Przetwory z dyni - przepis na dżem, dynię marynowaną, konfiturę i dynię w occie

Przetwory z dyni fot. Adobe Stock
Przetwory z dyni możesz później wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Pasują do mięs, przystawek, a także jako kuszące nadzienie do bułeczek czy ciast.
Małgorzata Machnicka / 28.08.2020 05:38
Przetwory z dyni fot. Adobe Stock

Przetwory z dyni możesz przechowywać aż do kolejnej jesieni. Marynowana dynia w occie świetnie sprawdzi się do pieczonych mięs, a także jako urozmaicenie deski serów, a konfitura z dyni, szczególnie jeśli będzie wzbogacona smakiem likieru, będzie świetnym dodatkiem do herbaty i ciasta.

Smak dyni doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami oraz cytryną, jabłkiem i pomarańczą. Warto dodać do niej również wanilię, która dodatkowo podkreśli jej słodycz.

Spis treści:

  1. Przepis na dynię marynowaną
  2. Przepis na klasyczną dynię w occie
  3. Przepis na dżem z dyni i pomarańczy
  4. Przepis na konfiturę z dyni
  5. Przepis na dżem dyniowo-jabłkowy
  6. Właściwości dyni

Przepis na dynię marynowaną

Składn​iki:

  • 1 kg oczyszczonego miąższu z dyni,
  • 200 ml octu spirytusowego (10%),
  • 400 ml wody,
  • kilkanaście suszonych goździków,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki cukru,
  • sól,
  • cynamon.

Sposób przy​gotowania:

  1. Dynię oczyść ze skóry, luźnego miąższu i pestek. Wyjątkiem jest odmiana Hokkaido - możesz pozostawić skórę.
  2. Miąższ pokrój w kostkę i sparz przez około 5 minut we wrzątku.
  3. Wodę zagotuj. Dodaj do niej ocet, ziele angielskie, goździki, cynamon i sól.
  4. Kawałki dyni powkładaj do wygotowanych słoiczków i zalej zalewą.
  5. Pasteryzuj przez 20 minut.

Przepis na klasyczną dynię w occie

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni,
  • 400 ml octu,
  • 200 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w średniej wielkości kostkę.
  2. Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, dodaj cukier i ocet.
  3. Całość zagotuj, dodaj dynię i gotuj około 20 minut na małym ogniu.
  4. Gorącą dynię razem z zalewą przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. 
     

dynia w occie przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na konfiturę z dyni

Skład​niki:

  • 1 kg oczyszczonego miąższu z dyni,
  • 600 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób prz​ygotowania:

  1. Przygotuj miąższ: obierz dynię, pozbaw pestek i sparz go przez 5 minut we wrzątku.
  2. Wodę zagotuj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeśli masz ochotę podkręcić dodatkowo smak konfitury, możesz dodać również kieliszek alkoholu - np. likieru.
  3. Dodaj do niego dynię, cynamon i gotuj przez 30-40 minut, aż kawałki dyni staną się przejrzyste.
  4. Gorącą konfiturę z dyni przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

konfitura z dyni przepisfot. Adobe Stock

Przepis na dżem z dyni z pomarańczą

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni, 
  • 2 duże pomarańcze,
  • sok z 1 cytryny,
  • 300 g cukru,
  • kawałek świeżego korzenia imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę i przełóż do garnka. Zalej ją wodą tak, aby w całości pokryła dynię. 
  2. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. Pomarańcze obierz ze skórki i wszystkich błonek tak, by uzyskać sam owoc i dodaj do dyni razem z odrobiną wody, sokiem z cytryny i cukrem. Gotuj całość przez 10 minut i zestaw z ognia.
  4. Następnego dnia ponownie postaw garnek na gazie, dodaj imbir i gotuj jeszcze przez 15-20 minut, aż dynia będzie szklista, a masa zacznie gęstnieć.
  5. Gorący dżem z dyni i pomarańczy przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. 

przepis na dżem z dyni z pomarańcząfot. Adobe Stock

Przepis na dżem dyniowo-jabłkowy

Skład​niki:

  • 1/2 kg jabłek,
  • 1/2 kg miąższu z dyni,
  • 300 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru żelującego,
  • sok i skórka z jednej cytryny,
  • 1 laska wanilii.

Sp​osób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  2. Dynię obierz, usuń nasiona, miąższ pokrój.
  3. Owoce przełóż do garnka, dodaj odrobinę wody i gotuj do miękkości przez 20 minut. 
  4. Dodaj cukier, cukier żelujący oraz sok i skórkę z cytryny i gotuj przez około 10 minut.
  5. Gorący dżem z dyni rozłóż do wysterylizowanych słoiczków i zamknij.
  6. Postaw do góry dnem do wystygnięcia.

przepis na dżem z dyni i jabłek
fot. Adobe Stock

Właściwości dyni

Dynia swoją popularność w Europie zawdzięcza głównie nowym odmianom, przywiezionym przez hiszpańskich żeglarzy z terenów Ameryki Południowej. W Polsce najpopularniejsza jest na Śląsku (zwana tam banią), we Wrocławiu odbywa się nawet coroczny Dolnośląski Festiwal Dyni. Kulinarnie jest mocno osadzona w tradycji Śląska Cieszyńskiego.

Dynia oprócz bogatej historii popkulturowej ma również niezaprzeczalne walory smakowe i zdrowotne. Jest niskokaloryczna, więc może stanowić składnik diet odchudzających. Zawiera beta-karoten, jak również witaminy z grupy B. Oprócz tego jej miąższ kryje zapasy fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Według wierzeń ludowych, potrawom z dyni przypisuje się również właściwości afrodyzjaku.

Więcej przepisów na przetwory z dyni:

Dżem z dyni na zimę: prosty i tani przepis na pyszny przetwór w wersji z pomarańczami lub galaretką
Dżem z dyni na zimę: prosty i tani przepis na pyszny przetwór w wersji z pomarańczami lub galaretką
Dżem z dyni to doskonałe połączenie delikatnej słodyczy dyni i intensywnej, jesiennej nuty przypraw. Ten pyszny przetwór idealnie sprawdzi się jako dodatek do tostów, naleśników czy wypieków. Sprawdź prosty przepis i stwórz pyszny, aksamitny dżem z dyni, w sam raz na chłodne, jesienno-zimowe dni.a
Ketchup z dyni - 3 sprawdzone i proste przepisy
Ketchup z dyni - 3 sprawdzone i proste przepisy
Ketchup z dyni przygotujesz w niecałą godzinę. Dodaj do niego cebulę, ocet jabłkowy, cukier oraz przyprawy - suszony tymianek i szczyptę cynamonu.
Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis
Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis
Sos dyniowy wykorzystasz jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów. Możesz go również wykorzystać jako bazę do sosu do makaronu, pizzy lub ziemniaków.
Dżem z dyni i jabłek na 3 sposoby - przepis na dżem, konfiturę i marmoladę
Dżem z dyni i jabłek na 3 sposoby - przepis na dżem, konfiturę i marmoladę
Dżem z dyni i jabłek najlepiej przygotować z dyni zwyczajnej, hokkaido lub muszkatołowej. Jeśli chodzi o jabłka, warto wykorzystać kwaskowate odmiany, takie jak Jonagold lub Golster.
Sok z dyni - sprawdzony przepis w 3 wersjach
Sok z dyni - sprawdzony przepis w 3 wersjach
Sok z dyni polecamy nie tylko na jesienne chłody - mamy przepis również w wersji do pasteryzacji na zimę. Możesz przyrządzić także sok z surowej dyni i sok z dyni oraz jabłek.
Dynia w occie - przepis na pyszną dynię marynowaną
Dynia w occie - przepis na pyszną dynię marynowaną
Dynia w occie pasuje do sałatek, pieczonego mięsa, przystawek na zimno, a nawet do kanapek. Doskonale komponuje się ze smakiem boczku czy sera pleśniowego.
Dżem z dyni duś z kawałkami pomarańczy lub jabłek. Dodaj cynamon.
Dżem z dyni duś z kawałkami pomarańczy lub jabłek. Dodaj cynamon.
Dżem z dyni jest mniej popularny, a jakże smaczny! Jeżeli nie chcesz, aby był zbyt mdły, połącz go z owocami cytrysowymi lub jabłkami.
Dżem z dyni: dżem z dyni i gruszek i inne
Dżem z dyni: dżem z dyni i gruszek i inne
Dżem z dyni to doskonały dietetyczny deser, który przygotujesz z dodatkiem innych owoców – sprawdź nasze przepisy!
Smoothie z dyni - przepis składniki i przygotowanie
Smoothie z dyni - przepis składniki i przygotowanie
Wypróbuj zdrowe i pyszne, efektowne smoothie z dyni!
Dynia marynowana - przepis video
Dynia marynowana - przepis video
Dynia marynowana to świetny sposób na zatrzymanie smaku dyni na dłużej. Sprawdź, jak prosto możesz zrobić są sama w domu!

Redakcja poleca

REKLAMA