30 przepisów na dania i desery z orzechami włoskimi

Sprawdź, co możesz z nich przyrządzić! Wczesne, jeszcze niedojrzałe również posłużą jako konfitura lub nalewka. Sprawdź 30 przepisów i inspiracji!
30 przepisów na dania i desery z orzechami włoskimi fot. Fotolia

Jesień to idealny moment na przygotowywanie pysznych dań i deserów z dodatkiem orzechów włoskich. Oczywiście, te owoce spokojnie możesz przechowywać i wykorzystywać również zimą lub wiosną - wystarczy ułożyć je w suchym miejscu, aby potem móc wykorzystywać orzechowe zapasy.

Co zrobić z orzechów włoskich?

Ze względu na swój charakterystyczny smak orzechy włoskie są bardzo lubiane i mają naprawdę wiele zastosowań! Przygotujesz z nich nie tylko desery, lecz także dania obiadowe. W naszym zbiorze przepisów znajdziesz nawet przepis na makaron z orzechowym sosem lub pyszne pierogi.
Smak orzechów włoskich doskonale komponuje się z subtelniejszym aromatem orzechów laskowych, dlatego warto je łączyć.

Pomysł na śniadanie

Granola – prażone na suchej patelni z dodatkiem płatków owsianych, migdałów i płatków kukurydzianych mogą być połączone z miodem lub syropem z agawy

Nutella – zastąp nimi orzechy laskowe, podpraż i przygotuj nutellę na bazie awokado, która doskonale rozsmarowuje się na kanapkach

Batoniki musli – połączone z daktylami, pomarańczami lub kandyzowana cytryną stworzą doskonały dodatek do śniadaniowego lunchboxa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych

Dania wytrawne

Sałatka Waldorf – klasyczna przekąska z dodatkiem jabłek i sałaty lodowej. Możesz użyć też karmelizowanych gruszek, aby wzbogacić smak.

Warzywa faszerowane – dynia lub cukinia faszerowana orzechami i kaszą to doskonały pomysł na jesienne danie. Wystarczy połączyć je z chili, cynamonem lub pieprzem cayenne, aby wzmocnić działanie rozgrzewające.

Pieczone mięsa – nuta orzechów w połączeniu z drobiem, wołowina lub wieprzowiną świetnie komponuje się z suszonymi owocami: morelami, śliwkami lub jabłkami.

Desery

Ciasto orzechowe – możesz zrobić tartę, ucierane, biszkoptowe lub na oleju. Podpraż je na suchej patelni i dodaj na wierzch, zmiel lub upiecz w masie.

Baklava – to tradycyjny deser wywodzący się m.in. z Grecji lub Turcji, przygotowywany z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji z dodatkiem miodu. Przygotujesz ją z użyciem ciasta filo.

Przetwory

Marynowane orzechy włoskie – zielone, jeszcze niedojrzałe owoce są moczone w occie i przyprawach do zamarynowania. To ciekawy pomysł przechowywania i zakonserwowania ich, jako późniejszy dodatek do przekąsek i przystawek.

Orzechówka – z zielonych lub dojrzałych orzechów to remedium na dolegliwości żołądkowe. Chcąc zredukować gorycz wystarczy dodać cynamon, goździki lub anyż dla poprawienia smaku nalewki.

Konfitura – owoce w całości ( jeszcze niedojrzałe) zalewamy gęstym syropem cukrowym kilkakrotnie do wchłonięcia. Są wekowane i podawane do mięs, jako farsz lub do deserów. Należy pamiętać, że najlepsza konfitura wyjdzie z orzechów zebranych pod koniec czerwca.

Dlaczego są gorzkie i jak pozbyć się goryczy?

Orzechy włoskie ze względu na wysoką zawartość taniny w skórce, bywają gorzkie i niesmaczne. Należy odróżnić jednak ziemisty posmak, który może oznaczać rozwijającą się pleśń – takie okazy trzeba bezwzględnie wyrzucić.

  • Jeżeli chcesz pozbyć się goryczy lub ją zminimalizować, wystarczy dodać cynamon, anyż lub kardamon, które poprawią ich smak w przetworach.
  • Kolejnym sposobem jest prażenie na dobrze rozgrzanej patelni – w ten sposób wydobędziemy z nich słodycz.

Sprawdź inne zbiory naszych przepisów:

Sprawdź 30 pomysłów na to, co zrobić z orzechów włoskich!

 

Tarta z orzechami i figami
Tarta z orzechami i figami
Kuszące orzechy i aromat egzotyki!
Pierogi z kaszą gryczaną i orzechami
Pierogi z kaszą gryczaną i orzechami
Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Tarta z orzechami
Tarta z orzechami
Wymieszaj różne rodzaje orzechów - laskowe i włoskie, a nawet pistacje!
Babeczki z orzechami
Babeczki z orzechami
Użyj orzechów laskowych, włoskich i migdałów!
Greckie cygara z jabłkami
Greckie cygara z jabłkami
Do wykonania tego deseru na pewno przydadzą się też orzechy i cynamon.
Rogaliki orzechowe
Rogaliki orzechowe
Zamiast rogalików ciasto możesz uformować w ślimaczki.
Pieczone jabłka
Pieczone jabłka
Pachnące cynamonem!
Tarta z gruszkami i orzechami
Tarta z gruszkami i orzechami
Kruche ciasto i wyrazisty smak owoców.
Penne z sosem orzechowym
Penne z sosem orzechowym
Z oliwą i czosnkiem - oryginalny smak!
Przekładaniec z masą budyniową
Przekładaniec z masą budyniową
Pyszne, warstwowe ciasto!
Pleciona tarta z masą orzechową
Pleciona tarta z masą orzechową
Nie tylko dla wielbicieli orzechów!
Polędwiczki w orzechach z jabłkami
Polędwiczki w orzechach z jabłkami
Wykwintne, ale proste w przygotowaniu.
Zielona sałatka z cukinią i groszkiem
Zielona sałatka z cukinią i groszkiem
Bardzo wiosenna, zdrowa i przepyszna - prawdziwa bomba witaminowa!
Ciasteczka z orzechami i masą krówkową
Ciasteczka z orzechami i masą krówkową
Możesz dodatkowo oblać je czekoladą!
Kruche rogaliki z marmoladą
Kruche rogaliki z marmoladą
Chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego!
Drożdżówki makowo-orzechowe
Drożdżówki makowo-orzechowe
Pachnące bułeczki, kuszące makiem i orzechami!
Tort kajmakowo-orzechowy
Tort kajmakowo-orzechowy
Ten tort najlepiej przygotować dzień przed podaniem!
Orzechowa tarta ze słodką polewą
Orzechowa tarta ze słodką polewą
Pyszny deser, którym łatwo oczarujesz domowników i gości.
Przepis Magdy Gessler: ciasto śliwkowo-orzechowe
Przepis Magdy Gessler: ciasto śliwkowo-orzechowe
Sprawdź autorski przepis Magdy Gessler na pyszne ciasto!
Kruche ciasto z orzechami i czekoladą
Kruche ciasto z orzechami i czekoladą
Ciasto grzechu warte - z orzechami, czekoladą, migdałami i marcepanem!
Jabłecznik pachnący cynamonem
Jabłecznik pachnący cynamonem
Kolejna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki - kuszący bakaliami i aromatem cynamonu jabłecznik!
Serowe kluski ze śliwkami i orzechami
Serowe kluski ze śliwkami i orzechami
Danie obiadowe na słodko? Wypróbuj nasz nowy przepis!
Robert Sowa poleca: pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich
Robert Sowa poleca: pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich
Proste danie o wyrafinowanym smaku. Jesienny przepis z żurawiną i orzechami włoskimi!
Chałwa domowej roboty
Chałwa domowej roboty
Szybki i prosty deser w bardzo zdrowej wersji!
Bananowy tort z kremem krówkowym
Bananowy tort z kremem krówkowym
Wiórki kokosowe możesz uprażyć na patelni
Pasta serowa z orzechami na kanapki
Pasta serowa z orzechami na kanapki
Dla dorosłych i dla dzieci!
Kotlety z selera i sera pleśniowego
Kotlety z selera i sera pleśniowego
Z lekką nutką orzechową... Pycha!
Sałatka z radicchio z jabłkiem i orzechami
Sałatka z radicchio z jabłkiem i orzechami
Do sałatki z radicchio z jabłkiem i orzechami polecamy doskonałe łuskane orzechy włoskie. Wypróbuj nasz przepis!
Szpinakowa zupa krem z orzechami
Szpinakowa zupa krem z orzechami
Szpinakowa zupa krem z orzechami zaskoczy swoim delikatnym smakiem. Sprawdź nasz przepis!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)