Najpopularniejszym przepisem z botwinki jest wiosenna zupa z dodatkiem ziemniaków, jajka ugotowanego na twardo i śmietany, ale istnieje wiele innych pomysłów na przygotowanie wspaniałych pyszności z tego sezonowego warzywa.
Botwinka to młode listki i korzenie czerwonego buraka. Sezon na tę nowalijkę trwa od połowy kwietnia do końca czerwca - jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Jedzmy jej więc jak najwięcej!
Spis treści:
Przepisy na zupy z botwinki
Z botwinki przygotujesz pyszny i orzeźwiający chłodnik na bazie jogurtu greckiego i maślanki z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i koperku, a także zabielaną zupę botwinkową na ciepło podawaną z ziemniakami i jajkiem.
fot. Zupa z botwinki/Adobe Stock
Przepisy na dania główne z botwinką
Z botwinki możesz również przygotować dania główne. Jednym z hitowych przepisów są placki z botwinki, do których dodaje się również startą na tarce cukinię oraz żółty ser. Z tej nowalijki możesz też przyrządzić pyszną tartę, która idealnie sprawdzi się jako wiosenny obiad dla całej rodziny.
Przepis na tartę z botwinką
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- pęczek botwiny
- 100 g sera feta,
- 100 ml śmietany 36%
- 2 jajka + 1 żółtko,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj masło (powinno być zimne), żółtko, 5 łyżek wody, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
- Botwinkę posiekaj drobno.
- Jajka wymieszaj ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Ciasto przełóż do formy na tartę. Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Wyłóż botwinkę, posyp serem feta i zalej masą jajeczną.
- Piecz przez kolejne 25-30 minut.
- Tartę z botwinką podawaj na obiad lub kolację.
Przepisy na sałatki z botwinki
Tę nowalijkę można również spożywać na surowo. Botwinka na surowo jest chrupiąca i orzeźwiająca. Idealnie nadaje się do wiosennych sałatek na bazie różnych rodzajów zielonych sałat z dodatkiem sera feta i sosu winegret.
Sałatka z botwinki i marchewki
Składniki:
- 1 pęczek botwinki,
- 1 średnia marchewka,
- 1 seler naciowy,
- oliwa z oliwek,
- musztarda,
- sok z cytryny,
- pęczek rzodkiewki.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Botwinkę pokrój razem z liśćmi.
- Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce. Seler naciowy pokrój kostkę, a rzodkiewkę posiekają na cienkie plasterki.
- Przygotowuj lekki winegret na bazie soku z cytryny, musztardy i oliwy z oliwek. Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną sałatkę z botwinki podawaj do obiadu albo jako samodzielne danie.
Więcej przepisów na botwinkę: