dżem z czereśni fot. Adobe Stock

Jak zrobić przetwory z czereśni? Sprawdzone przepisy!

Wykorzystaj wszystkie możliwości i zrób przetwory na zimę! Te owoce są wyjątkowo krótko, więc nie zwlekaj!
Weronika Kwaśniak / 24.05.2019 16:58
dżem z czereśni fot. Adobe Stock

Mięsiste owoce pestkowe najlepiej sprawdzą się nie tylko na surowo jako przekąska, ale także dodatek do deserów czy mięs. Wydrylowane czereśnie z odmiany Burlat lub Vega to jedne z najsłodszych. Przygotuj z nich konfiturę, dżem, kompot lub chutney!

Dżem z czereśni bez cukru

Składniki:

  • czereśnie 2kg
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Czereśnie drylujemy i dusimy w garnku z odrobiną wody.
  2. Doprawiamy solą, kardamonem i cynamonem.
  3. Sól wyciąga z owoców naturalną słodycz podczas gotowania, co fachowo nazywamy jaginizacją.
  4. Dusimy przez około 30 minut na wolnym ogniu, doglądając czy owoce nie przywierają do dna garnka.
  5. Dżem z czereśni przygotowany w ten sposób, możemy zagęścić dodatkiem pektyny, co zastąpi cukier żelujący.

Kompot na zimę do słoików

Składniki:

  • czereśnie 3 kg
  • litr wody
  • 2 łyżki cukru
  • wanilia
  • cynamon w kawałku
  • anyż

Przygotowanie

  1. Czereśnie drylujemy i pozbawiamy pestek. Następnie wlewamy do garnka wodę i wkładamy czereśnie.
  2. Gotujemy razem z wanilią, cynamonem oraz anyżem przez około 20 minut na wolnym ogniu.
  3. Do wyparzonych słoików przelewamy kompot owocowy i zamykamy szczelnie pokrywką.
  4. Układamy do góry dnem, aby zassała się. Kolejnym krokiem jest wekowanie w gorącej wodzie.
  5. Układamy słoiki w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką.
  6. Gotujemy przez 15 minut w przypadku litrowych weków.

Nalewka czereśniowa
fot. Adobe Stock

Nalewka owocowa

Składniki:

  • czereśnie 3 kg
  • szklanka cukru
  • 3 laski cynamonu
  • laska wanilii
  • wódka lub spirytus

Przygotowanie

  1. Czereśnie drylujemy pozbawiając pestek. Dusimy z niewielką ilością wody przez około 30 minut.
  2. Przelewamy do słoików lub butelek i wkładamy cynamon, pokrojoną wanilię lub kardamon.
  3. Zalewamy wódką lub spirytusem. Zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce.
  4. Tak przygotowana domowa nalewka owocowa jest gotowa po około 3-4 miesiącach.

Konfitura czereśniowa

Składniki:

  • 1,5 kg cukru
  • 3 kg czereśni
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka rumu

Przygotowanie

  1. Owoce dokładnie umyj, pozbądź się ogonków i wydryluj. Następnie przełóż do garnka i zagotuj razem z cukrem.
  2. Dodaj cynamon i wlej porcję rumu. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
  3. Pamiętaj, aby mieszać całość co jakiś czas, aby masa nie przypaliła się od spodu.
  4. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
  5. Zawekuj przez 20 minut w gorącej wodzie i kładź na blacie wyłożonym ściereczką do góry dnem.

Chutney z czereśni
fot. Adobe Stock

Chutney na ostro

Składniki:

  • Kilogram czereśni
  • 5 łyżek cukru
  • Łyżeczka sosu sojowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta sproszkowanej papryczki chili
  • Łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie

  1. Czereśnie dokładnie umyj, pozbądź się ogonków i pestek. Włóż do garnka i wsyp cukier.
  2. Zagotuj dolewając sos sojowy i sok z limonki. Dopraw solą i sproszkowaną papryczką chili.
  3. Całość gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu.
  4. Przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
  5. Wekuj przez 20 minut w wodzie i odłóż do góry dnem na bawełnianą ścierkę.

Zobacz też inne zbiory przepisów:

Co zrobić z truskawek - 89 najlepszych przepisów
Bób - przepisy na dania z bobem
Ciasto z czereśniami - 17 przepisów na desery z czereśniami
Co zrobić z kurek - 16 przepisów na pyszne dania z kurkami

Zobacz inne przepisy na przetwory z czereśni!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)