Jak obierać orzechy włoskie z twardej skorupy? Jeśli znasz tylko metodę rozbijania jej młotkiem, potrzebujesz kilku sprawdzonych patentów. Oczywiście najlepszym wyborem będzie dziadek do orzechów, ale jeśli go nie masz, możesz poradzić sobie w inny sposób.
Spis treści:
- Jak obierać orzechy włoskie za pomocą noża
- Dziadek do orzechów
- Jak obierać orzechy włoskie w piekarniku
Jak obierać orzechy włoskie za pomocą noża
Orzechy włoskie mają bardzo twardą skorupę, na szczęście ma ona kształt dwóch półkul sczepionych ze sobą. Jeśli chcesz szybko obrać orzechy, ostrożnie wkładaj końcówkę noża w łączenie pomiędzy połówkami skorupy i podważaj ruchami w prawo i lewo. Skorupa powinna pęknąć i odskoczyć.
W tej metodzie ważna jest jednak ostrożność. Jeden nieuważny ruch i możesz się pokaleczyć. Pamiętaj także, aby nóż nie był za duży - wystarczy zwykły nożyk.
fot. Jak obierać orzechy/Adobe Stock, sebra
Dziadek do orzechów
Dziadek do orzechów to drewniane narzędzie, które jest stworzone specjalnie do obierania orzechów włoskich. Dzięki odpowiedniej konstrukcji rozłupuje on brzegi skorupy, która pęka i uwalnia orzecha ze środka.
Klasyczny dziadek do orzechów miażdży skorupę, ale nie narusza samego orzecha. Dzięki temu możesz wykorzystać go w całości do dekoracji potraw.
Obieranie orzechów włoskich w piekarniku
Jak obierać orzechy w piekarniku? To najpopularniejsza metoda rozłupywania orzechów w domu, bez pomocy drewnianego dziadka. Orzechy wystarczy ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po 10 minutach należy je wyjąć i poczekać kilka chwil, aby lekko wystygły. Następnie wystarczy zawinąć je w czystą i suchą ściereczkę, a potem mocno pocierać. Nagrzana, wysuszona skorupa, powinna zacząć samoistnie pękać.
W tej metodzie najbardziej czasochłonne jest oddzielenie łupinek od orzechów, a jednocześnie jest to najszybszy sposób na obranie dużej ilości orzechów.
fot. Jak obierać orzechy włoskie/Adobe Stock, igorp17
Czytaj także:
Orzechy włoskie jako prawdziwy superfood
Przepis na orzechówkę
Jak przechowywać orzechy włoskie