Rachatłukum z orzechami. Prosty przepis na tradycyjny turecki przysmak

Rachatłukum to bardzo słodki deser o konsystencji gęstego żelu. Przygotuj go z dodatkiem cytryny oraz ulubionych orzechów.
Urszula Wilczkowska / 29.01.2020 12:25
DRUKUJ PRZEPIS
Rachatłukum z orzechami. Prosty przepis na tradycyjny turecki przysmak fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • skórka z 1 cytryny
  • 0,5 szklanki wody,
  • trochę ponad 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej,
  • 2 krople żółtego barwnika,
  • garść orzechów laskowych,
  • skrobia kukurydziana do oprószenia rachatłukum,
  • płatki migdałowe do obtoczenia.
Przygotowanie:

Rachatłukum, zwane także lokum, to przysmak charakterystyczny dla kuchni Bliskiego Wschodu oraz Półwyspu Bałkańskiego. Zwykle dodaje się do niego wody różanej, wanilii lub mięty, a także orzechów laskowych, wiórek kokosowych czy pistacji.

Nasze rachatłukum jest mocno cytrynowe, dzięki czemu będzie miało bardzo odświeżający smak. Podaj je swoim gościom, a z pewnością podbije ich serca!

  1. Silikonową formę natłuść dokładnie olejem. Rachatłukum bardzo mocno się klei, a elastyczna foremka sprawi, że łatwo będzie je wydobyć.
  2. 3/4 szklanki wody, 2 szklanki cukru i sok z cytryny umieść w rondelku o grubym dnie. Doprowadź do wrzenia, a następnie skręć ogień. Co jakiś czas mieszaj, a następnie zdejmij z ognia.
  3. Resztę wody wymieszaj dokładnie ze skrobią kukurydzianą. Dodaj łyżkę syropu cukrowego, by nieco podgrzać mieszankę i wymieszaj.
  4. Powoli dodawaj syrop do skrobi kukurydzianej, cały czas intensywnie mieszając.
  5. Podgrzej masę na małym ogniu. Powinna zrobić się jeszcze gęstsza, a po jakimś czasie stanie też się prawie przezroczysta.
  6. Aby sprawdzić, czy już czas dodać barwnik, nabierz odrobinę  masy na łyżeczkę i zanurz ją w lodowatej wodzie. Jeśli konsystencja ci odpowiada, dodaj skórkę z cytryny, barwnik spożywczy oraz orzechy. Im dłużej będziesz podgrzewać masę, tym bardziej będzie ciągnąca się po przestudzeniu. Będzie też dłużej utrzymywać konsystencję w temperaturze pokojowej.
  7. Przełóż masę do formy i wyrównaj ją w miarę możliwości. Studź przez kilka godzin.
  8. Po wyjęciu z foremki pokrój rachatłukum w kosteczki. Obtocz je w płatkach migdałowych, a następnie podsyp skrobią kukurydzianą lub cukrem pudrem, by się do siebie nie kleiły. Smacznego!

Więcej przepisów na owocowe desery:
Szybki sernik z owocami
Tort truskawkowy
Szybkie tiramisu z malinami
Galaretkowiec z truskawkami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA