POLECAMY

7 przepisów na pyszne przetwory z czereśni

Dżemy, konfitury i kompoty, to jedne z nielicznych przetworów, jakie możemy przygotować z czereśni! Wykorzystaj wszystkie możliwości i zrób przetwory na zimę!
Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
7 przepisów na pyszne przetwory z czereśni fot. Adobe Stock

Przetwory z czereśni to idealna opcja, aby zachować na dłużej ich niepowtarzalny smak. Czereśniowe dżemy, konfitury, galaretki, nalewki, a także frużelina i owoce kandyzowane - te pomysły nie wymagają długotrwałych przygotowań, a do ich przyrządzenia nie potrzebujesz wielu składników. Sprawdź przepisy na doskonałe przetwory na zimę!

Dżem z czereśni bez cukru

Składniki:

  • czereśnie 2kg
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli

Jak zrobić dżem z czereśni bez cukru?

Czereśnie drylujemy i dusimy w garnku z odrobiną wody. Doprawiamy solą, kardamonem i cynamonem. Sól wyciąga z owoców naturalną słodycz podczas gotowania, co fachowo nazywamy jaginizacją. Dusimy przez około 30 minut na wolnym ogniu, doglądając czy owoce nie przywierają do dna garnka.

Dżem z czereśni przygotowany w ten sposób, możemy zagęścić dodatkiem pektyny, co zastąpi cukier żelujący.

Jak zrobić kompot z czereśni na zimę do słoików?

Składniki:

  • czereśnie 3 kg
  • litr wody
  • 2 łyżki cukru
  • wanilia
  • cynamon w kawałku
  • anyż

Przygotowanie:

Czereśnie drylujemy i pozbawiamy pestek. Następnie wlewamy do garnka wodę i wkładamy czereśnie. Gotujemy razem z wanilią, cynamonem oraz anyżem przez około 20 minut na wolnym ogniu. Do wyparzonych słoików przelewamy kompot owocowy i zamykamy szczelnie pokrywką. Układamy do góry dnem, aby zassała się. Kolejnym krokiem jest wekowanie w gorącej wodzie. Układamy słoiki w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką. Gotujemy przez 15 minut w przypadku litrowych weków.

Nalewka z czereśni na zimę

Składniki:

  • czereśnie 3 kg
  • szklanka cukru
  • 3 laski cynamonu
  • laska wanilii
  • wódka lub spirytus

Jak zrobić nalewkę z czereśni na zimę?

Czereśnie drylujemy pozbawiając pestek. Dusimy z niewielką ilością wody przez około 30 minut. Przelewamy do słoików lub butelek i wkładamy cynamon, pokrojoną wanilię lub kardamon. Zalewamy wódką lub spirytusem. Zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce. Tak przygotowana nalewka jest gotowa po około 3-4 miesiącach.

Zobacz też inne zbiory przepisów na lato:

Co zrobić z truskawek - 89 najlepszych przepisów
Bób - przepisy na dania z bobem
Ciasto z czereśniami - 17 przepisów na desery z czereśniami
Co zrobić z kurek - 16 przepisów na pyszne dania z kurkami

Zobacz 7 przepisów na przetwory z czereśni!

Czereśniowa fantazja
Czereśniowa fantazja
Wykwintne i kuszące przetwory z czereśni!
Konfitury z czereśni
Konfitury z czereśni
Zachowaj smak lata na dłużej!
Frużelina z czereśni do naleśników
Frużelina z czereśni do naleśników
Idealny, owocowy dodatek do smakołyków na słodko!
Nalewka dziadunia na rumie
Nalewka dziadunia na rumie
Dla zdrowotności oczywiście!
Dżem czereśniowy
Dżem czereśniowy
Dżem czereśniowy będzie wspaniałą alternatywą dla słodkości w zimowe dni
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)