Co zrobić z orzechów włoskich? Możesz je wykorzystać zarówno do śniadań, deserów, jak i dań obiadowych czy przetworów. Jesień to idealny moment na przygotowywanie pysznych dań i deserów z dodatkiem orzechów włoskich. Poznaj najlepsze przepisy z ich udziałem.
Spis treści:
- Co zrobić z orzechów włoskich?
- Przepis na śniadaniowe batoniki musli
- Kurczak z orzechową panierką
- Baklawa z orzechami
- Przetwory z orzechów włoskich
- Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie?
Co zrobić z orzechów włoskich?
Ze względu na swój charakterystyczny smak, orzechy włoskie są bardzo lubiane i mają naprawdę wiele zastosowań. Przygotujesz z nich nie tylko desery, lecz także dania obiadowe. Smak orzechów włoskich doskonale komponuje się z subtelniejszym aromatem orzechów laskowych, dlatego warto je łączyć.
Orzechy włoskie mogą być posiekane lub wykorzystane w całości. Dobrze wcześniej wymoczyć je w wodzie, aby były trochę łatwiejsze do przegryzienia (to szczególnie ważne, kiedy przygotowujesz potrawy dla seniora).
Orzechy włoskie: przepis na śniadaniowe batoniki musli
Batonik musli to orzechy włoskie połączone z daktylami, pomarańczami lub kandyzowana cytryną. Stworzą doskonały dodatek do śniadaniowego lunchboxa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Mogą też być szybkim śniadaniem.
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych,
- szklanka lekko posiekanych orzechów włoskich,
- pół szklanki płatków jaglanych,
- pół szklanki ziaren słonecznika (niesolonych),
- 2 garści rodzynek,
- 2 garści żurawiny,
- 2 jajka,
- 140 g mąki pszennej,
- 5 łyżek miodu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 50 g miękkiego masła.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie bakalie wrzuć do miski i wymieszaj ze sobą.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło oraz sodę oczyszczoną. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawaj po łyżce miodu.
- Do gotowej masy dodaj bakalie, wymieszaj dokładnie i przelej wszystko do prostokątnej formy.
- Piecz w 180 stopniach ok. 20 minut. Gotowe ciasto podziel na kawałki.
fot. Co zrobić z orzechów włoskich: batonik musli/Adobe Stock, garry_images
Co zrobić z orzechów włoskich: kurczak z orzechową panierką
Orzechy włoskie świetnie sprawdzają się jako panierka do mięs. Możesz je wykorzystać do klasycznych kotletów mielonych albo stripsów z kurczaka.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- pół szklanki posiekanych orzechów,
- kilka łyżek mąki,
- 2 jajka,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Orzechy dobrze posiekaj i wymieszaj z jajkami oraz przyprawami. Możesz część orzechów zostawić osobno.
- Kurczaka dobrze umyj i osusz.
- Obtocz mięso w mące, a następnie w jajku z orzechami. Możesz także dodatkowo posypać je odłożonymi wcześniej orzechami.
- Tak przygotowane mięso obsmaż z każdej strony.
fot. Orzechy włoskie: przepis na panierkę do mięsa/Adobe Stock, nikolaydonetsk
Orzechy włoskie: przepis na baklawę
Baklava to tradycyjny deser, popularny w Grecji oraz Turcji. Przygotowywany jest z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji z dodatkiem miodu.
Składniki:
- 220 g ciasta filo,
- 100 g masła,
- cynamon,
- 150 g cukru,
- 100 ml miodu,
- 100 ml wody,
- łyżka soku z cytryny,
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekaj na drobno i wymieszaj z cukrem oraz 6 łyżkami cynamonu. Następnie podziel na 3 równe części.
- Ciasto filo pokrój na prostokąty, odpowiadające rozmiarom formie.
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia. Następnie posmaruj formę i połóż pierwszy płat ciasta.
- Posmaruj je masłem, przykryj i powtarzaj, aż na dnie formy będzie ok. 8-10 kawałków.
- Na tak przygotowany spód wysyp część orzechów i ponownie przykryj ciastem oraz posmaruj masłem.
- Powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie orzechy. Na wierzchu ułóż płat ciasta i posmaruj go masłem.
- Gotową baklawę pokrój w blaszce na kawałki i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut.
- W rondelku zagotuj wodę, miód, sok z cytryny oraz łyżeczkę cynamonu. Gotowym syropem polej upieczone ciasto i odstaw do ostygnięcia.
- Wierzch możesz udekorować orzechami.
fot. Orzechy laskowe: przepis na baklawę/Adobe Stock, Maryna
Przetwory z orzechów włoskich
Nie wiesz, co zrobić z orzechów włoskich? Sięgnij po przetwory. Okazuje się, że orzechy są fantastycznym dodatkiem oraz głównym składnikiem aromatycznych, jesienno-zimowych przetworów.
Najlepsze przetwory z orzechów włoskich to:
- Marynowane orzechy włoskie – zielone, jeszcze niedojrzałe owoce są moczone w occie i przyprawach do zamarynowania. To ciekawy pomysł przechowywania i zakonserwowania ich, jako późniejszy dodatek do przekąsek i przystawek.
- Orzechówka – z zielonych lub dojrzałych orzechów. To remedium na dolegliwości żołądkowe. Chcąc zredukować gorycz wystarczy dodać cynamon, goździki lub anyż dla poprawienia smaku nalewki.
- Konfitura z orzechów – owoce w całości (jeszcze niedojrzałe) zalej gęstym syropem cukrowym kilkakrotnie, aż do wchłonięcia. Potem konfitury mogą być wekowane i podawane do mięs, jako farsz lub do deserów. Należy pamiętać, że najlepsza konfitura wyjdzie z orzechów zebranych pod koniec czerwca.
fot. Co zrobić z orzechów włoskich: przetwory/Adobe Stock, Alesia Berlezova
Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie i jak pozbyć się goryczy?
Orzechy włoskie ze względu na wysoką zawartość taniny w skórce, bywają gorzkie i niesmaczne. Należy odróżnić jednak ziemisty posmak, który może oznaczać rozwijającą się pleśń – takie okazy trzeba bezwzględnie wyrzucić.
- Jeżeli chcesz pozbyć się goryczy lub ją zminimalizować, wystarczy dodać cynamon, anyż lub kardamon, które poprawią ich smak w przetworach.
- Kolejnym sposobem jest prażenie na dobrze rozgrzanej patelni – w ten sposób wydobędziesz z nich słodycz.
Na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak, opublikowanego pierwotnie 17.09.2014.
Czytaj także:
Jak wykorzystać łupiny orzechów
Ile orzechów włoskich jeść dziennie?
Jak obierać orzechy włoskie?