Ciasto francuskie wykorzystywane najczęściej do przygotowania słonych przekąsek świetnie zastępuje cienkie ciasto filo, gdy nie mamy go akurat pod ręką. Prażone orzechy, mielone daktyle i potężna porcja miodu to kwintesencja tureckiej baklawy, którą możemy przygotować również z ciasta francuskiego. Sprawdź nasze przepisy na słodycz prosto z Turcji, która przygotujesz w zaciszu domu!
Baklawa z ciasta francuskiego z orzechami
Oto składniki na baklawę z ciasta francuskiego z orzechami:
- opakowanie ciasta francuskiego
- miód
- orzechy pistacjowe
- orzechy włoskie
- orzechy ziemne
- daktyle
Jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego z orzechami?
Orzechy pistacjowe, włoskie i ziemne prażymy na suchej patelni przez około minutę. Następnie siekamy bardzo drobno za pomocą ostrego noża. Daktyle blendujemy w mikserze i mieszamy razem z orzechami i miodem. Wykrawamy z ciasta francuskiego niewielkie kwadraty i przekładamy nimi masę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowaną baklawę studzimy i polewamy dodatkową ilością miodu. Serwujemy z mocną gorzką herbatą lub kawą.
Baklawa z ciasta francuskiego z kokosem
Oto składniki na baklawę z ciasta francuskiego z kokosem:
- opakowanie ciasta francuskiego
- wiórki kokosowe
- puszka mleka skondensowanego
- miód
- szczypta soli
Jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego z kokosem?
Wiórki kokosowe gotujemy z mlekiem skondensowanym. Następnie dolewamy miód i łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy solą. Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kwadraty. Przekładamy masą kokosową. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowana baklawa świetnie smakuje polana dodatkowa porcją miodu.
Baklawa z ciasta francuskiego z serem
Oto składniki na baklawę z ciasta francuskiego z serem:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ser biały
- miód
- mleko skondensowane
- siekane orzechy włoskie
- garść rodzynek
Jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego z serem?
Ser biały mielimy drobno i miksujemy z miodem. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i siekamy za pomocą noża. Dodajemy rodzynki i mleko skondensowane. Odstawiamy masę do lekkiego stężenia. Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kwadraty i przekładamy nimi masę serową. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną baklawę możemy podać z lodami waniliowymi.