Pyszne przetwory z czereśni idealnie smakują zarówno w towarzystwie ciast i letnich deserów, jak i dań na słono - gęsta, soczysta konfitura podkreśli smak mięs i sprawi, że letni obiad będzie smakował doskonale. Czereśnie świetnie nadają się do przygotowania ekspresowych przetworów, po które możesz sięgać na bieżąco lub zapasteryzować i wykorzystać jesienią czy zimą.
Spis treści:
- Dżem z czereśni w wersji bez cukru
- Kompot z czereśni do słoików
- Nalewka z czereśni
- Konfitura czereśniowa
- Chutney z czereśni na ostro
Dżem z czereśni bez cukru
Idealny dżem z czereśni jest kremowy i aksamitny, a także odpowiednio gęsty. Sprawdza się idealnie jako dodatek do francuskich tostów czy pysznych śniadaniowych placuszków. Będą też idealną dekoracją owsianek i ciast z czereśniami.
Składniki:
- 2 kg czereśnie,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Czereśnie wydryluj i duś w garnku z odrobiną wody.
- Dopraw solą, kardamonem i cynamonem. Sól wyciąga z owoców naturalną słodycz podczas gotowania, co fachowo nazywamy jaginizacją.
- Duś przez około 30 minut na wolnym ogniu, doglądając czy owoce nie przywierają do dna garnka.
- Dżem z czereśni przygotowany w ten sposób możesz zagęścić dodatkiem pektyny, co zastąpi cukier żelujący.
fot. Przetwory z czereśni: dżem/Adobe Stock, alicja neumiler
Kompot czereśniowy na zimę do słoików
Idealnym napojem na chłodne zimowe wieczory jest pyszny kompot z czereśni. Możesz przygotować go na wiele sposobów, dodając ulubione przyprawy i zioła. Taki kompot świetnie sprawdzi się także jako dodatek do gorącej herbaty.
Składniki:
- 3 kg czereśni,
- litr wody,
- 2 łyżki cukru,
- wanilia,
- cynamon w kawałku,
- anyż.
Sposób przygotowania:
- Czereśnie pozbaw pestek.
- Następnie wlej do garnka wodę i włóż czereśnie.
- Gotuj razem z wanilią, cynamonem oraz anyżem przez około 20 minut na wolnym ogniu.
- Do wyparzonych słoików przelej kompot z czereśni i zakryj szczelnie pokrywką.
- Układaj do góry dnem, aby zassała się.
- Kolejnym krokiem jest wekowanie przetworów z czereśni w gorącej wodzie. Układaj słoiki w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką.
- Gotuje przez 15 minut w przypadku litrowych weków.
fot. Przetwory z czereśni: kompot/Adobe Stock, alter_photo
Przetwory z czereśni: nalewka
Dla fanów napojów "z prądem" na zimowe i jesienne popołudnia spędzane z najbliższymi poleca się pyszna, orzeźwiająca, a jednocześnie rozgrzewająca nalewka z czereśni. Podobnie, jak kompot, możesz dodać odrobinę do herbaty lub sączyć z kieliszka. Możesz przygotować ją w wersji bardziej lub mniej gęstej.
Składniki:
- 3 kg czereśni,
- szklanka cukru,
- 3 laski cynamonu,
- laska wanilii,
- wódka lub spirytus.
Sposób przygotowania:
- Czereśnie dryluj, pozbawiając pestek.
- Duś z niewielką ilością wody przez około 30 minut.
- Przelej do słoików lub butelek i wkładaj cynamon, pokrojoną wanilię lub kardamon.
- Zalej wódką lub spirytusem.
- Zakręć i odłóż w ciemne miejsce.
- Domowa nalewka z czereśni jest gotowa po około 3-4 miesiącach.
fot. Przetwory z czereśni: nalewka czereśniowa/Adobe Stock, marysckin
Konfitura z czereśni
W przypadku konfitur możesz naprawdę poszaleć. Świetnie smakuje z kawałkami owoców obtoczonymi w żelowej, lekkiej formule. Doskonale pasuje do dań mięsnych oraz jako dodatek do dressingu. Przygotuj ją w wersji bardziej gęstej, dzięki czemu sprawdzi się też w roli sosu.
Składniki:
- 1,5 kg cukru,
- 3 kg czereśni,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- łyżeczka rumu.
Sposób przygotowania:
- Czereśnie dokładnie umyj, pozbądź się ogonków i wydryluj.
- Następnie przełóż do garnka i zagotuj razem z cukrem.
- Dodaj cynamon i wlej porcję rumu.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
- Pamiętaj, aby mieszać przetwory z czereśni co jakiś czas, aby masa nie przypaliła się od spodu.
- Gotową konfiturę z czereśni przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
- Zawekuj przez 20 minut w gorącej wodzie i kładź na blacie wyłożonym ściereczką do góry dnem.
fot. Przetwory z czereśni: konfitura czereśniowa/Adobe Stock, tycoon101
Przetwory z czereśni: chutney na ostro
Chutney to gęsty sos, popularny szczególnie w kuchni indyjskiej. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem bardzo ostrych przypraw. Świetnym składnikiem bazowym w tym przypadku będą czereśnie - stworzą doskonałą, nieoczywistą propozycję do dań mięsnych oraz sałatek.
Składniki:
- 1 kg czereśni,
- 5 łyżek cukru,
- łyżeczka sosu sojowego,
- szczypta soli,
- szczypta sproszkowanej papryczki chili,
- łyżeczka soku z limonki.
Sposób przygotowania:
- Czereśnie dokładnie umyj, pozbądź się ogonków i pestek.
- Włóż do garnka i wsyp cukier.
- Zagotuj dolewając sos sojowy i sok z limonki. Dopraw solą i sproszkowaną papryczką chili.
- Czereśniowy chutney gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu.
- Przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
- Wekuj przetwory z czereśni przez 20 minut w wodzie.
- Odstaw słoiki do góry dnem na bawełnianą ścierkę.
fot. Przetwory z czereśni: chutney/Adobe Stock, Leckerstudio
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.06.2016.
Zobacz też inne pomysły na wykorzystanie czereśni: