CIASTO FRANCUSKIE: baklawa z ciasta francuskiego z orzechami

baklawa fot. Fotolia
Ciasto francuskie przyrządzone na słodko ma wielu zwolenników – sprawdź nasze przepisy na baklawę!
Sylwia Kazimierczuk / 11.10.2017 15:17
baklawa fot. Fotolia

Ciasto francuskie wykorzystywane najczęściej do przygotowania słonych przekąsek świetnie zastępuje cienkie ciasto filo, gdy nie mamy go akurat pod ręką. Prażone orzechy, mielone daktyle i potężna porcja miodu to kwintesencja tureckiej baklawy, którą możemy przygotować również z ciasta francuskiego. Sprawdź nasze przepisy na słodycz prosto z Turcji, która przygotujesz w zaciszu domu!

Baklawa z ciasta francuskiego z orzechami

Oto składniki na baklawę z  ciasta francuskiego z orzechami:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • miód
  • orzechy pistacjowe
  • orzechy włoskie
  • orzechy ziemne
  • daktyle

Jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego z orzechami?

Orzechy pistacjowe, włoskie i ziemne prażymy na suchej patelni przez około minutę. Następnie siekamy bardzo drobno za pomocą ostrego noża. Daktyle blendujemy w mikserze i mieszamy razem z orzechami i miodem. Wykrawamy z ciasta francuskiego niewielkie kwadraty i przekładamy nimi masę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowaną baklawę studzimy i polewamy dodatkową ilością miodu.  Serwujemy z mocną gorzką herbatą lub kawą.

Baklawa z ciasta francuskiego z kokosem

Oto składniki na baklawę z ciasta francuskiego z kokosem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • wiórki kokosowe
  • puszka mleka skondensowanego
  • miód
  • szczypta soli

Jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego z kokosem?

Wiórki kokosowe gotujemy z mlekiem skondensowanym. Następnie dolewamy miód i łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy solą.  Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kwadraty. Przekładamy masą kokosową. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowana baklawa świetnie smakuje polana dodatkowa porcją miodu.

Baklawa z ciasta francuskiego z serem

Oto składniki na baklawę z ciasta francuskiego z serem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ser biały
  • miód
  • mleko skondensowane
  • siekane orzechy włoskie
  • garść rodzynek

Jak zrobić baklawę z ciasta francuskiego z serem?

Ser biały mielimy drobno i miksujemy z miodem. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i siekamy za pomocą noża. Dodajemy rodzynki i mleko skondensowane. Odstawiamy masę do lekkiego stężenia. Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kwadraty i  przekładamy nimi masę serową. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną baklawę możemy podać z lodami waniliowymi.

Zobacz inne przepisy na deser

 

Redakcja poleca

REKLAMA