Co zrobić z pomidorków koktajlowych? Są niewielkie i mają łagodny, słodki smak. Dzięki temu idealnie nadają się do przygotowania szybkich dań obiadowych, sałatek, przekąsek czy przetworów. Możesz przygotować także domowe suszone pomidory i wykorzystywać jako pyszny dodatek do potraw. Zobacz, co zrobić z pomidorków koktajlowych.
Spis treści:
- Makaron z pomidorkami koktajlowymi
- Sałatka z pomidorkami koktajlowymi
- Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi
- Pomidorki koktajlowe z mozzarellą
- Przecier z pomidorków koktajlowych
Co zrobić z pomidorków koktajlowych: makaron z pomidorkami
Pomidorki koktajlowe bardzo lubią towarzystwo serów oraz makaronu. W tym przepisie możesz wykorzystać mozzarellę albo fetę – wybierz smak, który najbardziej ci odpowiada.
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 50 g sera feta,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- świeży tymianek,
- majeranek,
- bazylia,
- łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Fetę pokrój w kostkę lub rozdrobnij w palcach.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż tylko chwilę, aby nic się nie przypaliło.
- Dodaj umyte i osuszone pomidorki i zmniejsz ogień. Podsmażaj, cały czas mieszając, aż pomidorki się rozpadną.
- Dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku i smaż jeszcze chwilę wszystko razem.
- Przełóż na talerz i dodaj fetę. Na koniec udekoruj całość listkami tymianku.
fot. Co zrobić z pomidorków koktajlowych: makaron z pomidorkami/Adobe Stock, annapustynnikova
Sałatka z pomidorkami koktajlowymi
Co zrobić z pomidorków koktajlowych? Oczywiście sałatkę! To kolorowa, zdrowa i pyszna propozycja na szybką przekąskę, kolację albo drugie śniadanie.
Składniki:
- miks sałat,
- garść pomidorków koktajlowych,
- pół czerwonej cebuli,
- kilka kulek mini mozzarelli,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- majeranek,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- Sałatę i pomidorki umyj. Pomidorki pokrój na połówki i umieść wszystko w misce.
- Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz odsączone z zalewy kulki mozzarelli.
- Przygotuj sos. Wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę wody oraz sok z cytryny. Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i od razu polej sałatkę.
- Posyp całość przyprawami i podawaj razem z chrupiącą grzanką.
fot. Co zrobić z pomidorków koktajlowych: sałatka/Adobe Stock, Mikhailov Studio
Co zrobić z pomidorków koktajlowych: spaghetti z pomidorkami koktajlowymi
Spaghetti to szybkie i proste danie obiadowe, które smakuje niemal każdemu. Możesz dowolnie modyfikować jego smak, dodając bardziej łagodne lub ostre przyprawy.
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 350 g pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka oregano,
- łyżka grana padano.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Pomidorki umyj, osusz i pokrój na połówki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidorki.
- Smaż kilka minut na wolnym ogniu, aż pomidorki praktycznie całkiem się rozpadną i stworzy się lekki sos.
- Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj ugotowany makaron i podsmażaj jeszcze chwilę, a następnie przełóż na talerz.
- Udekoruj listkami bazylii i posyp grana padano.
fot. Co zrobić z pomidorków koktajlowych: spaghetti/Adobe Stock, Katecat
Pomidorki koktajlowe z mozzarellą
Pomidorki koktajlowe to także pyszna przekąska między głównymi posiłkami. Podane na ciepłej grzance sprawdzą się jako kolacja lub szybki dodatek do wieczornego serialu.
Składniki:
- grube kromki chleba,
- pół łyżeczki masła,
- kulka mozzarelli,
- pomidorki koktajlowe,
- świeża bazylia,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 160 stopni.
- Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki albo poszarp w palcach.
- Wersja 1: Kromki chleba posmaruj minimalną ilością masła. Ułóż pomidorki oraz mozzarellę.
- Posyp solą i pieprzem, a następnie włóż do piekarnika na ok. 10 minut. Udekoruj bazylią.
- Wersja 2: Kromki chleba posmarowane masłem podpiecz w piekarniku, a dopiero później wyłóż pomidorki, mozzarellę oraz bazylię.
fot. Co zrobić z pomidorków koktajlowych: grzanki z mozzarellą/Adobe Stock, karandaev
Przecier z pomidorków koktajlowych
Jeśli masz ochotę na przetwory z pomidorków koktajlowych, sięgnij po aromatyczny, domowy przecier. Możesz go dodawać do spaghetti, wykorzystać do zup albo przygotować pyszny sos do pizzy.
Składniki:
- 2 kg pomidorków koktajlowych,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
- Pomidorki umyj, przekrój na pół i umieść w rondelku.
- Zasyp solą i cukrem, a następnie zagotuj.
- Przykryj i duś kilkanaście minut, aż pomidorki się rozpadną.
- Wystudź całość, a następnie zblenduj na gładki krem i przetrzyj przez sito, aby gotowy przecier nie zawierał pestek ani niezblendowanych resztek.
- Następnie jeszcze raz go zagotuj i rozlej do słoików. Najlepsze będą małe słoiczki “na raz”.
- Szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
fot. Co zrobić z pomidorków koktajlowych: przecier/Adobe Stock, Esin Deniz
Czytaj także:
Ile pomidorków koktajlowych można jeść dziennie?
Pomidory a refluks
8 zdrowotnych właściwości pomidorów