Z poziomek można zrobić niemal te same przetwory i dania co z truskawek - to w końcu ich kuzynki - są równie soczyste i pyszne, chociaż nieco mniej słodkie. Pewnie dlatego nie cieszą się aż tak oszałamiającą popularnością.
Przyrządzanie poziomkowych przetworów nie jest zbyt popularne z jeszcze jednego powodu - na jeden słoiczek dżemu potrzeba ich o wiele więcej, niż truskawek czy innych sezonowych owoców.
Plusem jest natomiast to, że sezon na poziomki jednak o wiele dłuższy! Niektóre krzaczki owocują aż do października. Te małe, czerwone owoce zawekowane na zimę, będą świetnym dodatkiem do drożdżowych i ucieranych ciast, muffinów czy tart, a także jako zwieńczenie niedzielnego obiadu w postaci pysznego soku lub kompotu.
Spis treści:
- Przepis na dżem z poziomek
- Przepis na konfiturę z poziomek
- Przepis na nalewkę z poziomek
- Przepis na sok z poziomek
- Przepis na kompot z poziomek
Przepis na dżem poziomkowy
Składniki:
- 1 kg poziomek,
- 0,5 kg cukru,
- 1 opakowanie żel-fixu,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Poziomki umyj, przełóż do garnka, zasyp cukrem i żel-fixem.
- Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu tak, aż poziomki się rozgotują.
- Dodaj sok z cytryny.
- Gotowy gorący dżem poziomkowy przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Przepis na konfiturę poziomkową
Składniki:
- 1 kg poziomek,
- 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Poziomki przebierz i umyj.
- Przełóż owoce do dużej miski i zasyp cukrem. Po kilku godzinach zawartość miski przełóż do garnka i smaż na małym ogniu przez 5 minut.
- Garnek zdejmij z kuchenki i wystudź.
- Cały proces powtórz 3-4 razy - tylko w ten sposób owoce wchłoną cukier, a konfitura stanie się idealnie gęsta.
- Wyparzone wcześniej słoiki wypełnij gorącymi konfiturami z poziomek, dokładnie zakręć i ustaw do górny dnem.
fot. Adobe Stock
Przepis na nalewkę z poziomek
Składniki:
- 1 kg poziomek,
- 500 g cukru,
- 200 ml wody,
- sok z 1 cytryny,
- 0,2 l spirytusu,
- 0,5 l wódki.
Sposób przygotowania:
- Poziomki przebierz, umyj, przełóż do słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce.
- Po 24 godzinach przefiltruj przez gazę.
- Przygotuj syrop na bazie cukru i 200 ml wody.
- Nalewkę z poziomek zalej schłodzonym syropem i dodaj sok z cytryny.
- Przelej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na około 3-4 miesiące.
fot. Adobe Stock
Przepis na sok z poziomek
Składniki:
- 1 kg poziomek,
- 400 g cukru,
- 200 ml wody,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Poziomki umyj i przełóż do garnka.
- Przygotuj syrop - w drugim garnku zagotuj wodę i dodaj do niej cukier.
- Owoce zalej gorącym syropem i gotuj dalej pod pokrywką aż do rozgotowania się poziomek.
- Sok wylej na sitko i pozwól mu ścieknąć do naczynia.
- Gdy ostygnie, przelej go do wyparzonych butelek i szczelnie zamknij.
- Sok poziomkowy pasteryzuj około 15 minut.
Przepis na kompot z poziomek
Składniki:
- 1 kg poziomek,
- 750 ml wody,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Poziomki umyj i przełóż do słoików - najlepiej sprawdzą się 2 po 500 ml.
- Przygotuj zalewę cukrową z wody i cukru.
- Gorącym syropem zalej owoce i szczelnie zamknij.
- Kompot z poziomek pasteryzuj przez około 10 minut.
Więcej przepisów na domowe przetwory: