Botwinka na surowo fot. Adobe Stock

Botwinka na surowo - jak ją przyrządzić?

Botwinka na surowo smakuje równie pysznie, jak ta podawana na ciepło, ma za to więcej cennych składników odżywczych. Przygotuj z niej chłodnik albo surówkę.
Małgorzata Machnicka / 14.04.2021 08:19
Botwinka na surowo fot. Adobe Stock

Botwinka na surowo to bomba energetyczna. Botwina (młode listki i korzenie buraka ćwikłowego) zawiera mnóstwo witamin m.in. A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. Poza tym jest bogata w magnez, potas, żelazo (z tego względu polecana jest dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej) oraz fosfor. Botwinka jest lekkostrawna, pobudza apetyt oraz odkwasza organizm.

Botwina z powodzeniem może być spożywana na surowo - najczęściej przygotowuje się z niej chłodniki i sałatki. 

Spis treści:

  1. Chłodnik z surowej botwiny
  2. Sałatka z surowej botwiny
  3. Surówka z surowej botwiny

Przepis na chłodnik z surowej botwiny

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 1 ogórek,
  • 2 l maślanki albo kefiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
  2. Botwinę drobno posiekaj, ogórka obierz ze skórki i razem z rzodkiewką zetrzyj na tarce. Warzywa przełóż do garnka i zalej maślanką lub kefirem. 
  3. Dodaj sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  4. Garnek wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Chłodnik z botwinki na surowo podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżym pieczywem. Jeśli chcesz, by miał bardziej różowy kolor, możesz dodać odrobinę soku z buraków.

chłodnik z botwiny na surowo
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z surowej botwiny

Składniki:

  • garść liści botwiny,
  • garść rukoli,
  • kilka orzechów włoskich,
  • 1 gruszka,
  • 100 g sera feta,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Liście botwinki i rukoli umyj i wyłóż na talerz.
  3. Dodaj pokrojoną w plasterki gruszkę i pokruszony ser feta.
  4. Orzechy podpraż krótko na suchej patelni i posyp nimi sałatkę. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
  5. Sałatkę z surowej botwinki podawaj z grzankami.

Przepis na surówkę z surowej botwiny

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny,
  • 2 jabłka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki. Razem z marchewką i botwinką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do miski i dopraw solą. Odstaw na kilka minut, aż warzywa puszczą sok.
  2. Odsącz warzywa i dodaj drobno posiekaną cebulę, majonez, musztardę i sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  3. Wstaw do lodówki, aby smaki się „przegryzły".
  4. Surówkę z surowej botwinki podawaj do klasycznego, niedzielnego obiadu.

botwinka surówka
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na botwinkę:

Jak zrobić chłodnik litewski? Wykorzystaj botwinę i kefir!
Jak zrobić chłodnik litewski? Wykorzystaj botwinę i kefir!
Chłodniki z sezonowych warzyw to numer jeden podczas gorących dni. Litewski z buraków i botwiny przygotujesz na bazie kefiru lub jogurtu - sprawdź najlepsze przepisy!
Jak zrobić chłodnik z botwiny? Zrób z jajkiem lub kefirem!
Jak zrobić chłodnik z botwiny? Zrób z jajkiem lub kefirem!
Sezon na botwinę trwa! W upalne dni przygotuj prosty chłodnik na bazie maślanki lub jogurtu.
BOTWINKA: botwinka przepis, zupa botwinka, zupa z botwiny
BOTWINKA: botwinka przepis, zupa botwinka, zupa z botwiny
Przygotuj z nami tradycyjną zupę z botwiny, a także inne dania!
Przepisy Magdy Gessler - wielkanocna sałata z botwinką
Przepisy Magdy Gessler - wielkanocna sałata z botwinką
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na wielkanocną sałatkę z botwinką! Zobacz!