości kostkę.
-
Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, dodaj cukier i ocet.
-
Całość zagotuj, dodaj dynię i gotuj około 20 minut na małym ogniu.
-
Gorącą dynię razem z zalewą przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na konfiturę z dyni
Składniki:
- 1 kg oczyszczonego miąższu z dyni,
- 600 g cukru,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj miąższ: obierz dynię, pozbaw pestek i sparz go przez 5 minut we wrzątku.
- Wodę zagotuj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeśli masz ochotę podkręcić dodatkowo smak konfitury, możesz dodać również kieliszek alkoholu - np. likieru.
- Dodaj do niego dynię, cynamon i gotuj przez 30-40 minut, aż kawałki dyni staną się przejrzyste.
- Gorącą konfiturę z dyni przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem z dyni z pomarańczą
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni,
- 2 duże pomarańcze,
- sok z 1 cytryny,
- 300 g cukru,
- kawałek świeżego korzenia imbiru.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę i przełóż do garnka. Zalej ją wodą tak, aby w całości pokryła dynię.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Pomarańcze obierz ze skórki i wszystkich błonek tak, by uzyskać sam owoc i dodaj do dyni razem z odrobiną wody, sokiem z cytryny i cukrem. Gotuj całość przez 10 minut i zestaw z ognia.
- Następnego dnia ponownie postaw garnek na gazie, dodaj imbir i gotuj jeszcze przez 15-20 minut, aż dynia będzie szklista, a masa zacznie gęstnieć.
- Gorący dżem z dyni i pomarańczy przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem dyniowo-jabłkowy
Składniki:
- 1/2 kg jabłek,
- 1/2 kg miąższu z dyni,
- 300 g cukru,
- 1 opakowanie cukru żelującego,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Dynię obierz, usuń nasiona, miąższ pokrój.
- Owoce przełóż do garnka, dodaj odrobinę wody i gotuj do miękkości przez 20 minut.
- Dodaj cukier, cukier żelujący oraz sok i skórkę z cytryny i gotuj przez około 10 minut.
- Gorący dżem z dyni rozłóż do wysterylizowanych słoiczków i zamknij.
- Postaw do góry dnem do wystygnięcia.
fot. Adobe Stock
Właściwości dyni
Dynia swoją popularność w Europie zawdzięcza głównie nowym odmianom, przywiezionym przez hiszpańskich żeglarzy z terenów Ameryki Południowej. W Polsce najpopularniejsza jest na Śląsku (zwana tam banią), we Wrocławiu odbywa się nawet coroczny Dolnośląski Festiwal Dyni. Kulinarnie jest mocno osadzona w tradycji Śląska Cieszyńskiego.
Dynia oprócz bogatej historii popkulturowej ma również niezaprzeczalne walory smakowe i zdrowotne. Jest niskokaloryczna, więc może stanowić składnik diet odchudzających. Zawiera beta-karoten, jak również witaminy z grupy B. Oprócz tego jej miąższ kryje zapasy fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Według wierzeń ludowych, potrawom z dyni przypisuje się również właściwości afrodyzjaku.
Więcej przepisów na przetwory z dyni: