Botwinka na surowo to bomba energetyczna. Botwina (młode listki i korzenie buraka ćwikłowego) zawiera mnóstwo witamin m.in. A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. Poza tym jest bogata w magnez, potas, żelazo (z tego względu polecana jest dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej) oraz fosfor. Botwinka jest lekkostrawna, pobudza apetyt oraz odkwasza organizm.
Botwina z powodzeniem może być spożywana na surowo - najczęściej przygotowuje się z niej chłodniki i sałatki.
Spis treści:
Przepis na chłodnik z surowej botwiny
Składniki:
- 2 pęczki botwiny,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 ogórek,
- 2 l maślanki albo kefiru,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
- Botwinę drobno posiekaj, ogórka obierz ze skórki i razem z rzodkiewką zetrzyj na tarce. Warzywa przełóż do garnka i zalej maślanką lub kefirem.
- Dodaj sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Garnek wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Chłodnik z botwinki na surowo podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżym pieczywem. Jeśli chcesz, by miał bardziej różowy kolor, możesz dodać odrobinę soku z buraków.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę z surowej botwiny
Składniki:
- garść liści botwiny,
- garść rukoli,
- kilka orzechów włoskich,
- 1 gruszka,
- 100 g sera feta,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
- Liście botwinki i rukoli umyj i wyłóż na talerz.
- Dodaj pokrojoną w plasterki gruszkę i pokruszony ser feta.
- Orzechy podpraż krótko na suchej patelni i posyp nimi sałatkę. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
- Sałatkę z surowej botwinki podawaj z grzankami.
Przepis na surówkę z surowej botwiny
Składniki:
- 2 pęczki botwiny,
- 2 jabłka,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki. Razem z marchewką i botwinką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do miski i dopraw solą. Odstaw na kilka minut, aż warzywa puszczą sok.
- Odsącz warzywa i dodaj drobno posiekaną cebulę, majonez, musztardę i sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw do lodówki, aby smaki się „przegryzły".
- Surówkę z surowej botwinki podawaj do klasycznego, niedzielnego obiadu.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na botwinkę: