co zrobić z orzechów włoskich fot. Adobe Stock, sebra

Orzechy włoskie: przepisy na każdą okazję

Nie wiesz, co zrobić z orzechów włoskich? Wykorzystasz je zarówno jako dodatek do śniadania, jak i element zdrowych sałatek. Świetnie sprawdzą się też do marynowania, przygotowania przetworów, a także mięsnych panierek. Orzechy włoskie to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, co z nich zrobić.
/ 26.10.2022 13:10
co zrobić z orzechów włoskich fot. Adobe Stock, sebra

Co zrobić z orzechów włoskich? Możesz je wykorzystać zarówno do śniadań, deserów, jak i dań obiadowych czy przetworów. Jesień to idealny moment na przygotowywanie pysznych dań i deserów z dodatkiem orzechów włoskich. Poznaj najlepsze przepisy z ich udziałem.

Spis treści:

  1. Co zrobić z orzechów włoskich?
  2. Przepis na śniadaniowe batoniki musli
  3. Kurczak z orzechową panierką
  4. Baklawa z orzechami
  5. Przetwory z orzechów włoskich
  6. Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie?

Co zrobić z orzechów włoskich?

Ze względu na swój charakterystyczny smak, orzechy włoskie są bardzo lubiane i mają naprawdę wiele zastosowań. Przygotujesz z nich nie tylko desery, lecz także dania obiadowe. Smak orzechów włoskich doskonale komponuje się z subtelniejszym aromatem orzechów laskowych, dlatego warto je łączyć.

Orzechy włoskie mogą być posiekane lub wykorzystane w całości. Dobrze wcześniej wymoczyć je w wodzie, aby były trochę łatwiejsze do przegryzienia (to szczególnie ważne, kiedy przygotowujesz potrawy dla seniora).

Orzechy włoskie: przepis na śniadaniowe batoniki musli

Batonik musli to orzechy włoskie połączone z daktylami, pomarańczami lub kandyzowana cytryną. Stworzą doskonały dodatek do śniadaniowego lunchboxa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Mogą też być szybkim śniadaniem.

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych,
  • szklanka lekko posiekanych orzechów włoskich,
  • pół szklanki płatków jaglanych,
  • pół szklanki ziaren słonecznika (niesolonych),
  • 2 garści rodzynek,
  • 2 garści żurawiny,
  • 2 jajka,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 50 g miękkiego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie bakalie wrzuć do miski i wymieszaj ze sobą.
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło oraz sodę oczyszczoną. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawaj po łyżce miodu.
  4. Do gotowej masy dodaj bakalie, wymieszaj dokładnie i przelej wszystko do prostokątnej formy.
  5. Piecz w 180 stopniach ok. 20 minut. Gotowe ciasto podziel na kawałki.

orzechy włoskie przepisy ciasto baton musli
fot. Co zrobić z orzechów włoskich: batonik musli/Adobe Stock, garry_images

Co zrobić z orzechów włoskich: kurczak z orzechową panierką

Orzechy włoskie świetnie sprawdzają się jako panierka do mięs. Możesz je wykorzystać do klasycznych kotletów mielonych albo stripsów z kurczaka.

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • pół szklanki posiekanych orzechów,
  • kilka łyżek mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy dobrze posiekaj i wymieszaj z jajkami oraz przyprawami. Możesz część orzechów zostawić osobno.
  2. Kurczaka dobrze umyj i osusz.
  3. Obtocz mięso w mące, a następnie w jajku z orzechami. Możesz także dodatkowo posypać je odłożonymi wcześniej orzechami.
  4. Tak przygotowane mięso obsmaż z każdej strony.

co zrobić z orzechów włoskich kurczak w orzechowej panierce
fot. Orzechy włoskie: przepis na panierkę do mięsa/Adobe Stock, nikolaydonetsk

Orzechy włoskie: przepis na baklawę

Baklava to tradycyjny deser, popularny w Grecji oraz Turcji. Przygotowywany jest z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji z dodatkiem miodu.

Składniki:

  • 220 g ciasta filo,
  • 100 g masła,
  • cynamon,
  • 150 g cukru,
  • 100 ml miodu,
  • 100 ml wody,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekaj na drobno i wymieszaj z cukrem oraz 6 łyżkami cynamonu. Następnie podziel na 3 równe części.
  2. Ciasto filo pokrój na prostokąty, odpowiadające rozmiarom formie.
  3. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia. Następnie posmaruj formę i połóż pierwszy płat ciasta.
  4. Posmaruj je masłem, przykryj i powtarzaj, aż na dnie formy będzie ok. 8-10 kawałków.
  5. Na tak przygotowany spód wysyp część orzechów i ponownie przykryj ciastem oraz posmaruj masłem.
  6. Powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie orzechy. Na wierzchu ułóż płat ciasta i posmaruj go masłem.
  7. Gotową baklawę pokrój w blaszce na kawałki i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut.
  8. W rondelku zagotuj wodę, miód, sok z cytryny oraz łyżeczkę cynamonu. Gotowym syropem polej upieczone ciasto i odstaw do ostygnięcia.
  9. Wierzch możesz udekorować orzechami.

co zrobić z orzechów włoskich baklawa
fot. Orzechy laskowe: przepis na baklawę/Adobe Stock, Maryna

Przetwory z orzechów włoskich

Nie wiesz, co zrobić z orzechów włoskich? Sięgnij po przetwory. Okazuje się, że orzechy są fantastycznym dodatkiem oraz głównym składnikiem aromatycznych, jesienno-zimowych przetworów.

Najlepsze przetwory z orzechów włoskich to:

  • Marynowane orzechy włoskie – zielone, jeszcze niedojrzałe owoce są moczone w occie i przyprawach do zamarynowania. To ciekawy pomysł przechowywania i zakonserwowania ich, jako późniejszy dodatek do przekąsek i przystawek.
  • Orzechówka – z zielonych lub dojrzałych orzechów. To remedium na dolegliwości żołądkowe. Chcąc zredukować gorycz wystarczy dodać cynamon, goździki lub anyż dla poprawienia smaku nalewki.
  • Konfitura z orzechów – owoce w całości (jeszcze niedojrzałe) zalej gęstym syropem cukrowym kilkakrotnie, aż do wchłonięcia. Potem konfitury mogą być wekowane i podawane do mięs, jako farsz lub do deserów. Należy pamiętać, że najlepsza konfitura wyjdzie z orzechów zebranych pod koniec czerwca.

orzechy włoskie przepisy na przetwory
fot. Co zrobić z orzechów włoskich: przetwory/Adobe Stock, Alesia Berlezova

Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie i jak pozbyć się goryczy?

Orzechy włoskie ze względu na wysoką zawartość taniny w skórce, bywają gorzkie i niesmaczne. Należy odróżnić jednak ziemisty posmak, który może oznaczać rozwijającą się pleśń – takie okazy trzeba bezwzględnie wyrzucić.

  • Jeżeli chcesz pozbyć się goryczy lub ją zminimalizować, wystarczy dodać cynamon, anyż lub kardamon, które poprawią ich smak w przetworach.
  • Kolejnym sposobem jest prażenie na dobrze rozgrzanej patelni – w ten sposób wydobędziesz z nich słodycz.

Na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak, opublikowanego pierwotnie 17.09.2014.

Czytaj także:
Jak wykorzystać łupiny orzechów
Ile orzechów włoskich jeść dziennie?
Jak obierać orzechy włoskie?