Jak doprawić przetwory z pigwy?
Dla zróżnicowania smaku, do słodkich przetworów z pigwy dodawać można np. korzeń cynamonu, rozkrojoną laskę wanilii, goździki, przyprawę do piernika, kolendrę. W zależności od tego, czy chcemy przygotować ją na słodko, czy pikantnie, możemy użyć też chili oraz pieprzu do chutneya. Sprawdzi się do potraw z drobiu lub wieprzowiny.
Dżem z pigwy
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 40 ml soku z cytryny
- 800 ml wody
- 450 g cukru żelującego (3:1)
- 2 łyżki spirytusu 80%
Przygotowanie:
-
Pigwy wytrzyj wilgotnym papierowym ręcznikiem, aby oczyścić owoce z meszku. Umyj i oderwij ogonki i resztki kielicha kwiatowego. Pokrój w bardzo małe kawałki – przy większej ilości owoców użyj najlepiej tarki lub malaksera.
-
Owoce razem z gniazdami nasiennymi, sokiem z cytryny i wodą zagotuj i gotuj mieszając na bardzo małym ogniu 30–40 minut, aż będą bardzo miękkie lub się rozpadną. W razie potrzeby dolej wody.
-
Masę z pigwy zmiksuj i przetrzyj przez przecierak lub sito (powinno być ok. 900 g musu).
-
Wymieszaj z cukrem żelującym, mieszając zagotuj i gotuj 4–6 minut. Zrób próbę gęstości na spodeczku. Jeżeli dżem spływa, pogotuj go jeszcze kilka minut.
-
Dżem natychmiast nałóż do przygotowanych słoików. Wierzch pokrop za pomocą pipety alkoholem, podpal i od razu zakręć.
Dżem ma intensywny, słodko-kwaśny smak i pasuje doskonale także do pieczonego mięsa, dziczyzny, kaczki i czerwonej kapusty.
Konfitura z pigwy i cytryny
Składniki:
-
1 kg owoców pigwy
-
szklanka wody
-
1,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
-
Pigwy umyj, obierz i pokrój na ósemki. Wytnij gniazda nasienne i pokrój miąższ na małe kawałki.
-
W garnku zagotuj wodę i dodać pigwę. Gotuj na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas czasu mieszając. Dodaj cukier i smaż na bardzo wolnym ogniu, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje.
-
Konfiturę nałóż do przygotowanych słoików. Zakręć je i ustaw w wysokim garnku wyłożonym ściereczką. Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotuj 15 minut na małym ogniu, po czym wyjmij, postaw do góry dnem na czystej ściereczce i pozostaw do ostygnięcia.
Czytaj też:
Pigwa w syropie Pigwa do herbaty