Jak obierać orzechy włoskie fot. Adobe Stock, Vladislav Noseek

Nóż, dziadek, a może piekarnik? Pomysły na to, jak obierać orzechy włoskie

Jak obierać orzechy włoskie? Najpopularniejszą opcją jest klasyczny drewniany dziadek, ale co, jeśli nie masz go w domu? Zamiast się męczyć, wypróbuj nasze sposoby na szybkie obranie orzechów włoskich. Wykorzystaj je do sałatek albo chrup w ramach przekąski. Obieranie orzechów wcale nie jest takie trudne.
/ 25.10.2022 05:31
Jak obierać orzechy włoskie fot. Adobe Stock, Vladislav Noseek

Jak obierać orzechy włoskie z twardej skorupy? Jeśli znasz tylko metodę rozbijania jej młotkiem, potrzebujesz kilku sprawdzonych patentów. Oczywiście najlepszym wyborem będzie dziadek do orzechów, ale jeśli go nie masz, możesz poradzić sobie w inny sposób.

Spis treści:

  1. Jak obierać orzechy włoskie za pomocą noża
  2. Dziadek do orzechów
  3. Jak obierać orzechy włoskie w piekarniku

Jak obierać orzechy włoskie za pomocą noża

Orzechy włoskie mają bardzo twardą skorupę, na szczęście ma ona kształt dwóch półkul sczepionych ze sobą. Jeśli chcesz szybko obrać orzechy, ostrożnie wkładaj końcówkę noża w łączenie pomiędzy połówkami skorupy i podważaj ruchami w prawo i lewo. Skorupa powinna pęknąć i odskoczyć.

W tej metodzie ważna jest jednak ostrożność. Jeden nieuważny ruch i możesz się pokaleczyć. Pamiętaj także, aby nóż nie był za duży - wystarczy zwykły nożyk.

Jak obrać orzechy włoskie
fot. Jak obierać orzechy/Adobe Stock, sebra

Dziadek do orzechów

Dziadek do orzechów to drewniane narzędzie, które jest stworzone specjalnie do obierania orzechów włoskich. Dzięki odpowiedniej konstrukcji rozłupuje on brzegi skorupy, która pęka i uwalnia orzecha ze środka.

Klasyczny dziadek do orzechów miażdży skorupę, ale nie narusza samego orzecha. Dzięki temu możesz wykorzystać go w całości do dekoracji potraw.

Obieranie orzechów włoskich w piekarniku

Jak obierać orzechy w piekarniku? To najpopularniejsza metoda rozłupywania orzechów w domu, bez pomocy drewnianego dziadka. Orzechy wystarczy ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po 10 minutach należy je wyjąć i poczekać kilka chwil, aby lekko wystygły. Następnie wystarczy zawinąć je w czystą i suchą ściereczkę, a potem mocno pocierać. Nagrzana, wysuszona skorupa, powinna zacząć samoistnie pękać.

W tej metodzie najbardziej czasochłonne jest oddzielenie łupinek od orzechów, a jednocześnie jest to najszybszy sposób na obranie dużej ilości orzechów.

Obieranie orzechów włoskich
fot. Jak obierać orzechy włoskie/Adobe Stock, igorp17

Czytaj także:
Orzechy włoskie jako prawdziwy superfood
Przepis na orzechówkę
Jak przechowywać orzechy włoskie