Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg cytryn
- 1,5 szklanki cukru
- 2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Zobacz przepis na konfiturę z cytryny i wanilii!
- Cytryny włóż do garnuszka, zalej wodą i gotuj przez 25 minut.
- Wyjmij ugotowane cytryny, przekrój je na połówki.
- Sok i miąższ z cytryn wyciśnij do miski.
- Wystudź cytrynową masę i wstaw do lodówki.
- Z cytrynowych skórek odetnij białą część. Żółte skórki zalej dużą ilością wody i odstaw w chłodne miejsce na 5-6 godzin.
- Po upływie wyznaczonego czasu posiekaj drobno skórki.
- Zagotuj ok. 2 litry wody z cukrem.
- Dodaj do wody posiekane skórki cytryn, kawałek wanilii i laski cynamonu.
- Gotuj na małym ogniu, jeśli woda wyparuje w całości, dolej odrobinę.
- Gotuj przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Odstaw konfiturę i kolejnego dnia gotuj ją ponownie przez 1,5-2 godziny, uważając aby się nie przypaliła.
- Podczas gotowania dodaj tym razem miąższ z cytryny (warto zmiksować go wcześniej blenderem), wsyp przyprawę do piernika.
- Gotową konfiturę przełóż do słoików, zakręć zanim wystygnie i ustaw dnem do góry.