Co zrobić z poziomek fot. Adobe Stock

Co zrobić z poziomek? 5 przepisów na przetwory i nalewki z poziomek

Z poziomek na zimę warto zrobić pyszne słodko-kwaśne dżemy, konfitury, kompoty i nalewki. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilogram owoców!
Weronika Kwaśniak / 30.07.2020 12:29
Co zrobić z poziomek fot. Adobe Stock

Z poziomek można zrobić niemal te same przetwory i dania co z truskawek - to w końcu ich kuzynki - są równie soczyste i pyszne, chociaż nieco mniej słodkie. Pewnie dlatego nie cieszą się aż tak oszałamiającą popularnością. 

Przyrządzanie poziomkowych przetworów nie jest zbyt popularne z jeszcze jednego powodu - na jeden słoiczek dżemu potrzeba ich o wiele więcej, niż truskawek czy innych sezonowych owoców.

Plusem jest natomiast to, że sezon na poziomki jednak o wiele dłuższy! Niektóre krzaczki owocują aż do października. Te małe, czerwone owoce zawekowane na zimę, będą świetnym dodatkiem do drożdżowych i ucieranych ciast, muffinów czy tart a także jako zwieńczenie niedzielnego obiadu w postaci pysznego soku lub kompotu.

Spis treści:

  1. Przepis na dżem z poziomek
  2. Przepis na konfiturę z poziomek
  3. Przepis na nalewkę z poziomek
  4. Przepis na sok z poziomek
  5. Przepis na kompot z poziomek

Przepis na dżem poziomkowy

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 opakowanie żel-fixu,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki umyj, przełóż do garnka, zasyp cukrem i żel-fixem.
  2. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu tak, aż poziomki się rozgotują.
  3. Dodaj sok z cytryny.
  4. Gotowy gorący dżem poziomkowy przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Przepis na konfiturę poziomkową

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 0,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki przebierz i umyj. 
  2. Przełóż owoce do dużej miski i zasyp cukrem. Po kilku godzinach zawartość miski przełóż do garnka i smaż na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Garnek zdejmij z kuchenki i wystudź. 
  4. Cały proces powtórz 3-4 razy - tylko w ten sposób owoce wchłoną cukier, a konfitura stanie się idealnie gęsta.
  5. Wyparzone wcześniej słoiki wypełnij gorącymi konfiturami z poziomek, dokładnie zakręć i ustaw do górny dnem. 

konfitura z poziomek przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z poziomek

Składniki:

  • 1 kg poziomek, 
  • 500 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 0,2 l spirytusu,
  • 0,5 l wódki.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki przebierz, umyj, przełóż do słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Po 24 godzinach przefiltruj przez gazę.
  3. Przygotuj syrop na bazie cukru i 200 ml wody. 
  4. Nalewkę z poziomek zalej schłodzonym syropem i dodaj sok z cytryny. 
  5. Przelej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na około 3-4 miesiące.

przepis na nalewkę z poziomek
fot. Adobe Stock

Przepis na sok z poziomek

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 400 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki umyj i przełóż do garnka.
  2. Przygotuj syrop - w drugim garnku zagotuj wodę i dodaj do niej cukier.
  3. Owoce zalej gorącym syropem i gotuj dalej pod pokrywką aż do rozgotowania się poziomek.
  4. Sok wylej na sitko i pozwól mu ścieknąć do naczynia.
  5. Gdy ostygnie, przelej go do wyparzonych butelek i szczelnie zamknij.
  6. Sok poziomkowy pasteryzuj około 15 minut. 

Przepis na kompot z poziomek

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 750 ml wody, 
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki umyj i przełóż do słoików - najlepiej sprawdzą się 2 po 500 ml.
  2. Przygotuj zalewę cukrową z wody i cukru.
  3. Gorącym syropem zalej owoce i szczelnie zamknij.
  4. Kompot z poziomek pasteryzuj przez około 10 minut.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Nalewka z agrestu - sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z agrestu - sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z agrestu ma słodko-kwaśny smak. Do jej przygotowania, w wersji tradycyjnej, potrzebujesz tylko agrestu, cukru, spirytusu i wody.
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Co zrobić z czereśni - przepisy na dżem, przetwory i ciasta
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto dokładnie zaplanować, co zrobić z czereśni. Spiesz się, by zrobić dżemy, tartę z czereśniami, kompot lub inne przetwory z czereśni odmiany Burlat lub żółtej Vegi. Te owoce warto jeść - dzięki nim zadbasz o tarczycę i serce.
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wszystkie przetwory z czereśni trzeba wekować przez około 15-20 minut.
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy to świetny pomysł na praktyczne wykorzystanie tych owoców - na surowo są niejadalne, jednak świetnie sprawdzają się jako baza przetworów.
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Przetwory z gruszek - dżem, nalewka, mus, gruszki w occie
Z dojrzałych owoców zrobisz dodatek do naleśników, kanapek czy deserów. Dżemy i musy to tylko niektóre ze smacznych przetworów z gruszek.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!
Konfitura z agrestu i malin - przepis składniki i przygotowanie
Konfitura z agrestu i malin - przepis składniki i przygotowanie
Smak lipca w małych słoiczkach: konfitura z agrestu i malin!
Konfitura z czereśni - przepis składniki i przygotowanie
Konfitura z czereśni - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintne i kuszące przetwory z czereśni!
Dżem z dyni - prosty przepis i składniki na konfiturę dyniową
Dżem z dyni - prosty przepis i składniki na konfiturę dyniową
Dżem z dyni to absolutny jesienny must-have. Wystarczy dowolna odmiana warzywa, cukier i przyprawy. Sprawdź, jak zrobić najlepszą konfiturę!
Dżem z pigwy - zagotuj w wodzie owoce z cukrem i zawekuj
Dżem z pigwy - zagotuj w wodzie owoce z cukrem i zawekuj
Dżem z pigwy przygotuj z dojrzałych owoców, gdy mają żółtą skórkę. Jest doskonały jako dodatek do herbaty lub przełożenia naleśników .
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)